Англійська мова. Для чого вона потрібна різним фахівцям у IT

Англійська мова. Для чого вона потрібна різним фахівцям у IT

Дізнайся про важливість знання англійської мови для різних сфер IT, таких як програмування, тестування та розробка веб-сайтів, та про те, як англійська мова може допомогти у твоїй кар'єрі в IT.

Це стаття з нашого блогу, в якому ми пишемо про IT, програмування, тестування, менеджмент та маркетинг. 

Який рівень англійської мені потрібно мати, щоб потрапити до IT?

Чи можу я працювати в IT компанії, не знаючи англійської?

Але ж не всім же фахівцям в IT сфері потрібна англійська?

Навіщо мені англійська, якщо я не збираюся спілкуватися з іноземними замовниками?

...неодноразово можна почути ці та інші питання, коли йдеться про ці два поняття: «англійська» та «сфера IT».

І так, цілком можливо, ця позиція має місце, але чи справді фахівець без знання англійської зможе розвиватися сам і претендувати на класне місце роботи з високою зарплатою?

Давайте розберемося, навіщо потрібна англійська мова різним IT фахівцям і спочатку обговоримо це питання в розрізі питання «навіщо потрібна англійська».

Що дасть знання англійської мови

Розуміння термінології

Багато технічних термінів, бізнес-термінів, термінів інформаційних технологій мають англійське походження, і багатьом з них немає аналогів в інших мовах, а отже, людині, яка не знає англійської, потрібно вивчати незрозумілий набір слів і літер, без проведення будь-яких асоціацій.

І навпаки, людина, яка знає англійську, навіть не володіючи технічною термінологією, може здогадатися значення термінів та слів, зустрічаючи їх раніше у використанні мови.

Ще більше навичок володіння мовою може стати в нагоді для того, щоб пояснити ці терміни просто і зрозуміло замовнику, стейкхолдерам, членам команди нетехнічних спеціальностей.

Комунікація

Як із замовником, так і з командою. Де гарантія, що завтра у вашій команді не з'явиться хороший фахівець, який розмовлятиме іншою мовою.

Найчастіше не знаючи мови один одного, люди в результаті використовують англійську для спілкування. А раптом ваша компанія знайде іноземного замовника — з ним уже точно жестами не вийде порозумітися.

Документація

Завдання, звіти, вимоги, технічна документація переважно пишуться англійською мовою, ніж перекладати слова, більшість із яких мають англійське походження.

Навіть якщо ти новачок (розробник, дизайнер, тестувальник), тобі потрібно буде все одно робити звіти про виконану роботу, які найчастіше в IT компаніях ведуть англійською.

Кар'єра

Вивчення англійської допоможе шукати роботу у міжнародних чи багатонаціональних компаніях.

Ти будеш більш потрібним та перспективним співробітником для роботодавців.

Зазвичай перевагу віддають фахівцям, які володіють англійською, крім того, посади з вимогами до знання мови зазвичай передбачають вищу зарплату.

Ну, і звичайно, іноземні компанії вище оцінюють вартість праці — це причина, через яку фахівці часто шукають посади в міжнародних компаніях. Але може бути й таке, що компанія пропонує релокацію до свого іноземного відділу, а єдиною перепоною може стати незнання англійської.

Новинки сфери та саморозвиток

Інформаційні технології, оновлення додатків, новинки гаджетів настільки швидко розвиваються і змінюються, що якщо ти хочеш бути хорошим фахівцем і йти в ногу з часом, неминуче знадобиться знання англійської.

У сфері IT навчатися необхідно завжди, а багато корисних курсів, лекцій, вебінарів, майстер-класів та конференції проводяться саме англійською для того, щоб охоплення аудиторії було ширшим.

Пошук рішень часто доводиться шукати на форумах, звертаючись до досвідченіших колег або просто спільного обговорення нестандартної ситуації. Там сидять IT фахівці з усього світу і здебільшого спілкуються міжнародною мовою. Не варто обмежувати коло спілкування та обміну знаннями лише тими, хто розмовляє твоєю рідною мовою.

Професійна література

Більшість потрібних, корисних, різноманітних, свіжих статей, новин, форумів, досліджень публікуються саме англійською. І для того, щоб зрозуміти справжній зміст, щоб відстежувати новини IT ринку, оновлення, щоб використовувати першоджерело інформації, необхідно знання цієї мови.

Необхідність знання англійської мови в залежності від професії

А тепер розглянемо необхідність англійської мови для кожного члена IT команди зокрема:

Розробник

Для розробників це дуже важливо, оскільки більшість мов програмування використовують саме англійську та основні, ключові слова в них саме англійського походження. Нерозуміння термінів призведе до труднощів у написанні навіть найпростішого коду.

Дизайнер

Дизайнеру часто доводиться працювати безпосередньо із замовником або його представником.

Не для кого не секрет, що часто і рідною мовою важко порозумітися, буває складно зрозуміти, чого саме хотів би замовник, які зміни потрібно внести, поставити йому правильні питання для подальшої роботи.

Звичайно, до мітингу можна підготуватися, скласти список основних тез, але на розпізнавання мовлення необхідна висока навичка володіння мовою, щоб зрозуміти посил, ставити питання, уточнення. У цьому випадку дуже важливо розвивати навички аудіювання прослуховуванням аудіокниг, переглядом фільмів та серіалів в оригіналі.

Це не кажучи вже про саму роботу дизайнера, коли багато програм, понять і термінів використовуються англійською або мають англійське походження.

Project Manager

Хто, як не РМ, — головний комунікатор у компанії…

Саме менеджер проєктів повинен вміти порозумітися з кожним членом команди, вміти налагодити комунікацію всередині команди, зі своїм керівництвом, і, звичайно ж, із замовником.

Представники абсолютно різних національностей можуть бути як у команді, так і з боку замовника (самий клієнт, стейкхолдери). І всім цим людям доведеться зустрічатися на ретроспективах, мітингах, планінгах, приходити до загальних рішень, вести розсуд, планувати подальші дії тощо.

І в цьому випадку саме знання англійської зможе усунути бар'єр у спілкуванні та непорозуміння.

Тестувальник

Їм доводиться вести листування з техпідтримкою, іншими командами та техперсоналом, а це буде набагато зручніше, простіше і швидше без витрат часу на переклад, та й не завжди перекладачі точні.

Кожен сам має право вирішувати, в якій компанії працювати, чи знадобиться знання англійської або ж можна обходитись без неї, але в моєму списку must have для фахівця IT сфери ця мова займає важливе місце, особливо, якщо людина планує зростати, розвиватися і будувати кар'єру.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Digital marketing, SMM, SEO Front end, верстка IT, програмування, розробка