Економіст: робота за розрахунком

Економіст: робота за розрахунком

Економіка — це гра. На перший погляд, ця професія може здатися рутинною. Але якщо зрозуміти правила — ніколи не буде нудно.

Обираючи сферу фінансів, ви не прогадаєте: найпрестижніші та високооплачувані професії саме тут. І незважаючи на всі розмови про перенасичення ринку економістами, фахівці фінансової сфери, як і раніше, на першому місці по затребуваності. Сьогодні вони потрібні самим різним організаціям — від великих банків до невеликих торгових компаній. Знаючи сильні і слабкі сторони свого підприємства, економіст може запропонувати найбільш ефективну стратегію розвитку. Впали доходи? Економіст визначить, чому це сталося, знайде «проблемні» місця і запропонує оптимальне рішення. Економісти — не топ-менеджери, але без них ефективне управління було б неможливо. Вони — ті «робочі конячки», які виконують всі розрахунки по оптимізації діяльності компанії.
Хто ж ти, економіст?

Якщо проаналізувати численні вакансії на працівників сайтах, стане очевидно, що роботодавці часто змішують обов'язки економіста, бухгалтера, фінансового директора та інших спеціалістів фінансової сфери. Одним компаніям потрібні економісти, які вміють працювати з цінними паперами, іншим — фахівці з бухобліку та аудиту, третій — профі, здатні грамотно розрахувати зарплати робітникам і заощадити на впровадженні нової виробничої лінії. І в цьому різнобарв'ї — перевага професії. Не вийшло стати «чистим» економістом? Не проблема! Завжди можна перекваліфікуватися у фахівця з суміжною фінансової спеціальності. Наприклад, почати кар'єру з позиції рядового бухгалтера і поступово дорости до фінансового директора підприємства. Навчання на економічному факультеті дасть всі необхідні козирі: знання оподаткування, бюджетної політики, фінансового менеджменту, банківської і страхової справи. І лише від вас буде залежати, як розпорядитися цим капіталом і в якій області економіки будувати кар'єру.

Через терни до зірок

Вибирайте професію економіста, якщо ви:

  • Любите математику.
  • Володієте організаторськими здібностями.
  • Уважними та обережними.
  • Маєте здібності до вивчення іноземних мов.

Не вибирайте, якщо ви:

  • Гуманітарій по складу розуму.
  • Не готові до скрупульозної роботі з цифрами.
  • Емоційно нестабільних.
  • Не вмієте відстоювати свою думку.

Найперспективніший фронт робіт — банківська сфера. Тут від економіста вимагають в першу чергу вміння працювати з фінансовими документами, звітністю, цінними паперами. Для починаючого співробітника банку ставка, як правило, $ 1 тис. на місяць. Начальник відділу може розраховувати на $ 4 тис.

Особливим попитом у банках користуються ризик-менеджери, які вміють оцінити різноманітні фінансові ризики і по можливості знизити їх негативні наслідки.

Затребувані на ринку праці аналітики та фінансові директори. Щоправда, ці позиції не для вчорашніх випускників, але рівень зарплат варіюється від $ 1,5 тис. в невеликих компаніях до $ 5-10 тис. і більше у великих.

Ще один варіант — вибрати сферу аудиту і стати фахівцем, перевіряльникам бухгалтерську і податкову звітність фірм. Тут зарплати $ 1-2 тис., професіонали можуть заробляти $ 5 тис. і вище.

Нарешті, людина з економічною освітою завжди може піти в бухгалтери — на російському ринку це найбільш затребувані фахівці. Зарплата головбух варіюється від $ 1 тис. на невеликому російському підприємстві і від $ 2-3 тис. — в солідних вітчизняних та західних компаніях.

Фірма — на долоні

Якщо вам до душі економіка в «чистому вигляді» — влаштовуйтеся економістом в одну з численних виробничих або торгових компаній. Тут треба розбиратися в тому, як працює підприємство, вникати в інженерні питання, оцінювати ланцюжок виробництва «від і до», враховувати розташування складів готової продукції і т. д.

Аналізуючи дані бухобліку, економіст шукає шляхи оптимізації бізнесу, обчислює «слабкі місця» в роботі підприємства: перевищує розумні межі фонд заробітної плати, високі транспортні витрати, неефективну роботу з постачальниками.

У кожній фірмі свої вимоги до економісту, пов'язані зі специфікою бізнесу. Робота на хімічному виробництві потребують одних схем розрахунку, а в компанії, що займається розробкою програмного забезпечення — інших.

В деяких організаціях від економістів вимагають вміння розробити бізнес-план, прорахувати прибуток від інвестицій, наприклад, у розширення виробництва (що вже ближче до роботи фінансового директора).

Але в якій би фірмі не працював економіст, його відмінна здатність — вміння бачити ситуацію в цілому і, з огляду на всі сторони діяльності компанії, знайти спосіб збільшення прибутку.

Вибирайте обережно!

Економічний факультет сьогодні є практично в кожному вузі. Навіть у тих недержавних інститутах, де пропонують усього два-три спеціальності, одна — обов'язково «Економіка». На початку 90-х років, коли всім приватним фірмам потрібні економісти, юристи та бухгалтери вузи активно відгукнулися на запит і стали в терміновому порядку готувати таких фахівців. Кваліфікованих викладачів в інститутах не вистачало, але це нікого не бентежило — потрібно було робити гроші. Тим більше що й у абітурієнтів «Економіка» користувалася великим попитом. У підсумку вузи випускали фахівців з посередніми знаннями, але в ті роки навіть такий економіст міг розраховувати на роботу за фахом. Сьогодні ситуація змінилася. Вимоги роботодавців до шукачів посилилася, важливість економічної служби на підприємстві зросла, всім потрібні професіонали. Молодому економісту з сумнівним дипломом буде складно знайти роботу, тому перший крок до професії — правильний вибір вузу. Краще вступати у відомі, не один рік що спеціалізуються в сфері економіки, фінансів та управління навчальних закладів.

Звичайно, потрапити у провідні економічні вузи нелегко: конкурс в деяких інститутах сягає 10 і навіть 20 (!) чоловік на місце.

У провідних вузах ви отримаєте фундаментальні знання. Потрібна вам спеціальність так і називається — «Економіка». Освіта займе п'ять років, втім, багато хто інститути сьогодні пропонують й інший варіант — бакалавріат за напрямом «Економіка»: у цьому разі треба вчитися чотири роки. Отримавши звання бакалавра, можна продовжити навчання або за фахом (ще рік), або по магістерській програмі (ще два роки) і одержати кваліфікацію магістра, що відповідає західним стандартам підготовки фахівців.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Фінанси, банк