Криміналіст - сучасний Шерлок Холмс

Криміналіст - сучасний Шерлок Холмс

Навіть після продуманого злочину завжди залишаються докази. Будь-які дрібниці: клаптик паперу, недопалок в попільниці, слід від взуття, волосок, відбиток пальця - все це може допомогти криміналісту розгадати загадку.

Криміналісти вирахує, з якого зброї стріляв злочинець, визначить, яким чином з'явилися ті чи інші пошкодження на автомобілі, як зловмисник намагався замести сліди ... І ніякий він не екстрасенс. Просто наука! У експерта багато засобів «розкриття» знахідки: мікроскоп, малюнок, ультрафіолет, інфрачервоні промені і багато чого іншого. Його будні - безперервна напружена робота, виїзди на місце злочинів, дослідження речових доказів. Вбивства, пограбування, дорожні пригоди - з чим тільки не доводиться стикатися криміналісти. Робота постійно тримає в напрузі і гартує характер. Одним словом, не засумуєш!

Фанати своєї справи

Сьогодні криміналісти працюють в основному в правоохоронних органах та центрах експертиз. У міліції до зарплати додаються премії та пільги, передбачені законодавством. У правоохоронних органах зазвичай працюють молоді люди, серйозно захоплені своєю справою. Їм не страшні численні нічні виїзди і інтенсивний графік. Найдосвідченіші фахівці з часом залишають державну службу і переходять на роботу в приватні структури - центри експертиз, що пропонують послуги криміналістичної лабораторії. Тут більш високі доходи - від $ 1000. У такі лабораторії звертаються, наприклад, за додатковою експертизою по ДТП, щоб підтвердити справжність документів та ін.

Види експертиз:

  • Дактилоскопічна

Ідентифікація особи за відбитками пальців. Дактилоскопію переваги перед іншими методами - простота використання, зручність і надійність. По відбиткам пальців експерт може визначити стать, вагу, зріст і вік злочинця.

  • Балістична

Дослідження боєприпасів, холодної та вогнепальної зброї, робота на місцях вибухів. Експерт визначить пробивний силу зброї, яким способом воно виготовлене: заводським або кустарним, чи можливо поранити з нього самого себе і при яких умовах, з якої зброї і з якого відстані стріляли.

  • Трасологічна

Вивчення слідів, залишених на місці злочину людиною, транспортним засобом, знаряддям злочину. Криміналісти-трасолог може визначити, яким предметом було нанесено пошкодження, встановити спосіб злому і пошкодження, визначити модель автомобіля за відбитками шин, описати людину по слідах ніг, зубів і т. д.

  • Графологіческая

Почерк як візитна картка - ось основний тезис експертів-графологов. Вони можуть визначити особу за почерком; встановити справжність особистого підпису, розповісти, в яких умовах була виконана рукопис (наприклад, лист, написаний у незвичній позі, - стоячи або лежачи), описати стан пишучого (нервове захворювання, травма руки, сп'яніння), його ставлення до написаному та ін.

  • Фоноскопічні

Дослідження відеоматеріалів і звукозапису, записують апаратури. Експерт визначить, чи належить зафіксована на фонограмі мова конкретній особі, виготовлена ця фонограма або відеозапис на наданої апаратурі і т. д.

Існує безліч інших видів експертиз: авторовідна, експертиза вибухових пристроїв і вибухових речовин, техніко-криміналістична експертиза документів та ін.

Хто на новенького?

Випускники вузів зазвичай починають кар'єру в якості стажиста, помічника експерта в окружному Управлінні внутрішніх справ (УВС). Потрібно бути готовим у будь-який час виїхати на місце злочину, знайти залишені сліди. Приблизно після трьох років гарної роботи можна вибрати вузьку спеціалізацію по одному з видів експертиз або стати слідчим-криміналістів. Якщо помічником в УВС можна влаштуватися і після коледжу, пройшовши курси перепідготовки, то експертом може бути лише людина з вищою профільною освітою.

Джерело: kriminalist.com


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Юриспруденція