Провізор — менеджер від фармакології

Провізор — менеджер від фармакології

Provisor перекладається з латини як «той, що передбачає». На кавовій гущі провізор, однак, не ворожить — він працює з порошками, мікстурами, таблетками. І передбачити може тільки поставку чергової партії ліків.

Провізор — це фахівець, який досконально розбирається в лікарських препаратах, їх застосуванні, склад і дозуваннях. В даний час це спеціаліст вищої категорії, під керівництвом якого працюють фармацевти, консультанти та інші співробітники аптечних пунктів. Сучасний провізор — свого роду менеджер від фармакології: теоретично він може займатися приготуванням і відпуском ліків, на ділі ж, як правило, керує процесом.

Ще років 15-20 назад провізор головним чином готував лікарські препарати. Сьогодні у фахівців з вищою освітою фармацевтичним дещо інший коло завдань. Незважаючи на те, що більшість сучасних провізорів, як і раніше, працюють в аптеках, в їх обов'язки входить не приготування препаратів, а відпустку готових ліків і консультації покупців.

Великі мережі аптек забезпечили роботою ціле покоління студентів і випускників фармацевтичних факультетів. Випускники вузів рідко затримуються за «першим столом» (відпуск ліків без рецепту) надовго: вища фармацевтична освіта дозволяє зробити досить швидку кар'єру. Нерідко, пропрацювавши рік-два на відпустці ліків, молоді люди йдуть на підвищення — стають заступниками завідуючих, а потім і завідуючими аптек. Можна працювати і при лікувальних установах: в лікарнях і санаторіях. Також існують провізори-технологи (відповідають за промислове виробництво ліків) та провізори-аналітики (здійснюють контроль якості та займаються ліцензуванням). Крім того, фахівці з профільною освітою знаходять застосування своїм знанням в маркетингу фармакологічного ринку, у сфері закупівель імпортних лікарських засобів та їх похідних.

Провізор в нагоді: 

  • Любов до природничих і точних наук. В першу чергу, зрозуміло, до хімії — з цією дисципліною буде пов'язана як навчання, так і подальша робота. Тому різноманітні «валентність-пропорції-грам-намоллі» не повинні викликати огиди.
  • Готовність до навчання. Професія вимагає постійного «апгрейда» інформації, підвищення кваліфікації та самоосвіти, інакше кар'єру у фармакології зробити неможливо.
  • Фізична витривалість, нерідко провізор доводиться проводити на ногах весь день.
  • Акуратність. Аптека, як і будь-який медичний заклад, потребує чистоти і порядку. Особливо актуально це в період епідемій, коли працівники мало не щохвилини піддаються атакам мікробів і вірусів всіх мастей.
  • Комунікабельність і співчуття до людей. Потрібно не просто вислухати відвідувача, а й вникнути в його проблему, щоб дати дійсно корисну пораду. Досвідчений провізор — це почасти і лікар, який, якщо необхідно, попереджає покупця про можливу небезпеку самолікування і відправляє його на консультацію в поліклініку.

Будь-який провізор, незалежно від місця роботи, повинен прекрасно знати фармакологію та хімію, орієнтуватися в лікарських препаратах, їх видах і групах, вихідному сировина тощо На ринку то й справа з'являються препарати нового покоління, що випускаються аналоги вже існуючих ліків ... До якої фармакологічної групи відноситься препарат, які компоненти входять до його складу, чим він відрізняється від собі подібних, які у нього показання, протипоказання, побічні дії — всі ці тонкощі відомі справжньому профі.

Якщо провізор працює в аптеці або медичному закладі, в його посадові обов'язки входять толерантність, ввічливість та уважність. У даному випадку «за сумісництвом» він виконує функції психолога: працювати доводиться не просто з людьми, а з хворими. Відсоток відвідувачів аптеки, купують біологічно активні добавки або вітаміни, невеликий — більшість мають проблеми зі здоров'ям, і настрій у них відповідна. Причому, захворювання, дев'ять чоловік з десяти не йдуть за рецептом до лікаря, а відправляються прямо в аптечний кіоск. Таким чином, провізор перетворюється у лікаря і психотерапевта в одній особі, що він має «поставити діагноз», «видати рецепт», підібрати правильне дозування і терпляче вислухати нарікання бабусі на дорожнечу аспірину.

Якщо робота провізора пов'язана з просуванням лікарських засобів на ринку, закупівлями або логістикою, необхідно розбиратися в менеджменті, маркетингу й основи економіки. Адже завідувач аптекою, по суті, менеджер: коло його обов'язків багато в чому схожий з функціоналом керуючого магазину, а основна задача — створення конкурентноздатного бізнесу. У цьому випадку важливі такі якості, як мобільність, здатність креативно та неординарно мислити. Провізор, який працює з закордонними партнерами, знадобиться ще й знання іноземної мови.

У фармакології гострий дефіцит кадрів, тому більшість молодих фахівців починає працювати зі студентської лави. Як правило, першою сходинкою кар'єри стає аптечний кіоск або один з мережевих аптек.

У будь-якому випадку починати доведеться з «першого столу». Саме тут новачки знайомляться з азами професії: вчаться підбирати відповідні ліки та їх аналоги, проходять «тренінг» зі спілкування з різними клієнтами, навчаються ефективної організації роботи. Подальша кар'єра може складатися по-різному. Однак людина з вищою профільною освітою і хоча б мінімальним досвідом, має гарні шанси практично у всіх сегментах фармацевтичного ринку.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Медицина, фармацевтика Торгівля, продаж