Фальшиві ВНЗ. Методи перевірки

Фальшиві ВНЗ. Методи перевірки

Зараз існують сотні філій-міражів та інших навчальних закладів, у яких відсутня акредитація, чий диплом фактично є недійсним. Тому, вибираючи ВНЗ, слід бути гранично уважним.

Диплом про вищу освіту - заповітна мрія багатьох. Користуючись нагодою, ВНЗ відкривають по всій країні так звані «філії». Однак такі відділення далеко не завжди забезпечують належний рівень викладання і можуть видати неіснуючий диплом.

Як же відрізнити ВНЗ-міраж від справжнього навчального закладу?

1. Перевірте ліцензію

Перед тим, як вступати до ВНЗ, попросіть у приймальній комісії показати вам ліцензію Міністерства освіти України. Якщо вам відмовлять, знайте: тут щось не так. У цьому випадку краще звернутися до Міністерства освіти України та дізнатися, чи має цей ВНЗ чи філія право викладання. Для цього необхідно надіслати письмовий запит до Державної акредитаційної комісії при МОН України за адресою: Київ 03057, вул. Металістів 5-а.

Увага! У випадку, якщо ви вступаєте в філію, то ліцензія повинна бути видана саме філії, а не ВНЗ засновнику.

2. Що повинно бути в ліцензії

  • повна назва ВНЗ
  • освітньо-кваліфікаційний рівень ВНЗ та напрямки підготовки студентів
  • термін її дії
  • юридична адреса вищого навчального закладу

3. Обережно - підробка!

На жаль, зараз ще збереглася практика, коли замість державної ліцензії підсовують фальшивку. І розрізнити їх майже неможливо - технічний прогрес пішов далеко. Крім того, безліч ліцензій у 2008 і 2009 роках було скасовано, тому, навіть побачивши документ, варто провести додаткову перевірку:

  • навіть якщо вам пред'явили ліцензію, але у вас залишилися сумніви, додатково перевірте її дійсність, зателефонуйте до Міністерства освіти;
  • почитайте в інтернеті відгуки студентів про ВНЗ;
  • в приймальні комісії можна запросити відомості про затребуваність випускників цього ВНЗ на ринку праці;
  • звернути увагу на педагогічний склад: вагомим показником вважається наявність докторів наук, які працюють в цьому ВНЗ.

Особливо уважно Education.ua рекомендує перевіряти ВНЗ, в назвах яких значиться «філія», «відділення», «факультет при ...». Пам'ятайте: кожен поважаючий себе і свою репутацію навчальний заклад надасть вам необхідні документи з першим запитом. Якщо ж цього не сталося - краще заздалегідь убезпечити себе і відмовитися від вступу до ненадійного ВНЗ, адже на перевірку він може виявитися зовсім не навчальним закладом.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам