Як обрати вищий навчальний заклад

Як обрати вищий навчальний заклад

Зараз зорієнтуватися в різноманітті ВНЗ, форм навчання, пропонованих програм важко не тільки старшокласникам та їх батькам, але навіть фахівцям. Проблема вибору актуальна для багатьох. Не розгубитися в ситуації допоможе Education.ua.

До вибору ВНЗ потрібно підходити з відповідальністю і серйозністю. Походження отриманого диплому, безсумнівно, буде відігравати суттєву роль у вашій майбутній кар'єрі.

Вибір професії

Перше, над чим ви повинні замислитися, - це про вибір професії. Рекомендуємо все ретельно зважити і вирішити, ким бути і чому присвятити все своє життя. Можна попросити поради у родичів, друзів, шкільного психолога або профконсультанта, а ще краще - уважно вивчити всі професії і зробити свій власний вибір.
Допомогти в цьому зможе спеціальний розділ сайту Education.ua - «Каталог професій».

При виборі професії потрібно розглянути кілька критеріїв: ваші смаки, схильності, розумові здібності, інтереси, стан здоров'я і сімейний бюджет.

Пошук ВНЗ

Після того, як зроблено вибір професії, можна приступити до пошуку ВНЗ. Якщо є бажання стати хірургом, педагогом або археологом - буде простіше, «асортимент» ВНЗ невеликий. Але якщо ви бачите себе в якості економіста, юриста, інженера, менеджера - готуйтеся до стомлюючої, але необхідної процедури пошуку саме «вашого» ВНЗ серед десятків, а то і сотень подібних.

На сайті Education.ua - чудовий каталог ВНЗ України. Пошук можна вести як за напрямками навчання, так за регіональним розміщення, а також перетинати обидві ці умови.

Критерії вибору ВНЗ

Платне або безкоштовне навчання

Зараз багато хто йде у платний ВНЗ, щоб отримати освіту, на їхню думку, не навчаючись. Однак, як стверджують викладачі, що навіть якщо ви не пройшли на безкоштовне відділення у державний ВНЗ, то йдіть на платне: це і престиж, і якість освіти. Не треба думати, що на бюджет вступити неможливо. Принаймні, необхідно спробувати, а можливість платної освіти завжди залишається за вами.

Державний або приватний

У державному ВНЗ є можливість вступити на бюджетне відділення. Крім того, диплом державного ВНЗ більше цінується сьогоднішніми роботодавцями. Можливо, це пов'язано з чинним у багатьох у свідомості стереотипом, що «за гроші можна не вчитися». Можливо з тим, що багато недержавних ВНЗ виникли не так давно і ще не встигли, що називається, напрацювати свою програму. Тому, незважаючи на те, що деякі комерційні вищі навчальні заклади пропонують дійсно висококласну освіту, на ринку праці продовжує існувати певна дискримінація їх випускників.

У державних ВНЗ, ще «збереглися» деякі викладачі, які викладали ще у ваших батьків. У них достатньо досвіду, щоб його передати, а у приватних велика частина викладачів молодь - тільки закінчили магістратуру.

Гуманітарний або технічний

Технічні ВНЗ вважають досить важкими як для вступу, так і для освіти, але, як показує статистика, студенти цих ВНЗ швидше всіх вживаються у комерційні структури.

Що стосується гуманітарних, то тут ви будете більше читати і вивчати безліч таких предметів як «Література», «Релігієзнавство», «Філософія», «Екологія», «Історія». Фахівці, що закінчили гуманітарний ВНЗ, найбільш здатні до творчої праці.

Престижність ВНЗ

Звичайно, завжди краще вчитися в першому ВНЗ країни, але не завжди виходить. Отже, наступним обирайте ВНЗ, який має статус державного, а не приватного, коли ж і туди не вступили, то дорога вам в приватний. Щоправда, зараз є нові спеціальності, яким найкраще навчатися у молодих фахівців, наприклад, PR-менеджери. Це професія з'явилася не так давно і краще про неї можуть розповісти і передати знання та досвід тільки молоді фахівці, ті, хто вже встиг спробувати себе в цій сфері.

Денне або інше

Найцікавіше навчання на денному відділенні. Там ви завжди в курсі останніх подій, постійно берете участь у різних заходах. Але якщо ви не хочете побути в колективі п'ять років, а заробляти, то краще податися на заочне - це і час вільний і повністю відкриє поле для можливостей.

Є ще один вид навчання - дистанційний. Він ще не сильно освоєний, але деякі ВНЗ вже в майбутньому повністю хочуть перейти на такий вид навчань. Його суть полягає в тому, що студент, не виходячи з дому, може не тільки працювати, але й одержувати освіту, сидячи за своїм комп'ютером. Щоб отримати залік в такому ВНЗ, потрібно буде викладачеві вислати на електронну скриньку лист з відповідями на надіслані вам питання. Якщо ви зробите добре, то здасте, якщо ні, то переробляти можна скільки душі завгодно.

На що ще потрібно звернути увагу при виборі ВНЗ?

Якщо ви з іншого міста - дізнайтеся, чи є при навчальному закладі гуртожиток і які умови проживання в ньому. Для тих, хто збирається продовжити навчання на вечірньому або заочному відділенні, особливо актуальне значення матиме наявність у ВНЗ добре укомплектованої бібліотеки. Якщо її немає, будьте готові до того, що більшість книг і підручників доведеться купувати за свій рахунок. Для хлопців однією з умов вибору може стати наявність військової кафедри.

Найважливіше, на що потрібно звернути увагу при виборі вищого навчального закладу - це якість навчання. Зберіть інформацію про репутацію ВНЗ, професійному рівні викладачів, технічному оснащенні і т.п. Таку інформацію можна отримати на сайті Education.ua (в описі багатьох ВНЗ вже є відгуки), у друзів або знайомих, у багатьох книжкових магазинах можна придбати книги, в яких розміщена інформація про той чи інший навчальний заклад, або просто з'їздити в обраний ВНЗ на день відкритих дверей.

На закінчення Education.ua рекомендує поставитися до вибору навчального закладу серйозно. І не забувайте ще одну просту істину: диплом лише дає пропуск у цей світ, а чого ви в ньому доб'єтесь, залежить тільки від вас.

Бажаємо вдало вам зробити вибір ВНЗ і нехай ваша подальша робота буде тільки радувати вас!


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
Аня, 12.01.2017, 21:24

Я йду на курси сподіваюся що я знайду себе в ІТ і буду далі розвиватися та й вдома зможу працювати


Залишити коментар

Інші статті в категорії Поради абітурієнтам