Що відбувається з ринком репетиторських послуг в Україні

Що відбувається з ринком репетиторських послуг в Україні

Основні тренди позашкільного навчання: як змінився попит, скільки грошей витрачають батьки на послуги репетиторства і як на цьому заробити.

    З кожним роком ринок репетиторства послуг зростає. Перш за все це пов'язано з недостатньо сильною підготовкою в шкільній програмі, що змушує багатьох батьків звертатися за допомогою до репетиторів, щоб ті підготували їх дітей до майбутніх випускнихтестів.

   Через підвищення кількості учнів, зростає і кількість репетиторів, адже, попит породжує пропозицію. Згідно зі статистикою Google Trends, попит на послуги репетиторства в інтернеті зростає щороку на 15%.

Найбільшою популярністю користуються такі викладачі:

  • репетитор англійської мови - 28%;
  • репетитор математики - 26%;
  • репетитор німецької та французької мов - 11%;
  • репетитор української мови - 8%;
  • репетитор хімії та біології - 8%;
  • репетитор фізики, географії, історії - 7%;
  • репетитор італійської та інших мов - 6%;
  • інші - 6%.

Аналіз викладачів, які надають репетиторські послуги

   З огляду на цю ситуацію ставати цікаво, хто виконує роль репетитора, яка освіта у викладачів, якою основною професією вони володіють.

   На жаль, через фінансові труднощі в нашій країні, багато хто намагається знайти додатковий вид заробітку. У підсумку, на ринку репетиторства послуг з'являється велика кількість претендентів, які беруться проводити заняття не для передачі знань, а лише для поліпшення свого фінансового становища. В результаті рівень такої викладацької діяльності не відповідає необхідним нормам, а якість набутих знань досить низька.

Якщо проаналізувати ринок репетиторства послуг і переглянути, хто займається цією діяльністю, то цифри показують таку картину:

  • викладачі вищих шкіл - 38%;
  • викладачі технікумів - 22%;
  • викладачі шкіл - 36%;
  • Інші - 4%

   Тобто 4% репетиторів - це люди, які не мають досвіду в викладацькій діяльності. До них можна віднести студентів, учнів на філологічному факультеті, випускників, аспірантів або тих випускників, які не змогли влаштуватися на роботу в навчальні заклади.

    Негативним значенням цього факту є не тільки те, що вони тільки вчаться викладати і поки що не володіють достатніми знаннями в сфері педагогіки і психології, але і те, що вони не володіють знаннями про вимоги шкільної програми на сьогоднішній день. Тобто, наприклад, готуючи шкільного учня до випускними тестами, вони не зможуть допомогти в оформленні робіт або демонстрації навичок. Таким чином, заняття з таким репетитором не принесе батькам і учневі очікуваного результату.

    Тому важливо підходити до вибору репетитора дуже серйозно. Для цього варто шукати викладача за відгуками своїх знайомих або звертатися в перевірені агентства,що слідкують засвоєю репутацією і пропонують клієнтам лише кращих педагогів країни. Також ми підготували інструкцію з вибору репетитора, яка допоможе знайти ту саму людину, з якою ви або ж ваша дитина досягнуть найкращих результатів у навчанні.

Рівень затребуваності репетиторської діяльності в Україні

     Для того, щоб дізнатися, на скільки репетитори затребувані в Україні, досить переглянути звіт МОН України про кількість випускників, які займалися з репетитором перед здачею ЗНО. Відповідно до звіту ця цифра становить 60%. Також є дані, згідно з якими ця цифра ще більша. Це пояснюється тим, що частина випускників займалася з репетиторами з тих предметів, з яких не складали тести.

    Популярність репетиторства не може бути виправдана тільки необхідністю здачею випускних тестів. Репетитори використовують сучасні методики навчання, які індивідуально орієнтовані на кожного учня. Вони діагностують рівень знань учня, а потім спрямовують усі зусилля на усунення прогалин. Такої методики в школі немає, тому багато хто прагне отримати реальні знання завдяки приватним репетиторів.

   Таким чином виходить, що кожна сім'я, в якій є діти шкільного віку, в середньому витрачає близько 380$ в рік на оплату послуг репетиторів. Наприклад, тільки за минулий рік українці витратили близько 600 млн$ на репетиторів.

Вартість послуг репетиторів

    Через значне зростання іноземної валюти, постраждала величина оплати викладача, який надає індивідуальні заняття. Якщо раніше за годину своєї роботи вони отримували близько 10-15 $, то зараз ця цифра значно зменшилася і становить всього 5$. Ця ситуація має гнітючий характер, адже наприклад в інших цивілізованих країнах педагог того ж кваліфікаційного рівня отримує значно більше.

    Підсумувавши, можна сказати, що попит в Україні на послуги репетиторства знаходиться на досить високому рівні. Головне в цій сфері бути завжди на виду. Головне правило для всіх викладачів, які бажають надавати свої послуги репетиторства - бути в інтернеті. На сьогоднішній день велика кількість роботи здійснюється через інтернет і, якщо викладача там немає, то про нього дізнається набагато менша кількість потенційних учнів. А для того, щоб змінити фінансову сторону своєї роботи варто подумати про те, як її можна вирішити. Для її вирішення існує 2 шляхи: проводити більше занять на місяць або підвищити вартість своїх послуг. Єдиного правильного рішення немає, тому варто їх комбінувати.

За матеріалами порталу Репетитори України

Джерело: http://repetitor.org.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука