Калькулятор

На основі рецептур, закупівельних цін і торгових націнок розраховує вартість продукції, яка реалізується в організаціях громадського харчування. За заявками шеф-кухаря визначає кількість продуктів, необхідних для приготування різних страв, напівфабрикатів, кондитерських виробів і напоїв. Потім отримані дані вносяться в спеціальні калькуляційні картки, які реєструються за встановленою формою і оновлюються у міру зміни ринкових та відпускних цін. Крім того, калькулятор веде оперативний облік приготованої для продажу продукції, виписує ярлики цін матеріально відповідальним особам, бере участь у складанні меню та винної карти, в інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.

Специфіка професії

Необхідно знати правила користування збірниками рецептів страв і кулінарних виробів, норми розкладання готової продукції, правила створення торгових націнок, особливості виходу готових продуктів при холодній та тепловій обробці м'яса, риби, овочів, фруктів і напоїв різних сортів та видів. Калькулятор повинен виконувати свої службові обов'язки в суворій відповідності з положеннями, інструкціями, рекомендаціями та іншими документами, які визначають порядок реалізації готової продукції в організаціях громадського харчування. Калькуляторами працюють переважно жінки.

Місце роботи

Ресторани, кафе, бари, їдальні, буфети, кулінарії.

Особисті якості

  • інтерес до кулінарії;
  • схильність до ведення розрахунків та облікової документації;
  • акуратність;
  • пунктуальність.

Освіта

Професійні курси: "Технолог-калькулятор", "Бухгалтер-калькулятор".

Інші професії в категорії «Фінанси, бухгалтерія, банк»
Зворотній зв'язок