Факторы, имеющие определяющее влияние на мотивацию сотрудников

В 60-их роках минулого століття Фредерік Герцберг, американський психолог, відомий дослідженнями у сфері бізнесу, провів аналіз потреб працівників з метою виявлення чинників, що впливають на мотивацію та де-мотивацію і вивів власну теорію мотивації.

В результаті дослідження Герцберга, з’ясувалось, що існує дві групи факторів, які впливають на задоволення чи незадоволення працівників від роботи, і що ці фактори хоч і є взаємозалежними, є абсолютно різними.

Одна група факторів — їх дослідник назвав мотиваторами - це все те, щобезпосередньо пов’язане з роботою чи сама робота - відповідальність, цікаві проекти, визнання досягнень, інтерес до роботи, професійне зростання.

Друга група факторів — їх дослідник назвав гігієнічними факторами — це все те, що має відношення до роботи, але не сама робота - зарплатня, соціальні гарантії, безпека, методи керівництва, стосунки з колегами, стабільність, тощо.

Важливо, що гігієнічні фактори необхідні для того, щоб не допустити розчарування працівника; мотиваційні ж фактори — щоб мотивувати працівника до найкращих результатів. Намагатись заохотити працівника, рівень зарплати якого сприймається, як неадекватний, працювати краще за допомогою мотиваторів, не має сенсу в зв’язку з тим, що він вже відчуває негативні емоції до роботи через рівень зарплати. З іншого боку намагатись мотивувати працівника, рівень зарплати якого сприймається, як адекватний, підняттям зарплати, також не працюватиме. Хоча де-мотивації в цього ж працівника відсутність мотиваторів не викличе. Це доводить, що мотивація та де-мотивація викликані зовсім різними чинниками.

Теорія Герцберга змусила працедавців переглянути своє ставлення до мотивації працівників та зрозуміти, що для того, щоб покращити продуктивність і викликати в працівників бажання працювати краще, керівництво повинне взяти до уваги обидві групи факторів і не вважати помилково, що зростання кількості мотиваторів призводить до зниження незадоволення, викликаного неадекватними гігієнічними факторами.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Саморозвиток