Підсумки конференції "Принципи торгового фінансування UCP-600 в сучасних економічних умовах"

Підсумки конференції "Принципи торгового фінансування UCP-600 в сучасних економічних умовах"

На днях у Києві відбулася Міжнародна практична конференція «Принципи торгового фінансування UCP-600 в сучасних економічних умовах» за участі Гарі Колльєра, технічного радника комісії ICC з банківської техніки і практики.

Організаторами заходу виступили Український Національний Комітет Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) та компанія Conference House. Генеральний Партнер конференції - Райффайзен Банк Аваль, Партнер конференції - Swedbank.

Участь у конференції взяли близько сотні українських банкірів, економістів, юристів і представників компаній імпортерів та експортерів.

Розпочав цей захід Президент ICC Ukraine Володимир Щелкунов з подяки пану Колльєру за візит та надану пропозицію направити трьох своїх представників до комісії ICC з банківської техніки і практики від України.

Гарі Колльєр, один із розробників уніфікованих правил для документарних акредитивів UCP-600, з перших слів закликав учасників конференції працювати у форматі діалогу: «Для мене важливо дізнатися про ваші проблеми і за той час, який ми маємо для спілкування, знайти шляхи їх вирішення». Пан Колльєр представив огляд результатів дослідження Міжнародної торгової палати на тему: «Актуальні питання торгового фінансування - 2009: Світові дослідження Міжнародної Торгової Палати». Під час заходу Гарі Колльєр особливу увагу приділив проблемам, які виникають з документами, наданими для оплати по акредитиву, та розповів про найпоширеніші причини відмов з боку банків. В ході конференції учасники обговорили структуру, типи та види документарних акредитивів, отримали інформацію щодо міжнародних стандартів банківської практики, ознайомилися з тонкощами підготовки та перевірки документів, особливостями застосування принципів UCP-600.

Крім того, учасники заходу мали можливість поспілкуватися про український досвід використання принципів торгового фінансування UCP-600 з провідними експертами в цій галузі. А саме, Віталій Кисленко, Директор департаменту державного сектору і фінансування Райффайзен Банк Аваль розповів про можливості, потенціал і практичні аспекти використання документарних операцій при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності в Україні. З настанням кризи багато українських компаній відчули брак «вільних» коштів, тому співпраця з банками і використання акредитивів відкрила нові шляхи роботи з іноземними партнерами. Райффайзен Банк Аваль пропонує клієнтам широкий спектр можливостей роботи з документарними операціями: випуск гарантій, відкриття акредитивів, здійснення платежів по інкасо, авалювання і врахування векселів за розпорядженням клієнта тощо. Райффайзен Банк Аваль намагається популяризувати Правила UCP-600 як при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, так і при розрахунках між вітчизняними компаніями. «Правила UCP-600 – це найвищій стандарт якості для здійснення документарних операцій» - відмітив Віталій Кисленко.

Алла Харченко, Начальник управління документарного бізнесу UkrEximBank детально розповіла про практичні аспекти використання акредитивів: про захист інтересів продавців, переваги і гарантії для покупців, про особливості фінансування експортних та імпортних операцій. На останньому зосередив свій погляд і Сергій Свистіль, Голова Правління Асоціації експортерів і імпортерів «ЗЕД». Для багатьох українських компаній акредитивні форми розрахунку ще нові але їх переваги очевидні. За словами Гарі Колльєра, в Україні документарні акредитиви використовують у 40% експортно-імпортних операцій.

Про всі тонкощі роботи з Міжнародним арбітражем доповіла Світлана Романова, Партнер компанії Бейкер і Макензі – Сі. Ай. Ес. Лімітед, що має більше 10 років судової практики, в тому числі з розв’язання спорів у Міжнародному комерційному арбітражі.

Завдяки конференції «Принципи торгового фінансування UCP-600 в сучасних економічних умовах» та спілкуванню з Гарі Колльєром учасники здобули практичні навички роботи з правилами UCP-600. На думку експертів, перепідготовка спеціалістів, які займаються розрахунками в акредитивній формі, є на сьогодні одним із ключових моментів. Це ще один крок до міжнародних стандартів роботи українських банків та провідних компаній.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Фінанси, кредит, банківська справа