Пост-реліз: II Міжнародна конференція «МСФЗ та Інтегрована звітність: сучасне та майбутнє»

23-24 серпня у Львові пройшла Друга міжнародна конференція «МСФЗ та Інтегрована звітність: сучасне та майбутнє».

«Шляхи гармонізації фінансової звітності з Європейським законодавством».

Організаторами конференції виступили Національний банк України, Business Education Alliance, Університет банківської справи НБУ та  BDO.

Конференція пройшла за підтримки Інституту фінансових бухгалтерів (IFA), Асоціації присяжних сертифікованих бухгалтерів(АССА), Інституту присяжних бухгалтерів Англії та Уельсу (ICAEW), Единбурзька бізнес-школа, Компанія «ЛIГА:ЗАКОН», Компанія «Мебіус».

У засіданні та роботі секцій прийняли участь більше 150 топ-менеджерів, власників компаній, фінансових директорів, аудиторів, бухгалтерів, фінансових аналітиків, а також представників Національного банку України та міжнародних економічних організацій.
В ході роботи конференції обговорювались найбільш важливі питання розвитку МСФЗ, інтегрованої звітності та корпоративної соціальної відповідальності, останніх змін в МСФЗ, наслідків запровадження МСФЗ, особливостей податкового законодавства, звітності банківського сектору, обліку, контролю і аналізу в умовах концепції «стійкого розвитку».

З вітальним словом виступили: Тамара Смовженко (ректор Університету банківської справи НБУ), Богдан Лукасевич (головний бухгалтер НБУ), Микола Вознюк (директор ЛІБС УБС НБУ), Баришнікова Олена (директор Бізнес освітнього альянсу).

Девід Вудгейт, голова Інституту фінансових бухгалтерів (IFA, Великобританія), також виступив з вітальним словом і вручив дипломи студентам Університету банківської справи, що пройшли повний курс навчання Інституту фінансових бухгалтерів за спільною програмою з УБС НБУ.

Вадим Боженік, менеджер по розвитку бізнесу в Інституті присяжних бухгалтерів Англії та Уельсу (ICAEW), виступив з доповіддю «Роль бухгалтера у стійкому розвитку на прикладі Великої Британії». Він зазначив, що професійний бухгалтер може допомогти бізнесу в питаннях стійкого розвитку надаючи звіт зі сталого розвитку та консультації. А також, наголосив на необхідності більш широкого впровадження принципів сталого розвитку українським бізнесом.

На цій темі також зосередились Хеннінг Драгер та Сергій Рогозний.

Хеннінг Драгер, директор в області стійкого розвитку та КСВ BDO в Україні, а також директор міжнародної ради з інтегрованої звітності приділив увагу міжнародним факторам, що сприяють поширенню інтегрованої звітності. Він зазначив, що на сьогодні в Україні не сформована законодавча вимога про надання звітів зі сталого розвитку та інтегрованих звітів. «Лише 18 українських компаній активно надають звітність зі стійкого розвитку», - зазначив він.

Інший представник BDO в Україні, Сергій Рогозний, присвятив свою доповідь корпоративній соціальній відповідальності. Він зазначив, що «соціально відповідальні компанії більш успішні у довгостроковій перспективі, а їх керівники отримують додаткові важелі впливу».

Спікери із Польщі висловили свою підтримку Україні і побажали сил та наснаги українським фінансистам у слідуванні євроінтеграційному вектору. Войцех Кринскі розповів як вплине євроінтеграційний вектор України на оцінку вартості національних компаній. А його колега Яцек Шварц розповів про перспективи, що відкриваються перед українськими професіоналами через сплеск попиту на аутсорсингові бухгалтерські послуги.

Здіслав Сокаль, колишній член наглядової ради національного банку Польші, а нині почесний професор УБС НБУ, запевнив, що польський народ підтримує Україну і готовий надати їй підтримку в реформуванні економіки.

Що стосується саме стандартів міжнародної фінансової звітності, то варто зазначити, що з першого січня 2013 року вступив в силу ряд нових стандартів, а також важливих змін у існуючі стандарти по підготовці МСФЗ звітності. Серед них найбільш суттєвим є консолідаційний пакет МСФЗ 10, МСФЗ 11, МСФЗ 12, а також МСФЗ 13, що регулює справедливу вартість.

Основним спікером у цьому напрямі виступила Катерина Рафальська (партнер з МСФЗ, FCCA)  BDO в Україні.

Далі, з доповіддю «Економічний ефект від автоматизації процесу підготовки звітності по МСФЗ», виступив Сергій Акіньшин, керівник департаменту системної інтеграції  BDO Consulting в Україні.

Ірина Дмитренко, виступаючи з доповіддю «Інтегрована звітність як інформаційна база системно-орієнтованого аудиту» зробила акцент на наслідках посилення ризикованості ведення бізнесу та зазначила, що «стратегічна ціль розвитку бізнесу в умовах невизначеності та ризику – створення та забезпечення зростання цінності компаній у коротко-, середньо- та довгостроковому періоді».

Шляхи гармонізації фінансової звітності з Європейським законодавством несуть у собі зростання вимог до інформації, що розкривається у бухгалтерській звітності. «Одним з головних засобів забезпечення достовірності та існуючої інформації є професійне судження бухгалтера», - вважає Галина Миколайчук.

У секції з податкової звітності та МСФЗ говорили про вплив податкових перевірок на фінансову звітність та особливу уваги приділили обговоренню змін у податковому законодавстві. Зокрема, Ганна Бикова зосередилась на питаннях системи електронного адміністрування ПДВ та обліку валютних операцій. Юрій Циганок, керівник бухгалтерського напрямку компанії «ЛІГА: ЗАКОН» висловив сподівання, що «обіцяна реформа податку на прибуток приведе к суттєвому спрощенню звітності: на зміну декларації з 14 додатками прийде проста податкова перевірка, в якій фінансовий результат до оподаткування буде приводитись до оподатковуваного прибутку шляхом мало чисельних податкових коригувань».

Нагадаємо, що Бізнес освітній альянс спільно з Національним банком України, Університетом банківської справи та іншими партнерами, вже вдруге проводить захід, присвячений міжнародним стандартам фінансової звітності. Зважаючи на обраний Україною вектор розвитку, організатори і надалі планують проводити такі конференції та робити усе можливе для поширення ідей, норм і принципів МСФЗ, інтегрованої звітності та сталого розвитку в Україні.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини