Правильно визначте дату звільнення працівника за статтею 38 КЗпП, якщо він надіслав заяву про звільнення поштою

Правильно визначте дату звільнення працівника за статтею 38 КЗпП, якщо він надіслав заяву про звільнення поштою

Якщо звернутися до ст.38 КЗпП, яка визначає порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника, то в частині першій цієї статті вказано, що працівник має право розірвати трудовий договір.

Укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. Отже, попередити роботодавця за два тижні — це обов’язок працівника. Працівник підлягає звільненню за власним бажанням лише тоді, коли він виконає цей обов’язок, а не з дати написання заяви про звільнення.
Випадки, коли двотижневий термін попередження про звільнення не застосовується і роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник, викладені в частині першій ст.38 КЗпП і пов’язані з неможливістю працівника продовжувати роботу на цьому підприємстві.
Про своє звільнення працівник може повідомити роботодавця різними способами. Як правило, працівник пише заяву про звільнення і в цей же день віддає її керівнику. Керівник ставить на ній резолюцію і саме з цієї дати починається відлік двох тижнів. Згідно зі ст.2411 КЗпП строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня (тобто якщо заяву подано у вівторок 4 жовтня 2016 р., останнім днем роботи і, відповідно, днем звільнення буде вівторок 18 жовтня 2016 р.). У результаті день написання заяви про звільнення, і день попередження роботодавця про звільнення збігаються, і не виникає питань, з якої дати починається відлік двох тижнів.
Заява про звільнення може бути надіслана поштою листом з повідомленням про вручення. Тоді день написання заяви про звільнення і день попередження, ймовірніше за все, не збігатимуться.
Як зазначено у пункті 2 Правил надання поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 270, повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу — це повідомлення, яким оператор поштового зв’язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення та прізвище одержувача.
Отже, саме повідомлення про вручення з позначкою про дату вручення буде документальним підтвердженням дати, коли роботодавець був попереджений про звільнення. Саме з дати, вказаної у повідомленні про вручення (а не з дати написання заяви про звільнення), почнеться відлік двотижневого терміну для звільнення працівника за власним бажанням. 

                                                                                             Новини від "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI