Щодо виплат в разі хвороби працівника під час відрядження

Щодо виплат в разі хвороби працівника під час відрядження

Якщо працівник занедужав у відрядженні, то робочі дні стають для нього днями тимчасової непрацездатності, але при цьому залишаються днями відрядження.

Отже, йому так само за ці дні мають бути виплачені добові та витрати на проживання. Винятком є ситуація, коли лікування працівника за місцем відрядження проходить у стаціонарі, — в такому разі витрати на найм житла не відшкодовують (п.9 розділу ІІ Інструкції про відрядження).

Добові за дні хвороби виплачують працівникові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров'я приступити до виконання покладеного на нього службового доручення або повернутися до місця свого постійного проживання, але не більше двох місяців.
Оскільки працівник в дні хвороби не працював, виплачувати йому додатково середній заробіток не потрібно. Разом з тим, він має право на оплату за листком непрацездатності, якщо він оформлений належним чином.

Так, перед нарахуванням лікарняних бухгалтерія підприємства має перевірити, щоб на листку непрацездатності, виданому за місцем відрядження, в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» був підпис головного лікаря, засвідчений круглою печаткою закладу охорони здоров’я.

Також слід звернути увагу на те, що в разі коли тимчасова непрацездатність працівника настала у відрядженні за кордоном і пов’язана зокрема із гострим захворюванням або травмою, загостренням хронічного захворювання, оперативним втручанням при невідкладному стані, то листок непрацездатності, виданий закордонним медичним закладом, підлягає обміну на «український» листок непрацездатності, оформлений за рішенням лікарсько-консультаційної комісії за місцем проживання або роботи працівника (п.1.12 Інструкції № 455).

Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бухгалтерія, облік та податки Менеджмент, керування, KPI