Конфліктна поведінка: що запитати та як визначити

Конфліктна поведінка – це не тільки різка реакція людини на якийсь подразник. Це також завищена самооцінка, нездатність адекватно сприймати критику та образливість.

Саме ці фактори людського характеру можуть дуже сильно вплинути на робочий процес і навіть значно його погіршити. Тому ми відкриємо для Вас декілька секретних запитань, завдяки яким Ви точно не схибите при виборі неконфліктного працівника.

Чи доводилось Вам йти з місця роботи, щоб зберегти вірність власним принципам?


Ціль: запитання-пастка

Чому пастка? Тому що кандидат може сприйняти це запитання, як перевірку на принциповість. Дуже важливі приклади. Тобто, якщо кандидат сказав, що пішов з попереднього місця роботи через те, що його колеги розкрадали майно і він не хотів приймати в цьому участь, – це не конфліктність. Але якщо Ви відчуваєте, що історія видумана і це щось схоже на «він не приймав мої пропозиції, тому я розвернувся і зі скандалом пішов», то краще такого кандидата уникнути. Нездатність до «гнучкості» приводить до конфліктів в колективі та напружених відносин між працівниками.

Яке Ваше ставлення до конфліктів?


Ціль: перевірка того, як кандидат ставиться до конфліктів

Абсолютно нормальною відповіддю буде «Я почуваю себе дуже некомфортно в конфліктних ситуаціях, тому стараюсь їх уникати». А от якщо Ви отримаєте відповідь «Завдяки конфліктам я навчився досягати своїх цілей» або «Завжди є ті, кому ми не подобаємось, тому потрібно боротись за своє місце», то варто бути доволі обережним – для такої людини конфлікти – це норма і скоріш за все, такий тип людей не захоче змінювати себе заради нової роботи.

Розкажіть про ситуацію, коли Ви були праві, але довелось виконувати вказівки керівництва.


Ціль: оцінити здатність кандидата виконувати поставлені завдання та інструкції.

Поганий сценарій: кандидат все-таки знайшов способи, щоб довести свою правоту і обійти керівництво. Навіть виконав всі вказівки, але дуже халатно.

Хороший сценарій: навіть не погоджуючись, кандидат виконав всі завдання і також проявив інтерес. Людина, яка в критичній ситуації може відмовитись від власних переконань та переступити через себе задля виконання спільних цілей, є прекрасним працівником.

Назвіть свої слабкі сторони.


Ціль: перевірка на самокритику та здатність адекватно себе оцінювати.

Працівник, який не вміє себе критикувати і вважає себе ідеальним, скоріш за все буде працювати лише на 50%, при цьому думаючи, що віддається на всі 150%. Відповідно, критику він адекватно сприйняти не зможе.

В хорошому випадку кандидат може відмітити те, що він занадто емоційний, адже переживає через якість виконаної роботи або ж він перфекціоніст, а це в свою чергу може сповільнювати робочий процес. Проте, коли відповідь кандидата – «в мене поганий почерк або я багато їм» – може означати, що самокритика тут відсутня. І в цьому випадку, кандидат буде вважати себе ідеальним, а зауваження інших буде сприймати, як некоректне ставлення.

Взагалі, щоб визначити таку рису характеру, як конфліктність, дуже допомагають запитання-кейси. Наприклад, «Як би Ви владнали ситуацію із розлюченим клієнтом?». Такі питання варто модифікувати залежно від Вашої сфери діяльності та особливостей роботи.

Діагностування конфліктної поведінки в майбутньому – це дуже важливий аспект при прийомі на роботу. Адже саме конфліктність однієї людини може спричинити нездорову атмосферу у всій команді.


Якщо у Вас виникли запитання або Ви маєте потребу у консультації – залишайте, будь ласка, Ваші дані та запитання у формі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Саморозвиток