Релокейт: як бути певним, що кандидат готовий до переїзду?

Часто працедавець та кандидат знаходяться в різних містах, та навіть в різних країнах.

Не зважаючи на думку, яка побутує в певних колах нашого суспільства, що «всі хочуть виїхати з України» чи що «всі хочуть переїхати в Київ чи Львів», рекрутери та працедавці знають, що не так вже і просто «перевезти» кандидата з одного міста чи країни в інше. Найсумніше, коли кандидат таки зацікавлюється компанією та вакансією, приїжджає на співбесіди, а в результаті відмовляється від пропозиції через те, що дружина все таки не хоче звільнятись, для дітей буде стресом зміна школи і взагалі зараз його все влаштовує на його поточній роботі і переїзд він серйозно не розглядав тощо.

Крім того, що така ситуація сумна, вона ще й збиткова для компанії. Час на пошук, інтерв’ювання, тестування витрачений, а працівника немає. Потрібно все починати з початку. Як же не помилитись знову? Як взнати чи дійсно кандидат готовий на серйозні зміни в своєму професійному житті, які мають безпосередній вплив на приватне життя?

Ось кілька запитань з арсеналу рекрутерів AboutHR, які дозволять вам зрозуміти чи готовий кандидат до переїзду чи лише вивчає ринок праці в інших містах.

Як часто Ви подорожуєте?

Хтось може сприйняти це запитання, як занадто особисте або ж за можливість подорожувати під час працевлаштування. Тому залежно від ситуації його можна модифікувати, наприклад, таким чином: «як ви проводите відпустку/вільний час» і тд. Існує стереотип, що люди, які мало подорожують, ніколи не міняють місця проживання. Це не завжди точно, але інколи дає змогу зрозуміти мотиви кандидата.


Як швидко Ви адаптуєтесь до нових умов?

Зазвичай, людина не може об’єктивно оцінити скільки часу їй потрібно на адаптацію до нового місця роботи. Скоріш за все це буде відрізок часу, за який кандидат почав себе почувати більш-менш комфортно у незвичному для нього середовищі. Наприклад, комусь потрібен рік, а комусь місяць. Кандидат, якому потрібен рік і більше на адаптацію із більшою ймовірністю не погодиться на переїзд.

Що для вас зона комфорту та опишіть її межі?

З цим запитанням потрібно бути дуже обережним та не здатись агресивним. Але відповідь на нього може доволі яскраво описати бажання кандидата щодо переїзду та його головні мотиви. Якщо хтось відповість «Це моя квартира» – така відповідь не означає, що людина буквально «прив’язана» до цього місця. Просіть деталі, питайте чого не вистачає і що б можна було змінити – в когось може більше фігурувати сім’я, домашні тварини, елементи декору тощо, – тобто речі, до яких ця людина прив’язана. І залежно від значимості цих речей, Ви можете зробити висновок для себе, що ж тримає або не тримає кандидата на одному місці.


Чи траплялись у вашому житті кардинальні зміни? 

Потрібно розуміти, що в кожного свої «межі кардинальності». І саме це може допомогти Вам зрозуміти наскільки кандидат готовий до переїзду. Для прикладу, тих, хто може сказати, що «змінив зачіску, домашню тваринку, переставив стіл в іншу частину кімнати» можна характеризувати як людей прив’язаних до одного місця, не готових до змін. Або в іншому випадку – «змінив спеціальність, переїхав в іншу країну і тд» – це вже говорить, що людина здатна на більші зміни у її житті та, скоріш за все, буде готова переїхати задля зміни місця роботи.

Також ставте питання про сім’ю та побут. Це речі, які завжди супроводжую будь яку людину, навіть найкваліфікованішого професіонала, і з якими кожна людина рахується. Ось приклади запитань, які допоможуть «прозондувати» сімейно-побутовий аспект можливого переїзду:

  • Чи плануєте ви переїздити з сім’єю? Чи обговорювали ви вже можливий переїзд з дружиною/чоловіком? Чи є якісь особливі вимоги щодо школи/садка для ваших дітей? Чи орієнтуєтесь ви у вартості життя в новому місті? Чи потрібна допомога з пошуком житла? тощо.

Звичайно, можна задати пряме питання «Чи готові Ви до релокейту?» і отримати позитивну відповідь. Але це не завжди гарантія, що кандидат 100% готовий до такої зміни. В цьому випадку потрібно обходити це запитання більш абстрактними шляхами, визначаючи правдиву мотивацію кандидата.

Якщо у Вас виникли запитання або Ви маєте потребу у консультації – залишайте, будь ласка, Ваші дані та запитання у формі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Лідерство, тімбілдинг