Знайти себе і не загубити: чому люди змінюють професію?

В середньому кожна людина хоча б раз задумується над зміною своєї професії або переходом в іншу сферу. І кожен другий хоча б раз робить цей крок.

Зазвичай це може ставатись через нехтування профорієнтацією на початку своєї кар’єри. Вибір професії в такому випадку здійснювався спонтанно або під впливом таких факторів, як тиск зі сторони сім’ї, необдумані рішення або мода на певні професії.

Давайте розглянемо основні причини чому може виникати бажання змінити свою професію, так як це попередити.

Отож:

  1. Вигорання.

Ні, ніхто не постраждав. Це емоційне вигорання, яке зараз спостерігається доволі часто. Воно стається через надмірну роботу. Людина може працювати днями/ночами/вихідними. Це той випадок, коли «викладаєшся на всі 100%», а в результаті відбувається вичерпання власного бажання працювати та розвиватись. В цьому випадку зміна є необхідною.

Щоб попередити вигорання, необхідно знайти баланс робота/особисте життя. Адже коли усі аспекти життя займає робота – інші сфери занепадають.

  1. Стрес.

Занадто стресова робота не тільки відбиває все бажання працювати, але й чинить шкідливий вплив на всі інші сфери життя. Комусь стрес дається під силу, а комусь взагалі ні. Важливо знати межу в такій роботі, намагатись щось змінити в робочому процесі або ж змінити професію.

Щоб взагалі не стикатись із сильним стресом на роботі, перед працевлаштуванням або ще перед вибором професії перегляньте статистику за рівнем стресу у працівників певної професії. Ознайомтесь із особливостями роботи – деякі з них можуть вам конкретно підпсувати нервову систему. Найкраще це попередити заздалегідь.

  1. Відсутність інтересу.

«Навіщо тоді обирати професію, якщо вона вам нецікава?» – запитаєте ви. Ні, тут інше. Деяким людям необхідні виклики у їхній роботі, нові завдання, можливість кар’єрного зростання. А якщо це все відсутнє – їхня робота стає їм просто нецікавою. Так, це може залежати від компанії і її можна змінити. Але в деяких випадках навіть зміна місця роботи не допомагає і прогрес повністю відсутній.

Попередження цієї причини лежить в ще далекій профорієнтації та визначенні своїх сильних/слабких сторін, інтересів, рис особистості. Дуже важливо не схибити в молодому віці, щоб після 20 років кар’єри не казати – «Я ненавиджу свою роботу. Вона мені нецікава»

  1. Гроші.

Так, це причина. Хтось просто хоче більше заробляти на життя. І це нормально. Або комусь важливо отримувати дійсно велику компенсацію за свою працю, що в свою чергу мотивує такого працівника до кращої роботи.

Попередити це можна раннім дослідженням рівня заробітних плат в кожній сфері та визначити власні цілі.

З іншого боку інколи люди змінюють кар’єру тому, що хочуть зробити щось значуще у своєму професійному житті і їх нинішнє місце роботи не дає такої можливості. Інші люди змінюють роботу, щоб працювати на себе, як підприємці.

Проте, перш ніж перейти в іншу сферу – аналізуйте – свої досягнення та невдачі, цілі та вже отримані результати. Це дуже важливий крок, який може як створити щось нове, так і зруйнувати вже існуюче.

Якщо у Вас виникли запитання або Ви маєте потребу у консультації – залишайте, будь ласка, Ваші дані та запитання у формі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI Саморозвиток