Заборона здійснення державних закупівель як санкція

У сфері публічних закупівель вагоме значення має санкція, передбачена п. 10 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», у вигляді заборони здійснення державних закупівель товарів

Заборона здійснення державних закупівель як санкція.

У сфері публічних закупівель вагоме значення має санкція, передбачена п. 10 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції», у вигляді заборони здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції згідно із цим Законом.

Ця санкція викликає два ключові питання, відповіді на які пропонуємо далі:

1) якщо в назві санкції сказано «державних закупівель», які в Україні вже два роки не проводять, то чи актуальна ця норма взагалі, тобто чи стосується вона публічних закупівель?

Відповідь: Так. Замовникам публічних закупівель доцільно тлумачити цю норму широко, не закуповуючи в суб’єктів під вказаною санкцією жодні товари, роботи чи послуги, незалежно від їх вартості. До речі, ця санкція є персональною і поширюється на закупівлю будь-якого товару, роботи чи послуги в особи, до якої вона застосована, незалежно від їх різновиду та країни походження.

2) чи поширюється ця санкція лише на прямі договори з підприємством (тобто договори без посередників, незалежно від їх ціни), до якого вона застосована, чи навпаки — охоплює договір з будь-яким суб’єктом господарювання, якщо його предметом є продукція (роботи, послуги), що виробляє підприємство під санкціями? 

Відповідь: Санкція у формі заборони державних закупівель поширюється лише на прямі договори з особами, до яких вона застосована (тобто договори без посередників, незалежно від їх ціни). В Україні немає генерального табу на ввезення товарів з РФ, придбання їх у резидентів РФ чи в суб’єктів, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни РФ.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки Право, юриспруденція Фінанси, кредит, банківська справа