Чи зможуть замовники закуповувати електричну енергію у постачальника універсальних послуг?

Згідно з пунктом 93 частини 1 статті 1 Закону про ринок електричної енергії № 2019, універсальна послуга — постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам

Згідно з пунктом 93 частини 1 статті 1 Закону про ринок електричної енергії № 2019, універсальна послуга — постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України.

Згідно пункту 42 частини 1 статті 1  Закону про ринок електричної енергії № 2019 малий непобутовий споживач - суб’єкт малого підприємництва, електроустановки якого приєднані до системи розподілу електричної енергії номінальною напругою не більше 1 кВ, який купує електричну енергію для власного споживання.

Згідно ст. 55 Господарського кодексу суб’єктами малого підприємництва є:

  •   фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи -підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;
  •  юридичні особи- суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

У Законі  про ринок електричної енергії № 2019 стаття 63 регулює питання надання універсальних послуг. Універсальні послуги постачальники таких послуг надають виключно побутовим та малим непобутовим споживачам. Отже, ті замовники, які відносяться до малих непобутових споживачів, на закупівлю електричної енергії проводять переговорну процедуру з постачальником універсальних послуг, оскільки в межах території здійснення діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг.

Постачальник універсальних послуг не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачеві, які знаходяться на території здійснення його діяльності, в укладенні договору постачання електричної енергії.

Визначення постачальника універсальних послуг здійснюється згідно з рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу, проведеного в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Порядок проведення конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг має містити, зокрема, перелік кваліфікаційних вимог до електропостачальників та критерії, за якими здійснюють визначення переможця.

Якщо конкурс не відбувся, то Кабінет Міністрів України для забезпечення загальносуспільних інтересів може тимчасово, на строк до шести місяців, покласти обов’язки щодо надання універсальних послуг на постачальника універсальних послуг, що надавав універсальні послуги на дату проведення конкурсу, або на електропостачальника державної форми власності, який відповідає кваліфікаційним вимогам та критеріям.

Межі території здійснення діяльності постачальника універсальних послуг визначають в умовах конкурсу. У межах території здійснення діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг.

Побутові та малі непобутові споживачі мають право на отримання універсальних послуг на недискримінаційних засадах.

Постачальник надає універсальні послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, які він формує відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, та які включають, зокрема, ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг, ціни (тарифи) на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу відповідно до укладених договорів про надання відповідних послуг.

Постачальник універсальних послуг оприлюднює ціни на універсальні послуги не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування.

Для забезпечення постачання електричної енергії споживачам постачальник універсальних послуг здійснює купівлю-продаж електричної енергії на ринку електричної енергії за вільними цінами. Методику (порядок) розрахунку ціни електричної енергії, яку застосовує постачальник універсальних послуг при формуванні цін на універсальні послуги, затверджує Регулятор.

Ціну (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг визначають за результатами проведення конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг.

Якщо конкурс на визначення постачальника універсальних послуг не відбувся, то ціну (тариф) на послуги тимчасово призначеного постачальника універсальних послуг встановлює Регулятор відповідно до затвердженої ним методики (із дотриманням вимог статті 7 Закону № 2019).

Постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії в порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах Типового договору постачання універсальних послуг, який затверджує Регулятор. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті.

Звертаємо увагу, що на сайтах обленерго з'явилася довідкова інформація з даного питання, у якості прикладу можливо перейти за наступним посиланням http://www.koe.vsei.ua/koe/index.php?page=387


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Право, юриспруденція