Корисні поради з організації бізнес освіти онлайн

Корисні поради з організації бізнес освіти онлайн

За результатами нашого поперднього опитування ми з’ясували, що більшість спеціалістів HR департаментів, відділів навчання та бізнес-тренерів позитивно сприймають ідею онлайн освіти,як доречної альтернативи на час карантину.

Респонденти зокрема виділяли нижчу вартість на учасника, можливість одночасного залучення спеціалістів з різних регіонів, а також зручність опитування і тестування в реальному часі.

В цьому матеріалі ми зібрали декілька корисних порад з організації онлайн навчання на основі нашого досвіду роботи з компаніями в Україні і навіть за кордоном. Великою перевагою сучасних онлайн платформ (таких, як Zoom) є презентація в режимі реального часу, де тренер має можливість миттєво реагувати на запити учасників, надані через чат або мікрофон. Крім того, для груп до 49 осіб навіть існує можливість одночасно бачити всіх учасників тренінгу, тому є сенс попросити учасників не виключати відео на ноутбуках для кращої комунікації і залученності.

Дуже важливо постійно тримати учасників тренінгу в фокусі, шляхом проведення невеликих опитувань та роботи над бізнес-кейсами в малих групах. Mentimeter та Microsoft Forms дозволяють швидко оцінити попередні знання учасників, а також отримати зворотній зв’язок щодо презентації, а потім продемонстувати результати голосування. Крім того, доцільно показувати короткі відео по темі з YouTube. Якщо група невелика, тоді доцільно дати можливість кожному учаснику коротко виступити на початку щодо очікувань. За нашим досвідом, змінювати фокус (опитування, відео, виступ учасників тощо) необхідно після кожних 45 хвилин тренінгу, а бажано частіше, щоб не втратити учасників, які інакше перейдуть в сонно-чайно-відео-домашній режим очікування і втратять фокус.

Інше питання, яке часто виникає, стосується організації матеріалів тренінгу. Ми рекомендуємо використовувати Гугл Клас, доступ до якого учасники тренінгу отримують через унікальний код. Гугл Клас дозволяє створювати Теми (модулі), в яких Ви можете додавати посилання на онлайн відео та інші ресурси, а також завантажувати презентації та інші матеріали. Крім того, тренер має можливість проводити тестування (включаючи пре-тест) для надання детального зворотнього зв’язку відділу навчання по кожному учаснику. Враховуючи обмеженість фінансового ресурсу на навчання, тестування дозволяє обмежити кількість недоцільних тренінгів «ні про що», а дійсно надати учасникам нові і корисні навички. Одночасно відділи навчання краще розумітимуть, які співробітники докладали найбільше зусиль для формування кадрового резерву.

Всі наведені ресурси безкоштовні, або надають безкоштовно обмежений функціонал. Але також будуть необхідні певні фінансові витрати. Для ефективного онлайн викладання необхідний швидкісний інтернет (мобільного 4G може бути недостатньо), HD камера (камери стандартного ноутбука недостатньо) і бажано освітлення (щонайменше лампа блогера, або в ідеалі трьох точкове освітлення). З недорогих стандартних HD камер часто використовують Logitech HD Pro c920.

Сподіваємося, що ці поради дозволять Вам якнайкраще організувати процес віддаленого навчання!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Бізнес освіта, MBA Менеджмент, керування, KPI