То чи має розмір значення, або корпорація vs невелика компанія

То чи має розмір значення, або корпорація vs невелика компанія

Велика чи мала? Де краще працювати: у крупній корпорації чи в маленькій затишній компанії?

Куди звернути на життєвому роздоріжжі, аби обрана вами стежка привела до щасливого і забезпеченого майбутнього? Рішення, де краще працювати — в невеликій, але з великим потенціалом або у вже відомій компанії,залежить від ваших особистих пріоритетів і кар'єрних потреб, а також ваших здібностей і особливостей характеру. Робота у корпорації або ж у малій чи середній компанії має як свої переваги, так і можливі недоліки, тожрозглянемо і те, і інше…. 

Операція «Корпорація»: за і проти  

Плюси і мінуси роботи у великій компанії — як верхівка і підводна частина айсбергу. Блискуча верхівка — це гучне ім’я корпоративного бренду–бальзам для самолюбства, та й досвід роботи в іменитій конторі, безумовно, прикрасить резюме. Високі заробітки і досить обширний соцпакет із «козирями» на кшталт багатьох додатковихбонусів — великі компанії на те й великі, що володіють унікальними пільгами і перевагами на ринку. Комусь подобається їх розмірений темп роботи, тішить невисокий рівень відповідальності, вабить можливість загубитися в корпоративному світі без прискіпливого нагляду за роботою…Окрім того, там, де багато працівників, велика кількість позицій і висока плинність кадрів, зазвичай є шанс за певний час зайняти посаду вище.

Але не забуваймо і про «підводні камені». Як-от із можливістю швидкого кар’єрного росту — як саме вона втілюється на практиці, потрібно дізнаватися в кожній компанії окремо, адже буває, що на керівні посади корпорації запрошують топ-менеджерів з інших фірм, або є ризик, що на деяких позиціях в очікуванні підвищенняможна «застрягнути» надобрий десяток років.Та й грошовий дощ падає на працівників великих фірм далеко не відразу — «новоприбулі» у корпораціях часто починають із невеликих зарплат. І як не згадати про уже «хрестоматійну» роль гвинтика у корпоративній машині: працюючи у корпорації, ви потрапляєте у штат із понад тисячею осіб, а отже — привіт, знеособлення та уніфікація. На додачу до цього, вашу роботу оцінюватимуть по досягненнях усього відділу, тож ваш кар’єрний ріст та подальші перспективи залежатимуть від продуктивності групи, до якої ви потрапите.

Маленька компанія — великі цілі 

Приказці про «мал золотник, да дорог» сотні років, а вона й нині актуальна — і щодо невеликих компаній також. Гнучкість процесів, значимість кожного, різноманітність задач — ось головні переваги малих фірм. Працюючи у невеликому колективі, ви маєте можливість проявити свою індивідуальність, реалізувати свій потенціал як професіонал через виконання важливих завдань і розуміння їх значимості у процесі.   

Отримувати відгук на ідеї, мати голос — ось що по справжньому цінно. Завдяки меншому колективу і менш формалізованому спілкуванню у малих компаніях співробітникам легше втілювати свої ідеї, а більшість питань можна вирішити безпосередньо з керівництвом, без посередників. Якщо ви не боїтеся освоювати нові обов'язки і брати активну участь у розвитку компанії, зайняти ключові і цікаві посади у невеликих фірмах можна набагато швидше, ніж у великих організаціях. Але будьте готові до вищого рівня відповідальності та швидшого темпу роботи. 

Працювати в тісному контакті з усіма своїми колегами — це мати прямий доступ до важелів управління: ви можете обговорити виникаючі проблеми або запропонувати чудову ідею. Якщо у вас є власні ідеї чи ініціативи, які важливі для вас, щоб змінювати світ на краще, аби донести їх до керівництва та впровадити в життя, у малій організації вам достатньо постукати в сусідні двері. 

У великих корпораціях простору для маневрування дуже мало,і насамперед це стосується ініціативи, свободи в прийнятті рішень.У невеликих командах процеси живі і гнучкі, і не потребують багатоступеневих погоджень. А ще кожен співробітник тут зачасту «і швець, і жнець, і на дуді грець» — тож за рахунок різнопланових завдань, які дозволяють швидко прогресувати і відточувати професійні навики, є можливість отримати більш широкий досвід, який потім можна використовувати для кар'єрного просування.Якщо ви хочете опанувати справжню майстерність, варто це робити безпосередньо під егідою майстра. Де ви швидше навчитеся, скажімо, випікати хліб — у невеликій крафтовій пекарні, де усі процеси проходять перед вами, і ви можете долучитися на будь-якому етапі,чи на величезному заводі, де ви щодня просто запускаєте в роботу один і той же станок?.. 

Компанія щасливих людей 

У будь-якої компанії є ціль — куди вона йде. Також є місія — що доброго приносить ця компанія у світ, аби ви її підтримували і своєю працею й талантом допомагали їй рости і розвиватися. Кожен із нас може впливати на світ, підтримуючи те, що він цінує. Робота в тісному дружному колі однодумців, де розумієш, що прибуток від спільної справи також іде і на реалізацію важливих ініціатив, які мають значення для вас, дає усвідомлення власної потрібності та значущості. 

Все ще вагаєтеся, що обрати? Придивіться до своїх цілей. Варті вони того, щоб ви сьогодні зробили трішки більше для майбутнього? При виборі роботи своєї мрії важливо не тільки оцінювати розмір зарплати або соцпакету, але, перш за все, той факт, де ви і ваші навички можуть бути найбільш корисні і ефективно застосовані. Пам’ятайте: професійне і кар’єрне зростання відбуваються у тих працівників, які від роботи одержують задоволення. Робота по душі існує, треба тільки її шукати, прислухатися до себе і порад, наведених вище. І нехай компанія, яку ви оберете, буде насамперед компанією щасливих людей!

Для того, щоб мати можливість вибору треба стати майстром в обраній професії, ми запрошуємо вас на безкоштовний курс-аппрентисаж для спеціалістів в ІТ, де ві зможете отріматі саме практичні знання і пеоейняти досвід практикуючих спеціалістів — Кузня Талантів.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка