Логістика з Китаю в епоху санкцій

Глава Китаю Сі Цзіньпін їде до Росії. У рукаві має флеш-рояль. У ролі туза – логістика підсанкційних продуктів.

Вибачте, тут треба пояснити. Головний інструмент у роботі логіста ЗЕД – це митна статистика. Без неї жоден із нас не приймає остаточних рішень щодо серйозних контрактів. Є статистика відкрита, є продажна. З початку війни відкриту офіційну частину одночасно закрили Росія та Україна, у листопаді-грудні замінусували тих, хто продавав вкрадені на митниці бази.

Українських причин не знаю, а російські зрозумілі. Санкції, особливо в частині постачання обладнання, можуть дозволити робити чіткі прогнози роботи промисловості, зносу обладнання, амортизації, а звідси військовий потенціал країни. Якщо не ввозяться, наприклад, запасні частини до токарних верстатів, термін яких один рік, то виробництво снарядів зупиниться дуже швидко.

Поясню на цифрах. 4 березня 2022 року я відстежив і встиг завантажити останній звіт «Імпорт Росії із далекого зарубіжжя» за лютий 2022 року. Потім його знесли, не шукайте (кому треба, надішлю). Звіт надано у розрізі груп товарів, де Путіна та Сі не цікавлять текстиль, ліки, хімія та продукти. А цікавить лише те, на що накладено санкції та контролює особисто товариш Байден – машинобудівна продукція, точніше механічне обладнання, група 84, електрообладнання, група 85.

Зі звіту. Імпорт РФ у лютому 2022 року всього 23,575 млрд дол. Імпорт 84, 85 групи 12,467 млрд дол. Частка 53%. Росія майже повністю залежить від імпорту у постачання устаткування. Завдання санкцій 0%. США домовилися з Казахстаном, що ті не надаватимуть транзит цих товарів, ширвжитків будь ласка. Туреччина закрила хатинку на ключку два тижні тому. Залишається Китай. Якщо нафтогазовий експорт поставляється у різні країни, то імпорт верстатів та запасних частин можна робити лише з Піднебесної.

Усі «експерти» шльопають мовами про договори на постачання зброї. Це їжа для глядачів Фейгіна із трьома класами освіти, нехай розважаються. Тільки людина, якій дістало інтелекту займатися міжнародною логістикою, подивиться цифри, порахує та зробить висновок: навіщо тягнути гармати, якщо можна притягнути завод з виробництва гармат. А можна привезти васальний договір, в якому Росія в обмін на запасні частини запропонує Китаю... Але це не наша справа. Наша справа «зробити життя нормальним знову»! Війна рано чи пізно виїде. Не хочеться, щоб лишилися одні клоуни.

Слава ЗСУ! Мирного неба!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини MBA, бізнес освіта Логістика, митниця, ЗЕД