Рекрутер і HR: хто є хто?

Рекрутер і HR: хто є хто?

Так у чому ж різниця? Спробую це коротко, але ємно пояснити.

Різниця між рекрутером і HR

Знайомі іноді запитують мене, ким я працюю. Я відповідаю, що працюю у рекрутингу. І потім часто чую фразу: «Тобто ти HR». На це я зазвичай заперечую: «Не зовсім так. Назвати рекрутера HR-ом — це як назвати програміста комп'ютерником або айтішником. Начебто і правильно, але суть втрачається».

HR-менеджер — це

HR — це загальне поняття, воно включає у себе все, що так чи інакше пов'язане з управлінням персоналом. Всупереч тому, що HR виконує безліч різних функцій, глобально всі їх можна розділити на два напрямки: залучення та утримання. Цьому приділяється велика увага в навчання HR.

Залучення — це і є рекрутинг в IT, основна функція якого шукати та набирати потрібних людей в компанію. Основними клієнтами рекрутера є компанія і кандидат, і головна мета полягає в тому, щоб обидва клієнта були задоволені. Якщо вони повністю один одному підходять, то і користь від цієї співпраці буде максимальною.

Рекрутер — це

Рекрутер займається веденням переговорів і вибудовує довірливі стосунки з людьми — не важливо кандидат це або представник компанії, тому у нього повинні бути добре розвинені комунікативні навички. Довіра — це одне з ключових понять у роботі рекрутера і, напевно, основне, що відрізняє хорошого рекрутера від поганого.

Також у роботі важливі знання психології та бізнесу, у якому ти працюєш. Психології, щоб грамотно розбиратися у людях і вміти правильно оцінити якості та потреби людини. Бізнесу — щоб розуміти специфіку роботи тієї чи іншої галузі, а також тенденції та тренди ринку праці у цій сфері.

Функція утримання не полягає в тому, щоб насильно за допомогою контракту або ще чогось утримувати людей у компанії, а в тому, щоб створити максимально комфортні умови, при яких люди самі будуть хотіти залишатися на поточному місці. Цим і займаються окремі HR-фахівці компанії. Вони займаються побудовою системи мотивації, оцінкою персоналу, розвитком як професійних, так і особистісних якостей людей і багатьом іншим. Насправді функціонал HR-менеджера у великій компанії настільки широкий, що якщо описати його повністю, вийде невелика книга.

Що спільного між HR і рекрутером?

І, нарешті, хотілося б додати, що найбільш важлива якість як HR-фахівця, так і рекрутера — це любов до людей. Вже минув той час, коли персонал розцінювали суто як трудовий ресурс. Все більше і більше компаній у центр своєї корпоративної культури ставлять людину, її особистісні особливості, творчі здібності та добробут. Тому і HR-сфера з кожним роком розвивається все активніше, щоб якомога більше людей були на потрібному місці відчували себе щасливими.

Про те, як робити людей щасливішими, розповідають на курсах рекрутингу онлайн.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг