Дієтолог: на варті ваги та здоров'я

Дієтолог: на варті ваги та здоров'я

Здоровий спосіб життя сьогодні в моді. І якщо худнути, то правильно - під наглядом лікарів, тому все більше людей приходять на прийом до дієтолога.

У недавньому минулому дієтологи займалися в основному підбором лікувального харчування для людей, які страждають різними захворюваннями, - правильна дієта може якщо не вилікувати хворобу, то сильно сповільнити її розвиток. Сьогодні дієтологію розуміють ширше: мода на здоровий спосіб життя і бажання мати ідеальну фігуру приводить до дієтолога величезну кількість людей з єдиною метою - схуднути. І тут дієтологи незамінні: вони складуть оптимальний раціон і дадуть рекомендації, як знизити вагу без шкоди для здоров'я.

Фахівці нарозхват

При всьому різноманітті медичних центрів дипломованих лікарів-дієтологів на ринку праці лічені одиниці - щорічно в столиці право називатися дієтологами отримують лише близько десяти лікарів ... Для того, щоб стати висококваліфікованим лікарем-дієтологом, потрібно пройти довгий шлях. Спочатку закінчити медичний інститут за фахом «Лікувальна справа» або «Педіатрія» (6 років навчання). Потім вступити до ординатуру на спеціалізацію «Дієтологія» (ще два роки). Щороку зі стін інституту виходять п'ять-десять дипломованих дієтологів. І все. Виникає питання: звідки тоді береться така кількість лікарів, щоб заповнити всі робочі місця? По-перше, багато дієтологів працюють одразу в кількох медичних центрах. По-друге, іноді в ролі дієтолога виступають лікарі інших медичних спеціальностей: гастроентеролога, ендокринолога, кардіологи. Але кваліфіковано впоратися із завданням може тільки лікар, який отримав спеціальну підготовку в області дієтології.

Універсальний доктор

Дієтологи, які працюють в лікарнях або клініках, стежать за тим, щоб пацієнти дотримували дієту, необхідну при їх захворюванні. Звичайно, умов, щоб забезпечити індивідуальне харчування кожному, в наших клініках немає, всі хворі з однаковим діагнозом отримують стандартне меню. Контроль за харчоблоками, впровадження нових продуктів і зміна раціонів в залежності від нових розробок дієтології - ось основні обов'язки таких дієтологів.

Дієтолог-консультант у спеціалізованому центрі працює з пацієнтами індивідуально. Оцінює їх стан, проводить аналізи, дослідження, при необхідності відправляє на консультації до інших лікарів. І тільки після всіх попередніх обстежень приступає до головного - складання раціону.

Щоб не помилитися у дієті, лікар повинен мати знання з різних галузей медицини: гастроентерології, ендокринології, кардіології. Головний принцип дієтології, як і будь-якій іншій галузі медицини, - не нашкодь.

Необхідні якості:

  • Тактовність
  • Здатність витримувати високу навантаження
  • Готовність до боргів навчання
  • Математичні здібності

Кар'єра і Зарплата

Молодий доктор-ординатор спочатку стажується в клініці. Потім приступає до роботи в якості лікаря. Паралельно займається науковою роботою. З кожною новою ступенем (молодший науковий співробітник, науковий співробітник, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник і т. д.) зростає оклад по тарифній сітці.

Заробітна плата бюджетників невелика. Додатковий дохід приносить участь у комерційних дослідженнях, що фінансуються за рахунок замовника (наприклад, у тестуванні нових фармпрепаратів).

Більш високі зарплати у приватних клініках: тут оклад лікаря-дієтолога - від $ 600-700 і вище. Багато дієтологи суміщають роботу в НДІ та консультування в одній або кількох приватних клініках.

Джерело: miot.name


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Медицина, фармацевтика