З чого розпочати кар'єру в ІТ

З чого розпочати кар'єру в ІТ

Сфера ІТ досить різнобічна і знайти себе в ній складно, але реально. У цій статті все про перші кроки початківця на шляху до нової професії та про види ІТ-напрямів.

Універсального рецепта для початківців немає, але є перелік порад, знань та навичок, які полегшують старт у сфері ІТ.

Зробіть перший крок до вивчення сфери

Промоніторте ІТ-галузь, спеціальності та ролі в компанії. Ви повинні влитися в ІТ-ком'юніті, дізнатися більше про внутрішню кухню, поспілкуватися з ІТ-фахівцями та почути про їхній досвід.

Тут необхідно вибрати кілька напрямів, які були б для вас цікавими та дізнатися перелік необхідних навичок.

Важливо! В ІТ не тільки технічні спеціальності, можна вибрати напрями, що не потребують знання коду.

Технічні спеціальності: BackEnd-розробники на різних мовах програмування (Java, Python, C#, PHP, C++ тощо), FrontEnd-розробники, верстальники, Devops'и, тестувальники програмного забезпечення, FullStack-розробники, архітектори та інші.

Нетехнічні спеціальності: HR та рекрутери, вебмаркетологи, аналітики, Sales-менеджери тощо.

Дізнайтесь про себе більше

Почніть зі SWOT-аналізу. Оцініть свої сильні та слабкі сторони, співвіднесіть з напрямами, які ви обрали, і звузьте перелік, складіть план розвитку та рухайтеся відповідно до нього.

Оцініть свій спосіб життя

Необхідно розуміти, що додаткове навчання вимагатиме сил, енергії та часу. Якщо ви студент, маєте роботу, сім'ю, то варто переглянути свій розпорядок дня та виділити 2–3 години на навчання та саморозвиток.

Виберіть спосіб навчання

Щоб потрапити в ІТ, необхідно мати базу: теоретичну, практичну в іншій сфері, мовну, мотиваційну, інтелектуальну. Ви можете вивчати ІТ-напрями в університеті, на курсах чи самостійно.

Але найшвидший і найефективніший спосіб опануванні професії — це курси.

Варто обирати курси, що покривають комплекс знань та практичних навичок.

Як вибрати якісні курси? Існує певний перелік характеристик, якими слід обирати додаткову освіту:

  • досвід у сфері ІТ-освіти (від 5 років);
  • кількість працевлаштованих випускників;
  • відгуки про курси або школу;
  • викладачі — практичні фахівці;
  • тривалість курсу (хороші курси не тривають 1 місяць і навіть 2);
  • програма курсу;
  • додаткові тренінги на розвиток особистісних якостей та мотивації.

Щоб почати кар'єру в ІТ безоплатно, запишіться на ІТ-курси програмування від Logos IT Academy.

Розвивайтеся, навчайтеся та знайдіть мотивацію

ІТ — це постійний розвиток і навіть потрапивши до компанії, не варто зупинятися. Курси, тренінги, вебінари, форуми — усе це підвищує цінність фахівця на ринку. І ще до початку роботи в ІТ ви можете підвищувати власну кваліфікацію, адже знання ніколи не бувають зайвими.

Часто люди прагнуть потрапити до IT лише заради високого рівня компенсації та можливості переїхати на роботу за контрактом до іншої країни. Не варто орієнтуватися лише на ці фактори. Висока зарплата та інші бонуси за відсутності мотивації розвиватися саме у цій сфері не врятує від вигоряння.

Отримайте досвід

Якщо у вас немає релевантного досвіду, не варто хвилюватися, адже будь-який досвід важливий: стажування, неповний робочий день, участь у волонтерських програмах, хакатони, ідеатони, фриланс, досвід студентської діяльності.

Вчіть англійську

Англійська мова — це не лише мова міжнародної комунікації, а й засіб спілкування в ІТ. Переважна більшість ІТ-компаній в Україні працює на аутсорс. А це означає, що комунікації із замовником та ведення документації буде англійською. Крім того, всі програми та сервіси для роботи написані англійською мовою.

Бажаний рівень для старту — Intermediate, але що краще ваші знання іноземної мови, то більше шансів обійняти бажану посаду.

Напишіть резюме та ходіть на співбесіди

Після того, як ви завершили навчання, необхідно скласти професійне резюме, заповнити соціальні мережі: LinkedIn та FaceBook.

Сфера ІТ дуже популярна, вона постійно розвивається і вимагає нових кадрів, тому не зволікайте й почніть свій шлях уже сьогодні в київському офісі Logos IT Academy.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Інформаційні технології Освіта, наука