Інтерв'ю з експертом: 15 відповідей на типові запитання про навчання в школах Великобританії

Інтерв'ю з експертом: 15 відповідей на типові запитання про навчання в школах Великобританії

Тисячі учнів британських шкіл щороку стають бажаними студентами кращих університетів світу. З чим це пов'язано і як поступити до британської школи нам розповіли експерти освітнього агентства Karandash.

  1. З вашого досвіду, як часто українці вибирають саме англійські школи?

Британська освіта — це знак якості й довгих традицій. Англійські школи — еталон серед бордінгових шкіл, тому їх і вибирають частіше, ніж в інших країнах.

     2. Чому англійська освіта одна з кращих у світі?

Навчання в британських школах допомагає дитині визначитися зі своєю майбутньою професією. Діти самі вибирають предмети, вивчають і розвивають ті навички, які знадобляться їм у майбутньому. Програма освіти націлена на всебічний розвиток дитини, її ініціативності та відповідальності.

Уроки проходять у вигляді дебатів, що розвиває в учнях аналітичні здібності та лідерські якості. Для британської школи характерно очікувати високих результатів і показувати учням, що вони здатні на все.

Вчителі в Англії аналізують здібності дитини, схильності й інтереси, щоб допомогти в них рости. Також в нерідко ведеться робота над самостійними та колективними проєктами. Це вчить працювати в команді та брати на себе відповідальність.

Домашнє завдання в Британії заведено виконувати в день, коли його поставили, це виховує в дітях уміння правильно розпоряджатися часом. Відмінна оснащеність навчальних закладів дозволяє учням перевірити свої знання в більшості сфер на практиці, що допомагає їм простіше засвоювати теоретичні матеріали.

Така система навчання відкриває випускникам дорогу в кращі університети світу.

     3. Крім шкільної програми, що ще дають в англійських школах?

Навчання в британських школах дає можливість дітям познайомитися з майбутньою професією, а підготовка до вибраного кар'єрному шляху почнеться вже в середній школі. 

Британці націлені на вирощування в дітях всебічних особистостей. Під час вихідних учні займаються спортом, спілкуються з друзями, гуляють, читають, відвідують екскурсії та приділяють час своїм хобі. В середині кожного триместру є канікули, під час яких учні їдуть або додому, або на екскурсії, іноді за кордон. Часто школярів возять на експедиції, де вони в рамках навчальної програми з учителями здійснюють поїздки по країні.

     4. Приділяється увага спорту? Наскільки? Виявляють чи схильності дитини до того чи іншого виду спорту?

В Англії школи націлені на те, щоб виростити справжніх лідерів, і спорт, на думку британців, відмінно справляється зі вирощуванням в учнях лідерських якостей. Виходячи з цього в британських школах крім основних видів спорту (футбол, нетбол, теніс, регбі, атлетика, хокей) є сила-силенна додаткових (дзюдо, стрільба з лука, скелелазіння, танці, велоспорт, веслування, фехтування), тож будь-який учень може вибрати, що йому до душі.

     5. Для всіх чи дітей підійде таке навчання? З якого віку варто віддавати дітей до шкіл за кордон?

Навчання в британських школах універсально, головне — інтереси та можливості дитини. Школи прагнуть розвивати в дітях найперспективніше, але і не нехтують класичним підходом, який дозволяє не упустити й слабкі сторони, посилити сильні та розвинути тріумвірат — розум, тіло і дух.

Школи беруть учнів з проживанням при школі не молодше 12 років.

     6. Скільки років триває навчання?

Навчання в школах Великої Британії триває в основному 12-13 років.

     7. Як вибрати школу? За якими критеріями оцінювати?

Вибір школи — один з найважливіших процесів при надходженні закордон. Ми радимо звертати увагу не тільки на рейтинг школи, а й на форму навчання, предметну спеціалізацію, правила і традиції школи, локацію, спиратися на кількість іноземців в школі.

     8. Скільки коштує навчання в англійській школі? Назвіть «вилку» цін.

Освіта в Великобританії платна, але ціна сильно залежить від престижності навчального закладу і програми. Середня вартість навчання в британській школі — від £ 20000 до £ 50000 на рік. 

     9. Де дитина буде проживати?

При виборі денної форми навчання учень проживає в приймальній сім'ї. Перед цим її ретельно перевіряють компетентні співробітники. Часто беруть сім'ї, що співпрацюють з програмами роками, і мають досвід спілкування з іноземними студентами.

У школах-пансіонах зазвичай закрита територія, на якій знаходяться навчальні будівлі та резиденція, де і проживають учні. Студенти середньої школи проживають в групах від 3 до 5 осіб, а студенти старших по 1-2 людини. Харчуються учні школи-пансіону в кампусі навчального закладу.

     10. Що потрібно для того, щоб вступити в зарубіжну школу?

Учень повинен добре володіти англійською, мати відмінну успішність в школі та розвиватися в інших сферах. Приймальна комісія звертає увагу на всі досягнення дитини, будь це спорт, наука або мистецтво. Для британських шкіл дуже важливо, щоб їхні учні були талановиті, тому що це впливає на рейтинг навчального закладу. Також Ви повинні бути впевнені, що дитина дійсно хоче вчитися за кордоном і їй буде комфортно жити в новому середовищі. Також необхідно зібрати пакет необхідних документів і оформити студентську візу.

     11. Які документи має право запросити батько у школи? І чи треба це робити?

До надходження батьки вправі вимагати від школи акредитації та дозволу від UKVI. У процесі навчання, якщо така потреба є, батьки можуть попросити у школи звіти про успішність та поведінку дитини, а також меню.

     12. Яким чином батьки можуть контролювати те, що відбувається в англійській школі? Де можна отримати найповнішу інформацію про процес навчання дитини?

Школи багато й охоче спілкуються з батьками та намагаються залучити їх до процесу. Регулярні звіти про успішність та поведінку, рекомендації з розвитку, батьківські збори та особисті зустрічі — обов'язковий набір будь-якої пристойної школи.

     13. Чи важко вчитися дітям в іноземній школі? З якими труднощами може зіткнутися дитина?

Звичайно, дітям нелегко в перший час! Інша країна, люди, традиції, їжа — з усім цим дитині доводиться справлятися. Британська школа — це не п'ятизірковий готель. Побутові питання, які раніше вирішували батьки, дитина вчиться вирішувати сама. Це вчить дитину самостійно приймати рішення і нести за них відповідальність.

     14. Які переваги у дитину, яка отримала англійську освіту?

Англійська освіта цінується у всьому світі. Можливість вступити в рейтингові університети, впевненість у своїх силах, розуміння свого шляху в житті — це непусті слова. Це фундамент успішного і реалізованого людини.

     15. Які поради ви можете дати батькам, які хочуть відправити свою дитину вчитися в англійській школі?

Вибирайте школу для вашої дитини з урахуванням його особистості і його можливостей. І відправляйте якомога раніше. Цим кроком ви дасте йому більший шанс в житті. Освіта за кордоном — це часто страх і ризик, але за цими почуттями завжди стоять неймовірний досвід і приємні враження, які назавжди залишаться у Вашій пам'яті.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука Освіта за кордоном