Як знання долають темряву

Категорія: Новини

Зберегти
Як знання долають темряву

Підбиваємо підсумки опитування освітян

Українців недарма називають незламними, адже знадобилося всього кілька днів чи тижнів після перших масових ракетних атак, щоб освітяни оговтались і з вигуком «та грець з ним, маємо що маємо!» повернулись до навчання. І ось коліщатка освітньої системи завертілися, зазвучали голосами генераторів, розійшлися поміж онлайн-платформ та нових чатів з учнями у месенджерах.

Ми в Education.ua не мали жодних сумнівів, що кмітливість та нескореність українців не дозволить жодним негараздам довго стояти на заваді навчанню та роботі. Тому попросили освітян розказати як саме їм вдається працювати в ці важкі та в усіх сенсах темні часи. 

Ділимось результатами нашого опитування, які стануть в пригоді всім освітянам та освітнім закладам, які ще перебувають в процесі адаптації до нових умов роботи.

Чи стала нестача електрохарчування на заваді навчанню?

Неймовірно, але факт — більша частина опитаних нами освітян знайшла спосіб працювати попри постійні відключення електроенергії. Так майже 45% респондентів відзначили, що придбали додаткові засоби живлення, аби не спиняти навчальні процеси

Інша популярна стратегія адаптації — прилаштуватись до графіків відключень та корегувати плани відповідно до ситуації. Процитуємо пана Олександра з Київського спортивного ліцею, який радить «скласти гнучкий план роботи і бути готовим до постійних змін!».

Розквіт гібридного навчання

Сьогодні сфера освіти переживає бум гібридного формату навчання. Коли ми запитали освітян, яким досвідом адаптації до відключень вони хочуть поділитись з іншими, найпопулярнішим варіантом стала саме порада перейти на гібридну модель. По даним опитування це зробили 41% респондентів.

Зокрема, можна виділити наступні пропозиції:

  • Знайти джерела для асинхронного навчання. Наприклад, можна застосувати модель «перевернутого класу» — давати на самостійне опрацювання нові теми, а на зустрічах обговорювати складні моменти, відповідати на запитання та виконувати практичні завдання
  • Залучити хмарні технології (наприклад, сервіси для зберігання файлів, онлайн-бібліотеки, інтерактивні дошки, відеосервіси тощо).
  • Розробити електронні модулі навчання, які можна проходити самостійно в зручний час.

За межами аудиторії

Набуває нових смислів і комунікація викладача з учнем. Пані Світлана, яка представляє Міжнародний університет бізнесу і права, радить: «Майте повагу до своїх колег, учнів, студентів, бо війна вдарила по всіх. Входьте в положення студентів, адже вони ще не мають досвіду, а тільки вчаться. Допоможіть їм переналаштуватися».

І пані Світлана не єдина в своєму прагненні якомога ефективніше допомагати учням — учасники опитування радять дати учням будь-якого віку можливість опановувати нові знання протягом довшого періоду часу. Підказують, що також можна створити групи для спілкування в месенджерах, де надсилати учням чи студентам додаткові матеріали, відповідати на запитання, підтримувати їх та мотивувати.

А що по мотивації освітян?

Без найменшого сумніву — кожен українець зараз переживає чи не найважчі часи за все своє життя. Війна, в якій ми зараз живемо, — надзвичайно виснажливе явище, і такі супутні проблеми як відключення електроенергії нікому не полегшують становище. 

Але коли ми запитали в освітян, чи впливають відключення світла на їхню особисту мотивацію до роботи, виявилось, що наші співгромадяни вміють знайти сили навіть в самі важкі часи. Адже лише близько 19% опитуваних зазначили, що відключення негативно впливають на мотивацію працювати.

Половина опитаних проявила надзвичайну стійкість і відмітила, що мотивація залишилася незмінною. А от 31% респондентів навіть відзначили, що, навпаки, мають бажання працювати більше і завзятіше! Русня, ви з ким зібрались воювати?

Відтік учнів: міф чи реальність

Звісно, відключення електроенергії вплинули і на учнів та їхню можливість відвідувати онлайн-заняття, виконувати вчасно завдання, повноцінно приймати участь в освітньому процесі. Ми поцікавились в освітян, чи помітили вони відтік учнів саме у зв'язку з проблемами зі світлом, і судячи з відповідей — ситуація значно краща, ніж очікувалось.

В якості надихаючого підсумку

Здатися та зупинити навчання — це не вихід. Пані Ольга, яка представляє компанію «Дійсно ІТ» порадила: «Говоріть зі своїми колегами та студентами, пояснюйте, що вклад у свій розвиток, своє навчання, це найкраща допомога Україні у здобутті Перемоги!». Вся команда Education.ua підписується під кожним словом. Адже життя здолає смерть, а світло — темряву. 

Давайте й далі нести разом світло знань.

І приємний бонус

Зібравши всі поради освітян, які змогли налаштувати свою роботу за нових умов, ми створили чек-лист адаптації до масових відключень електроенергії. Звісно, досвід та формат роботи у всіх різний. Але радимо вам скачати та ознайомитись з цим чек-листом, адже він може допомогти налаштувати роботу та процес навчання і вам.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Новини