Як отримати посвідчення водія за новими правилами?

Як отримати посвідчення водія за новими правилами?

Нововведення в законі. Оновлення програм навчання в автошколах. Поділ на практичну та теоретичну частини. Особливості здачі іспитів

Як отримати посвідчення водія за новими правилами?

Для багатьох українців автомобіль є не лише комфортабельним засобом пересування, а ще й надійним помічником у вирішенні різних повсякденних справ. Саме з цієї причини питання отримання водійських прав особливо актуальне. Щоб переконатися в цьому, достатньо ознайомитись зі статистикою за 2022 рік.

За даними сервісних центрів МВС, посвідчення водія отримали понад 1 мільйон водіїв. При чому деякі з них проходили процедуру вже за новим алгоритмом. Він діє і зараз, тому, перш ніж вирушати на курси, потрібно вивчити нові правила.

У чому суть нововведень?

Зміни, що набули чинності 24 липня 2022 року, практично одразу були впроваджені до навчальних програм профільних навчальних закладів. Однією з перших це зробила автошкола в Києві «Джаст». Керівництво змінило програми навчання у всіх філіях з урахуванням нових вимог, що виникли у законодавчих актах. Щоб зрозуміти, як змінилися умови, варто порівняти їх з попереднім порядком отримання прав водія.

Раніше водії-початківці могли оформити посвідчення після проходження навчання в автошколі, яке тривало 2 місяці. Крім цього, потрібно було скласти 2 іспити: з теоретичної та практичної частин. Положення, що діють з 24 липня, внесли деякі зміни до цього процесу. Тепер водіям-початківцям необхідно пройти 2-х етапне навчання. Його суть полягає в наступному:

  • розмежування практичних та теоретичних занять (у новій програмі вони поділені на 2 блоки);
  • обов'язкове складання іспиту з теоретичної частини у сервісному центрі МВС (до нього допускаються учні, які пройшли повний курс теорії);
  • скасування іспиту з теорії безпосередньо в автошколі (його тепер можна скласти лише у сервісному центрі).

Офіційні особи вказують, що оновлення порядку отримання прав водія невипадкове. Вони наголошують, що зміни обумовлені необхідністю підвищити безпеку на дорогах та наголосити на більш уважному вивченні правил дорожнього руху. Серйозним кроком на шляху до цього є розмежування теорії та практики.

На думку експертів, такий поділ допоможе зробити навчання досконалішим та кориснішим. Тепер водіям-початківцям спочатку потрібно досконально вивчати теорію, потім підтверджувати це у відповідних органах, і тільки після цього сідати за кермо.

На які етапи ділитиметься процедура отримання прав в Україні?

Починаючи з набрання чинності нових норм, процес буде поділятися кілька етапів. Кожному водієві-початківцю необхідно буде виконати кілька дій:

  • вибір автошколи для вивчення теоретичної частини (внутрішній тест здавати не потрібно);
  • проходження курсів з теорії та отримання свідоцтва, що підтверджує цей факт (його термін дії обмежується 1 роком);
  • складання іспиту з теорії (безпосередньо у сервісному центрі МВС);
  • вибір автошколи для практичних занять (це може бути та сама школа, що була обрана для освоєння теорії);
  • проходження курсів з водіння (практики) та отримання свідоцтва (документ дійсний протягом 2-х років);
  • складання практичного іспиту (виконується в сервісному центрі МВС).

Після успішного проходження всіх етапів учень може отримати посвідчення водія. Важливим нюансом є те, що до практичних занять не допускаються особи, які не освоїли теорію та не отримали відповідного свідоцтва. Що стосується підготовки до складання тесту на водіння, то для цього створили спеціальний онлайн-тренажер. Наразі він доступний на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України.

Крім цього, на ресурсі є перелік, що включає маршрути, які використовуються під час проходження практичних випробувань. Ще одним нововведенням щодо отримання прав є електронний формат. Ті, хто успішно пройде всі іспити, матиме посвідчення водія в електронному вигляді. Інформація буде відображена у програмі «Дія». Тут права мають офіційний статус, тому можуть пред'являтися представникам державних органів.

Які документи необхідно підготувати для навчання в автошколі?

У зв'язку з оновленням умов отримання посвідчення водія, багато хто цікавиться, чи немає змін у пакеті документів для автошколи. На даний момент у таких навчальних закладах вимагають стандартний набір паперів:

  • фото (1 штука);
  • паспорт, що підтверджує особу громадянина України;
  • медична довідка (форму підкажуть менеджери автошколи);
  •  ідентифікаційний код.

Такі самі документи знадобляться при зверненні до Сервісного центру Міністерства внутрішніх справ. Тільки в цьому випадку для допуску до складання іспитів потрібні будуть також свідоцтва з автошколи (окремо про закінчення курсів з теорії та курсів з практики).

Незважаючи на впровадження 2-х етапного навчання, прийняті зміни спростили порядок отримання прав водія. Всім бажаючим тепер доступні схеми маршрутів та онлайн-тренажери для більш ретельної підготовки, а бюрократія суттєво знизилася. Більшість процесів поступово переводиться в електронний формат.

Джерело: just-avto.kiev.ua


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
Станіслав, 28.02.2023, 12:22

Раніше курс и були 2.5 місяці і за один день здавали і теорію і практику, а зараз з двох-етапною системою - 3 роки чекати треба.


Залишити коментар

Інші статті в категорії Транспорт, автобізнес