Тайм-менеджемент в управлінні

Тайм-менеджемент в управлінні

Успіх кожного керівника залежить значною мірою від того, як він розпоряджається своїм часом.

Ефективне і раціональне використання часу є результатом правильної організації своєї діяльності, режиму робочого часу і відпочинку, вміння визначити пріоритетні завдання, вміння ефективно вести ділове спілкування. Раціональне використання часу – це культура управління.


Успішні керівники мають різні риси характеру і якості, але одна риса поєднує їх: вони свідомо і системно використовують свій час. Варто пам’ятати: якщо Ви знаходите час для роздумів – це джерело сили, час для читання – це основа знань, для дружби – умова щастя, час для веселощів – це музика душі і, найголовніше, знаходите час для роботи – це умова успіху! Щоб правильно виконувати свої функції і досягти намічених цілей, необхідно зрозуміти, наскільки обмежений бюджет часу. Основне правило планування часу включає 60 % запланованої активності, 20 % непередбаченої активності (ресурси часу і незаплановані дії) і 20 % спонтанної активності (управлінська діяльність, творчість).


Але система планування власного часу не така вже і проста. Деякі з основних проблем полягають у тому, що ми часто прагнемо одразу виконати великий об´єм роботи, розподіляємо свої сили на окремі, часто незначні, але які здаються необхідними, справи. Тому встановити пріоритет — означає прийняти рішення про те, яким із завдань необхідно надати першочергове, другочергове значення тощо. Свідоме встановлення однозначних пріоритетів, послідовне і системне виконання завдань, включених у план, відповідно до їх значення – основне завдання керівника, менеджера в організації своєї праці. Відоме таке співвідношення 80:20 – принцип Парето, який сформульований італійським економістом Вільфредо Парето, який багаторазово був підтверджений на практиці в різних сферах. У повсякденній роботі це означає, що не слід братися за найлегші, цікаві чи ті, що потребують мінімальні витрати, справи. Необхідно починати завдання, справи, відповідно до їх значення та важливості. Спочатку – нечисленні життєво важливі проблеми, а вже потім – численні другорядні.


Ефективно управляти іншими менеджер може тільки тоді, коли він ефективно керує самим собою. Ефективно керувати своїм життям – значить базуватися на важливих принципах, розуміти сенс свого життя і скеровувати свої зусилля не тільки на термінові, а й на важливі справи, щоб уникнути їх раптового перетворення на термінові.

Більше інформації можна знайти на сайті www.abouthr.com.ua


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Саморозвиток