Програмування для дітей в IT-Univer та вікова психологія

Програмування для дітей в IT-Univer та вікова психологія

Єдиної думки щодо того, з якого віку дітям можна починати навчання з програмування, наразі не існує. Сьогодні ми хочемо поділитися своєю експертизою та системою.

З одного боку, програмування тісно пов’язане з чіткою логікою та абстрактними об’єктами. Так мислити дитина практично не вміє аж до 8 класу. Ці особливості тісно пов’язані із віковою психологією дітей. Окрім цього вивчення мов програмування потребує гарної математичної бази.

Студіювання «дорослих» мов програмування, таких як Python, раніше 14–15 років є недоцільним, оскільки можна не тільки не зацікавити дитину, але і взагалі відбити в неї бажання займатися кодуванням.

З іншого боку, якщо раптово, без базового розуміння та внутрішньої мотивації, посадити учня 8 класу за вивчення Python або С ++ — можна зіткнутися з тим, що дитині буде нецікаво й навіть складно навчатись.

Тобто починати залучати дитину до вивчення програмування варто якомога раніше, але за умови грамотної побудови програми навчання, що дає змогу зберегти цікавість до навчання та поступове поглиблення знань.

В IT-Univer є власна система викладання програмування для дітей. Вона побудована на вікових особливостях. Мета програми — зберегти бажання вчитися на кожному етапі:

  • У 1–2 класах ми в ігровій формі знайомимо малюків з основами комп’ютерної грамотності, а також використовуємо STEM-набори в опануванні основ програмування, для вивчення циклів і логіки кодування. До речі, 9 січня старт нової групи навчання.
  • У 3–5 класі діти вже починають вивчати Scratch. Хлопці та дівчата створюють власні перші ігри у візуальному середовищі програмування.
  • З 6 класу учні й далі працюють у візуальному середовищі, але вже у MIT App Inventor, і знайомляться з розробленням мобільних додатків під Android.
  • З 7 класу, коли є певна математична база й розуміння логіки програмування, можна приступати до вивчення Python й інших мов. Навчатися і практикувати можна аж до вступу в технічний ВНЗ.
  • Також з 7–8 класів, опанувавши певну базу програмування, діти починають опановувати С, С ++, C #, Java та інші мови.

Завдяки такій системі, дитина поступово та цілеспрямовано рухається до розв’язання задач у складних середовищах програмування й засвоює логіку кодування. Будь-який незнайомий синтаксис уже не буде здаватися складним і незрозумілим, оскільки в дитини вже сформоване певне логічне мислення та логіка роботи системи.

Сьогодні ми розповіли про загальну систему навчання в IT-Univer, але у вашої дитини можуть бути індивідуальні особливості сприйняття та засвоєння навчального матеріалу, на які ми реагуємо після того, як ближче познайомимось на заняттях.В IT-Univer також є додаткові курси, які допомагають зберегти цікавість дитини на шляху до складних мов — це створення сайтів на конструкторі Wix, курс KODU Game Lab, логіка та інші.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Ранній розвиток, розвиток дітей