Як вирішити конфлікти в бізнесі

Непорозуміння, суперечки, з’ясування стосунків супроводжують людину усе життя.Чи існує альтернатива до роз’язання конфліктів у суді та арбітражі? Відповідь є. Це -- медіація, позасудове вирішення суперечок.

Медіацію успішно використовують в цивілізованих країнах світу, оскільки вона базується на принципах добровільності учасників, рівноправності сторін, нейтральності посередника (медіатора) та конфеденційності інформації.

Статистика свідчить: українські фірми мають по чотири комерційні спори щороку. Найчастіше до суду звертаються крупні підприємства і в 50% випадків виграють справи. Малі ж фірми прагнуть вирішити такі спори шляхом переговорів, оскільки у суді рішення на їхню користь приймають у 20% випадків. Звісно, під час розв’язанні конфліктів кожна зі сторін прагне задовольнити свої інтереси. Підхід, який враховує потреби усіх, можна також реалізувати через незалежний арбітраж та медіацію. Однак в арбітражі результат часто залежить від навичок арбітра та його бажання враховувати інтереси всіх сторін. А медіатор виконує роль нейтральної третьої сторони і допомагає конфліктуючим сторонам дійти взаємовигідного вирішення їхніх спірних питань.

За даними міжнародної статистики, через посередництво можна залагодити 25-50% усіх спорів, у такому випадку примирення досягається більш ніж у 80% випадках. Як альтернатива до судової процедури й інших силових способів розгляду, медіація має цілу низку переваг. Займає найменше часу у порівнянні зі судовою тяганиною чи зверненням до арбітражу. Коштує найдешевше. За розголосом вона найконфеденційніша, аніж дві інші класичні форми вирішення конфлукту. А матеріальний результат -- взаємний виграш, оскільки і в арбітражі, і в суді одна зі сторін обов’язково програє, тоді як медіація дозволяє зняти емоційне напруження і дає можливість зберегти стосунки у майбутньому.

Медіація здатна вирішити конфлікт в будь-якій сфері. Щоб застосувати посерництво на ділі вам потрібно пройти такі етапи:

  • вибрати медіатора чи організації, що надає відповідні послуги;
  • підписати угоду про проведення медіації, в якій описати етапи процедури, основні правила та принцип медіації, а також обумовити гонорар посередника;
  • власне медіація (спільні зустрічі тривалістю 3-4 години; у випадку складних комерційних спорів може займати більше часу).


Замовити медіацію, а також навчитися її проводити, можна й особисто, відвідавши тренінг «Вирішення конфліктів шляхом медіації», який проводять фахівці приватної психологічної студії «АМ-ВЕРІТАС».


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Менеджмент, керування, KPI Переговори, риторика, ораторське мистецтво Психологія, емоційний інтелект