На допомогу споживачам

Як реагувати на рекламу, щоб не купувати часто непотрібні речі і потім не шкодувати про покупку? Як не попастись на тиск продавців - “консультантів” і не купувати вимушено ту чи іншу річ?

Якщо це телевізійна реклама, то досить легко її оминути переключаючи чи вимикаючи телевізор під час її трансляції. Це суттєво знизить рівень впливу на Вас рекламних роликів. Адже чим менше Ви її чуєте і бачите, відповідно і менший її влив.
Значно складніша річ – це реклама, яку не можна “вимкнути”: на сторінках газет, журналів, вивіски, різні товари, плакати, біг – борди тощо. Адже ходити із заплющеними очима дуже і дуже не зручно!
Важливо знати для себе, що реклама – це щільно продуманий, цілеспрямований носій інформації, що має за мету ефективні продажі, поширення або штучне створення потреби в певних товарах або послугах. Кожна реклама створена на певну аудиторію: жінки, що прагнуть виглядати молодими, діти, домогосподарки, бізнесмени, економні люди, дбайливі батьки, щедрі родичі, люди, що ведуть здоровий образ життя, що обожнюють тварин, тощо. Реклама створюється з урахуванням чутливих боків і особливостей людей тієї категорії, на яку вона розрахована.
Реклама впливає на людину засобами:

  • кольорової гами
  • звуків
  • шрифту
  • розмірів
  • побудові речень, текстів
  • інтонації, тембру, гучності голосу
  • закликів
  • частотою появи на очі людям
  • сюжетної лінії, тощо.

Контролювати це все споживачу – дуже важко. Це справді серйозна “армія”, якій має протистояти сучасна людина.

Побачивши рекламу, не поспішайте купувати рекламований товар.
1. Зачекайте. Зважте, чи потрібна насправді Вам ця річ. Скоріше за все, Ви вже користуєтесь подібним товаром, але іншої торгової марки.
2. Подумайте, чи варто Вам міняти вже відому, апробовану марку (а якщо Ви нею користуєтесь певний час, отже, її якості Вас цілком задовільняють) на невідому.
3. Чи готові Ви заплатити встановлену на товар ціну? (часто в ціну товару входять витрати на його рекламну компанію, а отже ціна вища).
4. Запитайте у своїх друзів, родичів, чи користувались вони рекламованим товаром, що Вас зацікавив. Чи задовольнила їх якість товару?

Не бійтесь витратити на роздуми певний час, адже рекламований товар не втече з поличок магазинів.
Спробуйте писати собі список продуктів, які необхідно придбати і ні в якому разі не відхилятись від нього. Інша справа, це купити товар, щоб особисто перевірити його якості, маючи бажання змінити марку вже набридлого товару.

Відносьтесь до реклами досить критично, адже вона показує лише позитивні якості товару, часто їх перебільшуючи. Але будь – яка річ має свої недоліки, про щ реклама майже завжди мовчить.
Часто і продавці виступають рекламістами того чи іншого товару. Вони є зацікавленими, щоб продати його як найбільше, тому не варто розпитувати їх, чи дійсно продаваємий товар якісний. Мало хто скаже, що взуття розклеїться після першої калюжі, а торт містить маргарин замість масла. Тому тримайтесь лише Ваших можливостей і бажання щось придбати.
Пам'ятайте, куріння певних цигарок не зробить Вас більш впевненими у собі, а поїдання цукерок не дасть Вам змогу краще зрозуміти кохання.


– Як правильно відповісти продавцю, коли він довго вам щось підбирав, а вам таки нічого не сподобалося і ви не будете нічого купувати, але вам не зручно, що так довго морочили йому голову?

У продавця і покупця – різні цілі.
Мета продавця – продати товар, від цього залежить його заробітня плата.
Мета покупця – придбати якісний, потрібний йому товар.
Покупець йде в магазин для того, щоб здійснити свою мету, а не допомогти продавцю заробити гроші. Тому не варто відчувати дискомфорт, якщо бажаного товару не знайшлось у магазині і Ви не зробили покупки. Тут не має вини жодної зі сторон: те що Ви хочете не продається в даному магазині, а що є Вас не влаштовує.
Обслуговувати клієнтів – це основний обов'язок продавця. Навіть якщо покупка не зроблена, а продавець приділив покупцю увагу – збільшуються шанси на його повторний прихід, і вже більш результативний.
Звісно, важливо бути ввічливим, подякувати продавцю за використаний на Вас час. Якщо відчуваєте необхідність – пояснити, що запропоновані товари не повністю відповідають тому, що Ви шукаєте, тому зараз нічого купувати на будете.
Інша справа, якщо похід по магазинах носить “ознайом чий” характер. Щоб не виникало дискомфорту в цій ситуації, спробуйте одразу звернутись до продавця. Наприклад: “Я приглядаю собі гарну блузу зеленого кольору, покажіть, будь ласка, що у Вас є.”
При вході і виході з магазину пам'ятайте, що для продавця магазин – робоче місце, де він проводить досить багато часу, і настрій, а отже і відношення до покупців може покращитись від побажань “доброго дня” і “на все добре”.


– Як поводитись в елітних магазинах, коли продавець уже наперед до вас ставиться зверхньо?

Матеріальне становище часто впливає на самооцінку людини, її поведінку, невербальну мову(жести, міміку). А досвідчені продавці, як правило, вже з перших кількох секунд бачать, скільки грошей може витратити той чи інший покупець у їхньому магазині, і взагалі, чи збирається він що – небудь купувати, чи “вийшов на прогулянку по магазинах”. За логікою багатьох продавців не варто витрачати час і власні ресурси на людину, яка нічого не купить.
Як що ж Ви прийшли в елітний магазин придбати певну річ і боїтесь упередженого ставлення, спробуйте одразу ж звернутись до продавця – консультанта з проханням допомогти Вам знайти те, що шукаєте. Наприклад: “Я шукаю собі вбрання на весілля подруги і думаю, що зможу знайти його і придбати саме у вашому магазині. Щоб Ви могли мені запропонувати?”
Питання такого типу завчасно роз'яснюють Ваші наміри і розвіюють упередження продавця щодо неспроможності людини придбати ту чи іншу річ.
Не бійтесь звертатись за допомогою до консультантів, людям подобається відчувати себе потрібними. Називайте продавця по імені (часто воно пишеться на бейджах і його легко побачити), це схиляє людей до несвідомого розвитку позитивного відношення.

А взагалі, не можливо подобатись усім. Завжди знайдуться люди, які будуть дивитись на Вас зверхньо, або з-під лоба. Це не головне. Важливо, щоб Ви самі ставились до себе з любов'ю і повагою. “І кому яке діло, що Я хочу зробити собі – коханій приємне, і погулятись по вишуканому, елітному магазину!”


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Переговори, риторика, ораторське мистецтво Психологія, емоційний інтелект Саморозвиток