Хто може стати добрим оратором?

Хто може стати добрим оратором?

Ораторські здібності – вроджений дар чи є надія навчитися?

Ви стоїте перед мікрофоном у залі, повному народу - і начисто забули, про що повинні сказати, слова не складаються в речення, у роті каша... і ви втрачаєте свій момент слави та зізнання... Сон чи страшне бачення напередодні виступу – напевно, знайоме багатьом.

Але всі знають у своєму оточенні людей, з якими таке, напевно, ніколи не станеться. Вони чудові оповідачі, їх усі слухають, вони завжди мають чим поділитися з оточенням. Швидше за все, ці люди – щасливі володарі лінгвістичного та міжособистісного інтелектів – двох із 9-ти, про які нам розповів автор теорії множинного інтелекту психолог Говард Гарднер.

Лінгвістичний інтелект, або Word Smart – це почуття мови, володіння словом, уміння розповідати історії, бути цікавим співрозмовником, висловлювати свої думки ясно та зрозуміло.

Міжособистісний інтелект, або People Smart – вміння взаємодіяти з іншими людьми, спілкуватися та домовлятися. Міжособистісний інтелект - те, що сьогодні називають емоційним інтелектом - здатність розуміти та оцінювати почуття та емоції (як свої, так і інших людей).

А що робити тим, хто не відносить себе до щасливчиків, має проблеми із самовираженням та комунікацією? Звичайно, треба тренувати ці здібності, адже будь-який тип інтелекту можна розвинути. І тренування потрібне не лише тим, у кого це виходить погано, а й тим, хто, здається, вже сформувався як промовець. Невипадково керівники великих компаній, співробітники, які часто виступають публічно, регулярно проходять тренінги з ораторської майстерності. На кожному з етапів свого розвитку кожен обов'язково отримає щось нове.

Для підлітків тренінг публічних виступів дуже важливий, він допомагає їм ставати більш впевненими у своїх силах, розвиває комунікативні навички, щоб надалі брати активну участь у розмовах та дискусіях, виступати на уроках, робити доповіді та презентації.

Ми в школі Start Now проводимо тренінги з ораторської майстерності вже понад 8 років. У нас є тренінг Я говорю – для підлітків 13-17 років та тренінг Послухайте мене – для тих, кому 10-12. Підходи різні. Молодшим підліткам ми пропонуємо акторсько-ораторський тренінг: учні розвивають свої навички за допомогою акторських технік, розповідання історій, вчаться говорити чіткіше, ясно, виразніше, долати сором, спілкуватися та комунікувати у групі.

Підлітки 13-17 років вже перейшли на інший віковий етап - вони розуміють, навіщо їм потрібна навичка виступів перед аудиторією, їм цікаво робити узагальнення та висновки. У ході тренінгу вони вчаться шукати аргументи, докази, вибудовувати свій виступ так, щоб розкрити свою тезу.

Хто стане Демосфеном? Подивимося, поки що нам важливо познайомити підлітків з основами, дати можливість пробувати, помилятися, вдосконалювати себе. А ще спілкуватися в цікавій компанії цілеспрямованих підлітків та дуже кваліфікованих викладачів!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, саморозвиток Ранній розвиток, розвиток дітей Риторика, ораторська майстерність