У пошуках ідеального кандидата. Частина 2. Кваліфікаційне інтерв'ю

Попереднє інтерв’ю допоможе відібрати дійсно зацікавлених та таких, що відповідають Вашим базовим вимогам, кандидатів. Проте це не настільки точний інструмент, щоб забезпечити Вам 100% попадання в «десятку».

Тому кваліфікаційне інтерв’ю  відіграє основну роль на етапі відбору. Для прийняття правильного рішення необхідно пройти довгий шлях і відкрити такі епізоди кар’єри кандидата, які ідеально впишуться в рамки ваших цілей.

Завдяки детальному вивченню минулого досвіду можна визначити сильні та слабкі сторони будь якої людини. Адже він зводить нанівець всі спроби кандидата прикрасити свої достоїнства та замаскувати недоліки.

Запитання, наведені нижче, потрібно задавати стосовно кожного місця роботи кандидата, починаючи від найдавнішого досвіду до сьогодні. Увага: дотримуйтесь цього порядку! Це не дозволить кандидату ясно мислити.

Приблизні витрати часу: 1 – 2 години.

Розглянемо першу частину запитань для кваліфікаційного інтерв’ю:

  1. Для якої роботи ви були прийняті на роботу?
  2. Якими досягненнями Ви пишаєтесь найбільше?
  3. Чи ставались у Вас на роботі очевидні провали?

Розшифровуємо:

  1. Це запитання підводить кандидата до цілей і результатів його роботи, якими бачить їх саме кандидат. Якщо кандидату складно відповісти, допоможіть йому, запропонувавши описати ознаки, за якими його роботу можна вважати успішною. Відповіді Ви вже зможете порівняти з цілями Вашої компанії та оцінити чи кандидат зможе їх досягти.Наприклад, кандидат відповідає: «Я зміг підвищити рівень продажів на 50%», а хтось: «Я зміг отримати подвійну премію» на одне і те ж запитання про ознаки його успішної роботи. З цих відповідей дуже легко зрозуміти цілі кандидата та співставити їх з власними.
  2. Це питання запускає приємну дискусію про кар’єрні злети кандидата. Але Вам треба дуже постаратись, щоб почути істину в цьому потоці промов. В ідеалі кандидат описує саме ті досягнення, які відповідають перерахованим очікуваним результатам роботи. Буде чудово, якщо вони ще будуть відповідати Вашому списку цілей. І з іншої сторони – Вас повинно насторожувати, якщо досягнення кандидата не мають абсолютно ніякого зв’язку з очікуваними результатами його роботи.
  3. Ніхто не хотів би відповідати на таке запитання і постарався б уникнути відповіді на нього – «Ні, провалів у мене було! Це були неймовірні роки!» Така поведінка абсолютно зрозуміла, але всерйоз таке не скаже ніхто. Переформулюйте та уточніть запитання на: «Що дійсно пішло не так?», «Що Ви зробили неправильно?», «Яка із сторін Вашої роботи Вам не подобається?», «В чому Ваші колеги сильніші від Вас?». Суть цього запитання в тому, щоб зрозуміти чи кандидат може критично оцінювати власні дії та вчинки, аналізувати невдачі та робити конструктивні висновки на їхній основі. Також відповіді кандидата допоможуть Вам зрозуміти якими методами користується кандидат для реагування в критичних та стресових умовах, чи враховує він виключно власні інтереси, чи бере до уваги вплив ситуації на колег та компанію загалом. Кожен з нас, так чи по-іншому переживав якісь кар’єрні невдачі, але якими шляхами він з них виходив і який це мало вплив на його подальший професійний розвиток – це саме те, що Вам потрібно взнати.Далі буде…Джерело: Who: The A Method For Hiring + досвід AboutHR


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI