Ограничение на использование счетов ФОПов решили отменить

зупинення норми постанови N 492, яка забороняє фізособам-підприємцям витрачати кошти на власні потреби

Голова Нацбанку Яків Смолій на брифінгу за підсумками щорічної зустрічі НБУ з партнерами та клієнтами, повідомив про зупинення норми постанови N 492, яка забороняє фізособам-підприємцям витрачати кошти на власні потреби з поточних рахунків підприємця. Сьогодні п. 14 Постанови НБУ № 492 діє в такій редакції:

За поточними рахунками, що відкриваються банками суб'єктам-господарювання у національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

(абзац перший пункту 14 із змінами, внесеними згідно з постановою Правління Національного банку України від 27.12.2019 р. N 162)

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб - резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб - підприємців / фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

(пункт 14 доповнено новим абзацом третім згідно з постановою  Правління Національного банку України від 27.12.2019 р. N 162,у зв'язку з цим абзаци третій, четвертий уважати відповідно абзацами четвертим, п'ятим)

Особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів визначаються у положеннях цієї Інструкції, якими встановлюються особливості порядку їх відкриття.

Клієнти банків здійснюють валютні операції за рахунками відповідно до валютного законодавства та нормативно-правових актів Національного банку з питань здійснення операцій з валютними цінностями.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бухгалтерія, облік та податки