Методології управління проєктом

Методології управління проєктом

Кожен проєкт унікальний, але кожен потребує стандартизації його проведення!

Під стандартизацією мається на увазі діяльність щодо методології управління проєктами — починаючи з опису кроків роботи, формування чек-листа, контролю виконання процесів та інше. Існує велика кількість методологій, але деякі з них отримали глобального поширення використання у компаніях. Ми обрали найвідоміші для ознайомлення. 

Waterfall. Це методологія ведення проєкту, коли фази робіт йдуть послідовно. Наступна фаза починається тільки після завершення попередньої. Вона також сильно зосереджена на вимогах. Перш ніж продовжувати, потрібно мати чітке уявлення про те, що вимагає проєкт. Після його реалізації немає можливості виправлення. Метод водоспаду поділяється на окремі етапи. Ви починаєте зі збору та аналізу, розробки рішення, а далі — впровадження рішення та виправлення проблем, якщо такі є. Чим чіткіше ви поставите технічне завдання, тим менше шансів на те, що проєкт матиме відхилення.

Agile. Це сімейство методологій, об'єднаних цінностями та принципами Agile-маніфесту. Agile став основою для цілого ряду гнучких методик, серед яких найбільш відомі Scrum, Lean і екстремальне програмування. Agile, як ще одна методологія PM, орієнтована на розробку програмного забезпечення, з’явилася як відповідь на низьку ефективність методу Waterfall для управління складними проєктами. Основа цього методу — швидкий та гнучкий підхід. Тут немає чіткого збору вимог. Навпаки, це ітерація з невеликими поступовими змінами, які відповідають змінам вимог.

Hybrid. Гібридний підхід являє собою поєднання методологій Waterfall та Agile. Він включає найкращі частини цих двох методологій та утворює гнучкий і структурований підхід, який можна використовувати в різних проєктах. Гібридна методологія фокусується на зборі та аналізі вимог і дає можливість швидких ітерацій. Поєднуючи атрибути Waterfall та Agile, гібридний метод (який іноді називають "Структурований Agile") дає вам найкраще з обох методологій.

Scrum. Не є повнофункціональною методологією управління проєктами — він описує підхід до Agile менеджменту. Незважаючи на те, що він запозичує принципи та процеси в Agile, Scrum має свої власні методи та тактики управління проєктами. Над кожним проєктом працює універсальна команда фахівців, до якої приєднується ще двоє людей: власник продукту та scrum-майстер. Перший з'єднує команду з замовником та стежить за розвитком проєкту; це не формальний керівник команди, а скоріше куратор. Другий допомагає першому організувати бізнес-процес, проводить загальні збори. Робочий процес ділиться на рівні спринти. Зазвичай це періоди від тижня до місяця, в залежності від проєкту та команди. Перед спринтом формулюються задачі на даний період, в кінці — обговорюються результати, команда починає новий спринт.

Critical Path Method (CPM). Чотири вищезазначені методології управління проєктами зз’явилися в результаті розробки програмного забезпечення.Однією з найбільш популярних альтернатив є CPM. У цьому методі ви класифікуєте всі дії, необхідні для завершення проєкту, у робочій структурі. Потім складаєте карту прогнозованої тривалості кожної діяльності та залежностей між ними. Це допомагає вам скласти план дій, які можна виконувати одночасно, а також те, які заходи слід виконати до початку інших.

Critical Chain Project Management (CCPM). Цей метод був розроблений як альтернатива методу CPM з акцентом на управління ресурсами та мінімізацію втрат продуктивності. За допомогою CCPM ви починаєте працювати від кінцевої мети. Спочатку прогнозуєте результати, а потім використовуєте минулий досвід, щоб поставити завдання, необхідні для завершення проєкту. Ви також визначаєте взаємозалежності між ресурсами та розподіляєте їх відповідно до кожного завдання. Ефективність методу значною мірою залежить від "монозавдання", тобто зосередження на поставленому завданні та уникнення багатозадачності. Для проєктних команд, обмежених ресурсами, CCPM може бути потужною методологією.

Integrated Project Management (IPM). Це поширена методологія управління проєктами у креативних агенціях. Ця методологія робить акцент на спільному використанні та стандартизації процесів в організації. Підхід IPM виник як відповідь на все більш інтегрований характер креативних агентств. Інтегруючи процеси в організації, методологія надає керівникам кращий погляд на проєкт та доступ до потрібних ресурсів. Це робить IPM особливо придатною для таких  компаній.

PRiSM (Projects Integration Sustainable Methods) Це методологія управління проєктами, розроблена Green Project Management (GPM) Global. Підхід PRiSM зосереджений на обліку та мінімізації несприятливих впливів проєкту на навколишнє середовище. Він відрізняється від традиційних методологій тим, що він виходить за межі кінця проєкту. Натомість розглядає весь життєвий цикл проєкту (з моменту зародження ідеї до виведення продукту з фази експлуатації та можливого перепрофілювання).

Kanban.  Завдання цього методу — збалансувати різних фахівців всередині команди та уникнути ситуації, коли дизайнери працюють цілодобово, а розробники скаржаться на відсутність нових завдань. Вся команда єдина — в kanban немає ролей власника продукту та scrum-майстра. Бізнес-процес поділяється не на універсальні спринти, а на стадії виконання конкретних завдань: «Планується», «Розробляється», «Тестується», «Завершено». Головний показник ефективності в kanban — це середній час проходження завдання по дошці. Завдання пройшло швидко — команда працювала продуктивно і злагоджено. Завдання затягнулася — треба думати, на якому етапі та чому виникли затримки та чию роботу треба оптимізувати.

Вже скоро ми поговоримо про практичне впровадження методологій у роботу вашої команди! Stay Tuned!

https://is.gd/uwS7W2


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Менеджмент, керування, KPI