Що таке 4D Systems NASA? Навіщо вам потрібно використовувати 4D Systems NASA (8 Переваг)

Що таке 4D Systems NASA? Навіщо вам потрібно використовувати 4D Systems NASA (8 Переваг)

Що найскладніше змінювати, коли працюєш з людьми? Звісно ж їх поведінку. Перша величезна перевага 4D Systems (система побудову продуктивних команд) — це те, що вона може впливати та змінювати поведінку людей.

За допомогою 4D Systems ви зможете будувати та розвивати успішні команди.
Тренінгова компанія 4D Systems отримала нагороду Prisma Award від Міжнародної Федерації Коучингу за досконалість і досягнення в бізнесі за те що вона довела, що не тільки підвищує продуктивність команд, а й повертає інвестиції, які вкладаються в навчання персоналу для її використання.

До 2013 року в НАСА вже використовувало 4D Systems понад 200+ управлінських, 500+ проєктних та інженерних команд. Понад 2700+ вчених, інженерів та керівників добровільно викристовували 4D процеси.
«4D Systems — це керівництво для проєктних команд та їх лідерів, а також вчених та інженерів: найважливіші навички дій для реалізації успішних місій» — Чарлі Пелерін.

Ситема спирається на такі сфери, як Проєктний менеджмент, Когнітивно-Поведінковий Підхід, Емоційний Інтелект та Типологію Лідера, яка розроблена Чарлі Пелеріном та перевірена на багатьох командах.

Ви навчитеся створювати таку атмосферу, такий Соціальний Контекст в команді, що поведінка кожного учасника команди буде поступово змінюватись, кожен учасник буде приносити все більше і більше користі проєкту.
Таким чином ви станете Лідером, який реалізовує круті проєкти, з яким мріють співпрацювати і професіонали, і замовники.

На тему управління командами та лідерству написано понад 10 000 книг. Ви вже напевно багато прочитали книжок на цю тему та можливо відвідали вже не один тренінг з управління персоналом та лідерству.
І як ви бачите, кожен тренер і автор повідомляють нам про дуже правильні речі, які мають значний вплив на розвиток команди та її лідера.
Хтось розповідає про важливість дисципліни та як її впроваджувати, хтось про те що треба бути професіоналом своєї справи, хтось про важливість Емоційного Інтелекту, харизму лідера і типи лідерства.
Але проблема в тому, що найчастіше вони описують тільки якесь одне бачення, одну точку зору.
Як в такому величезному океані інформації нам лідерам зберегти свою індивідуальність та зрозуміти, що ти є дійсно ефективним на всі 100 відсотків.
На жаль експерименти в реальних проєктах можуть мати фатальні наслідки. Наприклад, такі катастрофи, які відбулися в НАСА через помилки Лідерства.
На відміну від інших методик та бачень, 4D Systems — включає в себе 4 складові, які необхідні для досягнення успіху командою.
Також вона є дуже зручним та простим керівництвом до дій. Окрім того, ви можете постійно вимірювати за допомогою оналайн інструменту показники цих 4 — х складових.

Що найскладніше змінювати, коли працюєш з людьми?
Звісно ж їх поведінку.
Перше чим виділяється 4D Systems — це те, що вона може впливати та змінювати поведінку людей.
Саме поведінка людей буває конфліктною, не дисциплінованою, безвідповідальною така, що порушує домовленості. Зверніть увагу, що не самі люди є такими безвідповідальними або конфліктними, а їх поведінка.
Зазвичай люди схильні поводитися гірше в команді ніж на самоті.
Наприклад, хтось з членів вашої команди регулярно недопрацьовує і це точно впливає на поведінку інших учасників команди.
Спостерігаючи за такою поведінкою, вони теж починають порушувати домовленості, затягувати з результатами, думаючи «Якщо йому можна — той мені можна так іноді поводитись».
Навіть дуже відповідальний професіонал може почати себе вести гірше через те, що Соціальний Контекст команди погіршився.
Друга перевага, вона включає точні інструменти, які зручно використовувати.
Також команда може час від часу, якщо проєкт напружений та складний впадати в стан Драми. 4D — має інструмент, який допоможе уникнути драм в роботі команди. Для цього розроблений Робочий Лист Зміни Контексту, бланк якого ви отримаєте  під час навчання на нашому курсі «Продуктивна Команда На Всі 100%. Побудуй Команду за 4D Systems NASA».
Третій плюс це те що, система НАСА включає 2  онлайн інструмента що розвивають. Перший існує для вимірювання продуктивності Лідера, а другий для вимірювання продуктивності його команди.
Незалежно від того яким проєктом ви управляєте важливо постійно тримати руку на пульсі, знати, що відбувається у вашій команді, знати як люди себе почувають поряд з нами.
А ви чули про старовинний науковий анекдот «Жаба в окропі»? Цей експеримент реально проводився у 19 столітті, він описує поступове варіння живої жаби.
Суттю експерименту є припущення, що якщо помістити жабу в холодну воду і помірно цю воду нагрівати, то можна зварити жабу до смерті, тому що через те що вода буде нагріватися дуже повільно жаба не відчує змін і не вистрибне. Тобто не буде сприймати небезпеку і повільно загине.
За даними сучасних біологів, експеримент не може завершитися успішно, оскільки жаба, занурена у воду, при поступовому нагріванні вискочить, якщо у неї буде така можливість.

Та чому я згадала цей анекдот. Тому що для того, щоб проєкт не загинув треба постійно бути в курсі проблем, змін та працювати над ними, а не заплющувати очі. Тому що якщо з цим затягувати, не обговорювати, не вживати заходів, затягувати з рішеннями продуктивність команди буде поступово погіршуватись і настане момент коли змінювати щось вже буде занадто пізно.

Тому онлайн оцінювання дуже потужне, тому що не тільки вимірює продуктивність команди та її Лідера, а й навчає через кейси з реальними прикладами з досвіду Чарлі Пелерина, які вбудовані в цей онлайн інструмент.

Окрім того, розвивальна оцінка лідера та команди не просто складається з питань та відповідей на них, а й містить в собі можливість пояснити чому ви саме так відповіли. Наприклад, якщо учасник оцінювання відповідає, що він вважає, що члени команди часто не виконують домовленості між собою, він має можливість пояснити це письмово в самій системі (звісно ж анонімно).
Таким чином ви завжди будете знати, що відбувається у вашій команді.

Четверта перевага, 4D — це те, що за допомогою зручного та швидкого тесту ми можемо визначити 4 вроджених Типи Лідерства. Тест визначає, який спосіб прийняття рішень та отримання інформації вам притаманний з народження. На основі цього визначається ваш тип Лідера.
Тобто кожна людина вашої команди має свій вроджений особистий тип лідерства, який впливає на його поведінку, а також його поведінка впливає на вашу поведінку.
Коли ми дізнаємося про те який тип лідерства притаманний нам та членам нашої команди ми можемо побачити переваги кожного учасника команди для проєкту і використати їх.
Також ми можемо передбачити недоліки типу кожного члена команди й вчасно нейтролізовувати або компенсувати їх.

П’ята перевага 4D Systems — це те, що вона може покращитине тільки продуктивність роботи вашої команди, а й налагодити ефективну взаємодію між вашими підрядчиками та клієнтами.

Добре, що в нас з вами зараз є 4D Sуstem, за допомогою якої можна виправити неконструктивну поведінку.
Хіба не про такий інструмент мріє кожний Лідер?

Хочу звернути вашу увагу на Шосту перевагу 4D, це те що для того, щоб зробити команду продуктивною вам не треба намагатися змінювати свою особистість або членів своєї команди.
Навіть навпаки ви будете використовувати інструменти 4D, щоб кожна особистість проявляла свої таланти, вміння та знання саме у вашій команді.

Індивідуальний розвиток кожного члена команди буде впливати на розвиток всієї команди і навпаки розвиток команди буде покращувати індивідуальний розвиток кожної людини.
І Сьома перевага цього мега — методу це те що вона є керівництвом до управління продуктивністю.
Модель включає 8 типів конструктивної поведінки дотримання яких поступово крок за кроком покращує продуктивність команди та її психологічний клімат.
Це 8 типів поведінки якої мають дотримуватись всі учасники проєктного процесу для того, щоб проєкт мали успішний результат. Ці 8-м типів конструктивної поведінки стануть вашою звичкою на все життя та будуть в пригоді не тільки в роботі, а й в особистому житті. Сім’я це теж дуже важливий проєкт в нашому житті.

Восьма перевага 4D — це те що метод дуже добре працює з технічною аудиторію, бо саме Чарлі Пелерін, доктор астрофізики, якому притаманне технічне мислення розробив ці процеси, які необхідні для розвитку продуктивності команди. Ця система розроблена для розумних, логічних людей, які дуже часто не бачуть в тимбілдінгу ресурсу для свого успіху. Скептично сприймають коучей та психологів. І те що технічний персонал в НАСА добровільно використовує 4D дійсно є вагомим аргументом для її впровадження в комапаніях. Також такі команії як Boeing, General Electric, Ford та інші успішно вкористовують цей підхід.

Це правда, не буває поганих людей в хороших організаціях. Якщо щось пішло не так — завжди причина в системі.
Використовуючи 4D Ви будете скеровувати поведінку людей до продуктивності на всі 100 відсотків.

Ви будете впевнено почувати себе як керівник в різних ситуаціях, тому що ця система дає чітке розуміння того, що сприяє розвитку вашої команди, а що блокує її розвиток та продуктивність.

Я хочу познайомити вас з результатами команд, які успішно використовували метод 4D Systems NASA
Подивіться уважно на слайди
Цей слайд -результати 198 команд за 2000-2008 рік
Зверніть увагу, що чим нижче продуктивність команди (вона помічена червоним кольором), тим більший стрибок вона робить, коли починає використовувати в роботі 4D Systems.

Отже подивіться на другий слайд (нижче),
показує як виглядають результати з підвищення продуктивності команди, якщо ви використовуєте 4 D Systems. Нижче 50% (червоний)- це дуже низька продуктивність команди, 100% (зелений) — висока продуктивність команди.

Зверніть, будь ласка увагу на результати команди, яка почала працювати у 2016 році та які в неї результати зараз на 2020 рік.

Хочу підкреслити, що дуже круто є те, що ми можемо бачити, що відбувається з нашою командою, можемо вимірювати та підвищувати її продуктивність.
Це захищає наш проєкт від провалу та додає впевненості як Лідеру. Ви можете легко робите це самостійно кожного кварталу, і вам не треба чекати на HR відділ або замовляти оцінювання у зовнішньої компанії.

Історія Чарлі Пелеріна

Запис вебінару «Побудова команди за системою NASA»

4D Systems NASA in Ukrane (як навчалася наша команда у Чарлі Пелеріна)


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Лідерство, тімбілдинг Менеджмент, керування, KPI