SmartFactoryLab: у Луцькому НТУ відкрили лабораторію Індустрії 4.0

SmartFactoryLab: у Луцькому НТУ відкрили лабораторію Індустрії 4.0

Четверта промислова революція, діджиталізація та надсучасні технології – сьогодні це вже не уявлення про світове майбутнє, а реальність, що впроваджується у більшості сфер діяльності суспільства.

За підтримки Festo та в рамках реалізації проекту Erasmus+ «HEIn4.0», учасниками якого є Луцький НТУ та ЗВО-партнери із Бельгії, Швеції та Португалії, у ЛУцькому НАціональному технічному університеті відбулося урочисте відкриття нової лабораторії "SmartFactoryLab". Захід відбувся 23 червня 2021 року під час тематичного круглого столу «Трансформація виробництв у контексті Індустрії 4.0: виклики та перспективи для підприємств регіону».

За словами координатора проекту та завідувача кафедри матеріалознавства ЛНТУ Миколи Мельничука, впродовж останнього десятиліття ключові світові економіки почали перебудовуватися і переводити свої виробництва на так звані кіберсистеми, де існують великі бази даних, а керує усіма процесами штучний інтелект. Країни, які не мають людського ресурсу, тобто не можуть створювати, обслуговувати і працювати з цим - неконкурентні. Тому університет у цих процесах виступає одним із важливих елементів, який може забезпечувати трансформацію виробництва та готувати кваліфіковані кадри.

«Усе почалося зі спільного проекту, який ми реалізовуємо за кошти Європейського Союзу. У рамках співпраці вдалося закупити лабораторне обладнання та побудувати практико-орієнтоване навчання, аби надати студентам навички володіння хмарними технологіями, віддаленим управлінням, робототехнікою тощо», - розповідає Микола Мельничук.

Отож, лабораторія включає в себе комплекс обладнання та програмного забезпечення і складається з трьох ключових елементів:

  • Набір з двох модульних виробничих станцій ‒ MPS;
  • Ліцензії на CIROS Education для моделювання реальних виробничих процесів:

-програмування роботів;

-програмування ПЛК;

-планування виробництва та контроль виробництва;

  • Адитивні технології: 3D-сканер та 3D-принтер.

Водночас, в університеті влаштували зустріч із представниками провідних підприємств Волині та України, аби обговорити потреби у сфері виробництва та ініціативи, які вони можуть реалізовувати спільно з науковцями та студентами Луцького НТУ.

«Сьогодні ми зустрілися із виробничниками, аби поговорити про те, які у нас є потреби, де б ми могли бути цікаві один одному. З нами сьогодні присутній партнер компанія «Festo» – світовий лідер з автоматизації. Вони мають власну дидактику і проводять  відповідні тренінги для підприємств. У подальшому, такі тренінги можуть відбуватися і на базі нашого університету, а також планується надання послуг з експертизи тощо», - додає координатор проекту.

Про актуальність та надзвичайну потребу у подібних наукових локаціях наголосив проректор з НПР та досліджень Олег Заболотний: «Ми відкриваємо нову лабораторію, яка пов’язна з трансформацією наших виробництв і сприятиме трансформації навчання наших студентів до нових технологій в галузі 4.0. Нові технології швидко розвиваються і впроваджуються на виробництвах, але є шалений попит на фахівців. Саме тому, в рамках проекту ми відкриваємо лабораторію, демонструємо частину її обладнання для того, щоб скоординувати наші подальші дії, спільну підготовку випускників і майбутніх працівників».

Керівник дидактики «Festo» Євген Риженко відзначив, що велику приємність викликає зацікавленість бізнесу, промисловості та освіти до технологій. Водночас, компанія активно займається налаштуванням співпраці між закладами освіти та підприємствами.

«Ми також виступаємо у ролі промислових партнерів, виробляємо пневматичне та електромеханічне обладнання, водночас, у нас існують навчальні центри та навчальне обладнання, адже компанія багато часу та сил приділяє розвитку освітніх технологій. Ідеї сьогодні дуже цінні, тому ми намагаємося налагоджувати мости між закладами освіти та підприємствами і нести найсучасніші технології до людей», - зазначив Євген Риженко.

Варто зазначити, що круглий стіл за участі підприємців та науковців супроводжувався актуальними презентаціями та тематичними дискусіями. Упродовж наступних двох днів у Луцькому НТУ відбуватимуться тренінги для викладачів щодо застосування у навчальному процесі обладнання SmartFactoryLab.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини