ТОП-5 міфів про камери відеоспостереження

ТОП-5 міфів про камери відеоспостереження

Надивившись фільмів про неймовірні можливості камер відеоспостереження, у покупців формується викривлене уявлення про цих помічників у сфері безпеки.

МІФ №1: У камери є цей зловісний червоний вогник, який блимає в момент запису.

І це уявлення нам всім, дійсно, нав’язав Голлівуд для додання сцені драматизму і напруженості. За фактом, такої червоної лампочки в камері не має. На сьогоднішній день, всі камери відеоспостереження оснащені тільки світлодіодами, лед або з спеціалізованим підсвічуванням для зйомки з недостатньою освітленістю для цілодобового відеоспостереження.

При нестачі освітлення та повної темряви, відеокамера продовжує працювати тільки в чорно-білому режимі з увімкненим  підсвічуванням. Світлодіодне інфрачервоне підсвічування (ІК / IR), невидима для людського ока, але можна побачити червоне світіння. У камері може бути встановлений один, два або двадцять діодів, їх всеї вночі буде видно. Є програмні фільтри, які роблять підсвічування дійсно невидимим, але такі камери не поширені та на ціні це також відбивається.

Лінійка внутрішніх камер для домашнього відеоспостереження в офісі або магазині, мають світлову індикацію. Як правило, синій і зелений індикатор говорять, що камера в активному режимі (йде зйомка), жовтий і червоний навпаки сповіщають про збої або несправності мережі.

Перший міф відеоспостереження про миготливий червоний вогник викрито! А якщо Ви побачите подібну світломузику, знайте — це муляж.

МІФ №2: Я стежу за тобою… через інтернет

Глибока омана це те, що всі вважають, що відеокамери підключені до глобальної мережі та будь-хто може легко підключитися та підглядати за нами.  Це знову нам вселив могутній зарубіжний кінематограф. Безперечно, багато камер з усіх, що Вам зустрічалися по дорозі на роботу або в кафе, передають дані по мережі. Необхідно розуміти, що все обладнання і інформація, яка зберігається — це приватна власність його власника. Доступ і розпорядження інформацією тільки у власника устаткування. А в його інтересах убезпечити своє майно, а не стежити за перехожими.

Однак, в поле зору відеокамер можуть потрапляти ДТП, пограбування, бійки, сварки і тоді правоохоронні органи переконливо попросять відеозапис, а точніше шматочок. Погодьтеся, кожен може опинитися на місці жертви, і такий запис стане серйозним доказом на користь скривдженої сторони.

У світі, звичайно, є відеокамери стеження та розпізнавання, що працюють по мережі. Однак, встановлюють їх, в більшості випадках, на режимних об’єктах. І ціна там дуже не бюджетна. Тому наші співвітчизники можуть спати спокійно!

Міф №3: Нескінченне збільшення або наближення об’єктів

В усіх фільмах показують надздібності камер відеоспостереження з фукнцією збільшення об’єктів в десятки, сотні разів із збереженням якості та розпізнавання. Давайте розглянемо, що впливає на якість зображення. У сучасних камерах відеоспостереження якість картинки або розширення вимірюється в пікселях/мегапікселях (Мп). Так ось, чим вище щільність (кількість), пікселів тим зображення чіткіше, природніше, добре проглядаються предмети та їх кількість. Масштабування збільшує виділену ділянку зображення, яка була дрібніша та на яку припадає певне число пікселів. Наближення фрагмента картинки відбувається за рахунок збільшення в розмірі самого пікселя. Чим більше пікселів, тим краще зберігаються предмети при збільшенні. При надмірному наближенні картинка починає “сипатися” з’являється мозаїка,  зображення стає невпізнанним.

Якщо ж Ви все-таки хочете багаторазове наближення — без проблем! Є два типи наближення відеокамер: оптичне і цифрове. Але, це вже тема для іншої статті.

Міф №4: Камера повинна бути прихованою (невидимою)

Чомусь всі думають, що відеоспостереження це якась шпигунська штука, яка викриває і ловить зловмисників. Але мало кому приходить в голову, що найголовніша функція відеоспостереження — це  попередження проникнення та правопорушення й вагома доказова база в судових розглядах і пошуку порушників.

Плюси прихованої камери: мініатюрні розміри і невидимість.

Мінуси прихованої камери: працює тільки в світлий час, а вночі Ви нічого не побачите, так як мініатюрний корпус не дозволяє встановити підсвічування; якість відео мінімальна; законність — мініатюрні приховані камери є спецзасобом, і відповідає статті 359. «Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації» покарання до 4х років позбавлення волі. Так що, будь-яка інформація добута таким способом не несе ніякої доказової сили!

Скажіть, навіщо ховати камеру та вести приховане спостереження? Напрошується одна відповідь: Ви хочете бачити, як вас обкрадають або дурять. А ось якби Ви встановили повноцінне відеоспостереження, повісили розпізнавальну табличку, повідомили персонал, що вони в безпеці, імовірність нападу на Ваш об’єкт в рази знижується. Зате, за будь-яких неправомірних діях на Вашому об’єкті, це буде серйозною доказовою базою для правоохоронних органів.

Користь від професійних камер відеоспостереження:

  1. Цілодобове відеоспостереження.
  2. Висока якість відео, визначається деталізацією, чіткістю та розпізнаванням об’єктів.
  3. Тривалий запис.
  4. Встановлення камер «вулична» та «внутрішня».
  5. Антивандальний металевий корпус.
  6. Додатковий функціонал (опціонально): фіксація осіб, аналітика, аудіо, тривога.

Перед встановленням відеоспостереження Ви повинні визначитися з метою покупки камер відеоспостереження.

Міф №5: Розпізнавання обличчя

Абсолютно кожний, хто купує камери для відеоспостереження, цікавиться: а камера ж покаже і розпізнає обличчя … ну, метрів за 40?”. І це знову наслідок впливу зарубіжного високотехнологічного кінематографу. Насправді відеокамера бачить абсолютно те саме, що і людське око. Камера покаже, що вона бачить, а розпізнавати і впізнавати за вами. Існують спец камери розпізнавання осіб з аналітикою і веденням бази даних, але дистанція установки для ефективного розпізнавання не більше 2х метрів! Обов’язковою умовою розпізнавання облич людей — це людина повинна йти або дивитися прямо на камеру. У будь-якій іншій ситуації, коли людина йде повз камери боком або біжить, зображення виходить розмазаним і невпізнанним, особливо, якщо Ви цього перехожого не знаєте.

Висновок

У даній статті ми простою мовою в загальних рисах розвіяли блукаючі в інтернеті та на ТБ фантазії з приводу систем відеоспостереження. Менеджери компанії Trassir знайдуть оптимальне рішення для кожного об’єкта, а також для технічного завдання. По всій території України постачаємо сертифіковане гарантійне обладнання. На сайті Trassir.ua великий асортимент камер для відеоспостереження.

Купуйте справжнє відеообладнання від Trassir та користуйтеся його фантастичними можливостями!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка Бізнес освіта, MBA Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa