IELTS і TOEFL: у чому різниця та який іспит краще складати?

IELTS і TOEFL: у чому різниця та який іспит краще складати?

Для багатьох IELTS і TOEFL — це лише загадкові абревіатури, що не мають сенсу. Крім них існує ще близько 20 тестів, але ці вважаються найпопулярнішими та затребуваними. У цій статті розберемо різницю та визначимося з вибором іспиту саме для вас.

Для більшості людей IELTS і TOEFL — це лише загадкові абревіатури, які не мають сенсу. Але ви, наші студенти, знаєте, що йдеться про два іспити з англійської мови. Крім них є ще близько 20 різних тестів, але ці вважаються найпопулярнішими й затребуваними серед тих, хто вивчає English як іноземну мову. Щороку маємо по 2-3 млн осіб з усього світу, які бажають здати кожен із них.

Звідки таке прагнення? Навіщо люди складають ці іспити, як обирають серед них? Якщо ці питання цікавлять вас, читайте нашу статтю.

Навіщо складати тест?

Є кілька основних причин, чому люди хочуть отримати сертифікат, що підтверджує їх рівень знання англійської мови:

  1. Щоб вступити до ВНЗ в англомовній країні. Приймальна комісія будь-якого університету чи коледжу чекає від іноземців певного рівня володіння англійською, достатнього для комфортного навчання. Інформацію про вимоги можна знайти на офіційних сайтах навчальних закладів.
  2. Щоб працевлаштуватися за кордоном. Особливо якщо хочете працювати за спеціальністю. Лікарі, юристи, вчителі. Якщо ви емігрант, для роботи на подібних посадах вам потрібний сертифікат.
  3. Щоб отримати підвищення та пробитися у ТОП своєї компанії. Хочете престижну роботу та високий дохід — вивчайте мову та складайте іспит.
  4. Щоб переїхати на ПММ до англомовної країни. Наприклад, у разі одруження на іноземці або переїзду до родичів за запрошенням. Консульство також може вимагати від претендента скласти іспит.

З мотивами розібралися. Якщо побачили в одному з них себе чи свого друга, читайте далі. Розглянемо, у чому різниця між IELTS та TOEFL, і ви визначитеся, який з них краще вибрати. Або допоможете у виборі другові.

Різниця між IELTS та TOEFL

Для початку — кілька слів про те, що у них спільного:

  • це всесвітньо визнані іспити;
  • при оцінюванні орієнтуються на міжнародну шкалу CEFR;
  • мають 4 частини та перевіряють основні навички: Reading, Listening, Writing, Speaking;
  • обидва іспити тривають у середньому по 3 години;
  • сертифікати міжнародного зразка діють 2 роки;
  • є можливість скласти пробний іспит.

Спочатку розглянемо найістотніші відмінності, а далі заглибимося у структуру кожного з іспитів.

Орієнтованість

Розробники спочатку заточували їх під різні англійські: IELTS — під британський, а TOEFL — під американський. Тобто готуватися до кожного з них потрібно по-своєму, адже ідіоми, словесні конструкції, сленг та вимова окремих слів відрізняються у Британії та Америці.

Географія

Логічно, що сертифікат IELTS вітається в університетах Великобританії, а TOEFL запитують під час вступу до американських вищих навчальних закладів. Але бувають винятки, тому завжди читайте вимоги того ВНЗ, куди ви хочете подавати документи.

Якщо плануєте переїзд, також консультуйтеся з представництвом країни, куди відправляєтесь на ПММ. Буває так, що строгих обмежень немає, і тоді можете самі обрати, який іспит складати.

Види

IELTS має два види: General, який здають при переїзді або працевлаштуванні, і Academic, необхідний при вступі до ВНЗ. Він складніший і вимогливіший.

TOEFL має лише один варіант, який за складністю дорівнює IELTS Academic.

Формат проведення

Довгий час IELTS можна було здати лише у паперовому варіанті. Але в останні роки став доступним також варіант на комп'ютері. Його поява була пов'язана з пандемією коронавірусу.

TOEFL, навпаки, вже давно існує у 2 форматах: PBT (Paper-based Test) та iBT (Internet-based Test). В Україні за нинішніх обставин доступний лише останній варіант.

Структура іспиту

Як ми вже зазначали вище, обидва іспити мають 4 частини. Але у кожного з них вони відрізняються кількістю питань, тривалістю проходження, а також ще кількома фундаментальними та неочевидними моментами.

Reading

У TOEFL обсяг цієї секції варіюється від 30 до 40 питань, за часом — 54-72 хвилини. Завдання за принципом multiple choice: у вас є кілька варіантів до питання, з яких повинні вибрати правильну відповідь.

В IELTS ви отримуєте 40 завдань та 60 хвилин на їх виконання. Але тут ви самостійно вписуєте відповіді. Розробники тим самим роблять акцент на перевірці вашої пам'яті та логічного мислення, в той час, як TOEFL перевіряє ваше абстрактне мислення.

Listening

Так само 40 завдань і 60 хвилин в IELTS — тут все стабільно. Зустрінете різні типи завдань: вписати відповідь, з'єднати дві частини в одну відповідь, заповнити таблицю, резюмувати.

TOEFL знову варіюється за кількістю завдань (від 28 до 39) та часом на їх виконання (41-57 хвилин). Всі питання типові: вибрати один варіант із кількох запропонованих. Але їх не побачите до того, як послухаєте аудіозапис, що ускладнює виконання завдань.

Writing

Ця секція в TOEFL містить 2 завдання: написати відповідь на основі прочитаного та почутого та написати есе на задану тему. На їхнє виконання у вас є 50 хвилин.

Письмо IELTS також складається з 2-х частин, але на них дають 60 хвилин: аналіз діаграми для академічного модуля або написання рецензії для загального, а також есе на задану тему, однакове для всіх.

Найголовніша різниця між IELTS і TOEFL — в оцінюванні. У першому випадку оцінюється кожна навичка окремо: граматика, лексика, логіка викладу, смислові зв'язки, орфографія. На виході, якщо ви навіть завалили граматику, високі оцінки за змістом та лексикою можуть це компенсувати.

У випадку з TOEFL, екзаменатори будуть оцінювати ваші тексти в цілому. Але є «фаворити»: виклад думки й структура есе набагато важливіші, ніж орфографія та граматика. Якщо вони будуть слабкими, ви отримаєте низький бал у будь-якому разі.

Speaking

В IELTS ви здаєте говоріння окремо. Воно може бути цього ж дня або протягом 7 днів до або після основного іспиту. Це найкоротша частина — всього 11-14 хвилин і 3 завдання:

  • вступ та розмова на загальні теми;
  • монологи та діалоги між 2-3 кандидатами;
  • інтерв'ю з екзаменатором.

TOEFL трохи довша — 17 хвилин — і містить 4 завдання: два з них — монологи на задані теми, ще два — відповіді на основі прочитаного та прослуханого текстів.

Головна відмінність між цими іспитами полягає в тому, що говоріння в IELTS відбувається з живим екзаменатором, який оцінює ваші навички. У TOEFL ви записуєте свої відповіді, ведучи діалог з комп'ютером. Записи оцінюватимуть 6 експертів. Деякі студенти кажуть, що їм складно говорити з машиною, дехто, навпаки, так менше нервує, ніж у розмові з живою людиною. Це справа індивідуальна.

Який екзамен обрати?

Як бачите, відмінностей між цими тестами набагато більше, ніж схожості. Сказати однозначно, який із них здавати краще чи легше, неможливо. Комусь більше подобається TOEFL з його тестовими питаннями та записом відповідей у ​​секції Speaking. А комусь достатньо IELTS General, адже він не планує вступати до ВНЗ.

Відштовхуйтеся від вашої мети насамперед. Дивіться вимоги тієї країни, куди ви хочете поїхати, читайте вимоги до вакансії, на яку претендуєте.

Якщо ви можете самі вибирати, що складати, тоді подумайте, який вам більше подобається. Але вибір зробити потрібно якнайшвидше і цілеспрямовано готуватися до іспиту!

Вже обрали? Тоді ще одна вам порада. Якщо хочете здати гарантовано успішно, записуйтесь на профільні курси перевірених шкіл та викладачів.

Наприклад, наш Grade Education Centre з 2008 року проводить підготовку до міжнародних іспитів. У тому числі IELTS та TOEFL. Усі наші викладачі самі складали ці іспити та мають сертифікати. Навчальні матеріали є унікальними, а для підготовки до IELTS навіть розроблена власна онлайн-платформа. Навчання проходить у невеликих групах до 8 студентів, тривалість від 6 до 12 тижнів: самі вибираєте комфортний для вас темп навчання.

І приємний бонус від нашого центру — діагностичне та пробне тестування, а також участь у розмовних та граматичних клубах у вихідні безоплатно!

Докладніше про наші курси читайте тут: IELTS і TOEFL.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси