Чому важливо вчити цілі фрази, а не окремі слова?

Чому важливо вчити цілі фрази, а не окремі слова?

Корисні висловлювання для використання на практиці миттєво, спілкування у повсякденному житті та підтримати розмову на різні теми. Тренування навичок говоріння та аудіювання, і як результат — покращення розуміння та подолання мовного бар'єру.

Звичка вивчати слова була закладена в нас ще на уроках англійської у школі. Згадайте: щотижня ви вчили порцію слів на конкретну тему, а потім писали диктант. Було? І як багато слів ви пам'ятаєте з того часу?

Досвід показує, що запам'ятовуються далеко не всі слова, а лише ті, з якими ми стикаємося знову і знову. Зокрема в повсякденних діалогах, читаючи книги, слухаючи пісні або дивлячись фільми. Чому ж підхід «вивчати окремі слова» так погано працює? І чим його можна замінити?

Груда цегли VS будинок з них

Уявіть, що перед вами лежить цегла. Звичайні червоні цеглини. Їх чимало, але чи викликають вони у вас хоч якісь асоціації, емоції? Навряд.

Тепер уявіть, що з цієї цегли звели якусь будівлю. При цьому це може бути будь-що: житловий будинок, офіс, церква, лікарня або в'язниця. Ви дивитеся на цей будинок, і напевно, у вас виникають якісь думки, переживання. Можливо, це ваш рідний дім, і ви посміхаєтеся від очікування почати жити там. Або це лікарня, і вас захоплюють спогади про дитячу травму. Найрізноманітніші асоціації можуть виникнути.

Аналогічна ситуація зі словами. Вони лише цеглини, які не несуть у собі жодної конкретної інформації. Так, окреме слово може спричинити нейтральну асоціацію. Припустимо, якщо сказати слово «собака», кожен представить якогось «свого» собаку, але у всіх він буде різний.

А якщо ми хочемо розповісти іншим про конкретну собаку? Потрібно її якось описати, щоб виник правильний образ у тих, хто вас слухає. Отже, треба взяти кілька інших цеглин і прилаштувати до того, що є. Наприклад: «зла», «гучно гавкає», «величезна, як ведмідь». Ну що, собака в голові стала іншою?

Так і будується конкретний образ — з окремих слів-цеглин. А щоб ми звучали не як первісні люди, у кожній мові є правила утворення речень. Вони роблять наші конструкції зі слів красивими, логічними та послідовними.

Чому речення ефективніше за окреме слово?

Що вам яскравіше і надовго запам'ятається: гарна будівля чи купа цегли на узбіччі поряд із нею? Впевнені, що перше. Адже ви захоплені та вражені, образ такий яскравий та виразний. Ви ділитиметеся ним з іншими людьми, описуватимете знову і знову.

Так і з фразами, реченнями. Слова складаються в них саме для того, щоб створити щось яскраве, те, що запам'ятовується. Тоді чому б не вчити одразу цілі конструкції? До того ж більшість із них можна використовувати регулярно в типових ситуаціях, і не доведеться щоразу підбирати окремі слова та складати разом.

Тобто пропозиції — це не лише яскраве готове рішення, а й функціональне, як будівля.

Як почати вивчати фрази, а не слова?

Складнощів із переходом до нового підходу не виникне. Якщо подивитися в якісний словник, ви побачите, що до кожного слова є приклади його застосування в контексті. Так ось, звертайте більше уваги саме на них. Беріть прості фрази та речення, змоделюйте ситуації, коли вони можуть вам знадобитися. Є такі? Тоді вивчіть їх на майбутнє.

Таким чином, ви запам'ятаєте вже не одне слово, а групу мінімум із 4-6 слів. Багато з них регулярно повторюватимуться, і це чудово: тим краще запам'ятаєте найважливіші!

Ось ще кілька порад, звідки черпати корисні фрази та речення:

  • Розмовні словники. Окрім звичайних словників, є спеціальні тематичні з добірками корисних фраз. Вони особливо ефективні для тих, хто вчить мову для конкретної мети: подорож, робота, спілкування з іноземцем.
  • Книги та фільми. Читайте або сприймайте на слух, намагайтеся вичленувати пропозиції та фрази, які можуть знадобитися вам у майбутньому. Виписуйте їх та використовуйте на практиці.
  • Спілкування із носіями мови. Ефективний інструмент два в одному, якщо його правильно застосовувати. З його допомогою ви й натренувати вже вивчене зможете, і почерпнути багато сленгових фраз, ідіом і навіть прислів'їв. Проте для цього треба бути уважним і не боятися уточнювати зміст сказаного. Не все слід сприймати буквально.

Важливо запровадити це у звичку. Раніше ви вчили по 10-20 слів на день/тиждень, те саме тепер потрібно робити з фразами. Візьміть менше, але вивчайте якісніше. Десяти фраз на тиждень цілком достатньо. Головне — практикуйте їх!

Бракує системності, а результат потрібен швидко?

Іноді підводить сила волі, іноді з самого початку застосовується неправильний підхід у навчанні, і його кінцевий результат зовсім нас не тішить. Якщо ви стикалися з подібним і не хочете повторювати ті самі помилки в майбутньому, виберіть інший варіант — пройдіть систематичне навчання за підтримки сертифікованих викладачів.

Що це вам дасть:

  • результат вас однозначно порадує — адже досвідчені педагоги застосовують перевірені та сучасні методики навчання;
  • це не затягнеться на все життя — якщо поставите конкретну мету, ви зможете досягти її за час проходження курсу. А він суворо обмежений за строками;
  • ви не зійдете з дистанції — адже гроші за курс внесені, а це, як показує практика, чудова мотивація дійти до кінця.

Перший Кембриджський освітній центр має курс спеціально для тих, чия мета швидко навчитися спілкуватися англійською. Це повністю практичне навчання в невеликих групах, тривалістю один місяць. Не буде нудних «домашок» та тестів, тільки розмовна практика та корисні фрази для спілкування. Після закінчення курсу ви отримаєте сертифікат та впевненість у своєму володінні англійською мовою.

Читайте більше інформації про курс «Практична англійська» та записуйтесь!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси