Поради підліткам: як не забути англійську за літо

Поради підліткам: як не забути англійську за літо

Спілкування з однолітками та активна соціалізація зміцнює володіння граматикою та актуалізує засвоєну лексику, робить її активною. Інтерактивні підходи задіяють вашу емоційну частину, що покращить якість запам'ятовування.

З кожним наступним поколінням вік, коли діти починають вивчати англійську, зменшується. У 13-15 років кожна дитина вже усвідомлено ставить собі питання, чи потрібна їй англійська, і найчастіше відповідь ствердна. Адже вже очевидно: English — це міжнародна мова, і володіти нею необхідно.

Очевидними є й труднощі, з якими зустрічаються підлітки під час вивчення мови. Це недостатньо професійні вчителі, застарілі посібники чи методи навчання у школах. Але найбільше лихо — це літні канікули, на яких забувається все на світі.

Чому ми забуваємо інформацію та що з цим робити? Якщо ви бажаєте розібратися, читайте далі!

Забувають всі та кожен!

Спочатку зрозумійте одне: забувати природно. Якщо подія сталася один раз і не викликала яскравих емоцій, вона швидко зітреться з пам'яті. Те ж саме стосується і нових знань. Якщо вони не повторюються і не викликають емоційного відгуку, можете бути впевнені: надовго вони у вашій голові не затримаються.

Але тішить те, що ми можемо міняти це шляхом повторень. Німецький вчений Еббінгауз провів велике дослідження і зміг побудувати «криву забування», на якій видно, наскільки добре засвоюється і як довго зберігається у пам'яті інформація, залежно від кількості повторень.

Отже, все, що потрібно — це повторювати пройдене. Також можна підкріплювати засвоєне емоційно, але це складно зробити з граматичними правилами, наприклад.

Розберемо, які способи можна застосувати, щоб повторювати пройдене влітку легко та із задоволенням.

Літні хитрощі проти забування

Покращуйте speaking і не тільки

Що важливо для підлітків насамперед? Звичайно, спілкування з однолітками та активна соціалізація. Тому наша порада: поєднуйте приємне з корисним! Знайдіть англомовних друзів, запишіться у розмовний клуб, або замотивуйте друга спілкуватися разом англійською. Можливостей справді дуже багато.

Якщо ви соромитеся або маєте мовний бар'єр, спілкуйтесь за допомогою аудіо повідомлень. Ви зможете перезаписувати їх стільки, скільки потрібно.

Спілкування розвиває не лише ваші навички говоріння, але також зміцнює володіння граматикою та актуалізує засвоєну лексику, робить її активною. Тобто щоразу, коли ви розмовляєте з кимось, ви повторюєте певні правила та слова.

Для того, щоб зробити цей процес цілеспрямованим, тримайте маленький лайфхак. Візьміть 5-10 слів, які хочете вивчити, та усвідомлено вживайте їх у діалогах. Те саме стосується і правил. Хочете раз і назавжди вивчити Present Perfect — будуйте речення так, щоб знову і знову використовувати його.

Підключайте інтерактив

Вже навіть шкільні програми стають все більш інтерактивними. Використовуйте цей інструмент. Саме інтерактивні підходи залучать вашу емоційну частину, що покращить якість запам'ятовування.

Грайте з друзями або самі, використовуйте мобільні застосунки або навчайтеся на спеціальних платформах з комп'ютера. Можливостей зараз багато. Є як вузько спрямовані на вивчення окремо граматики або лексики, так і такі, що охоплюють англійську загалом. Обирайте, що вам до душі.

Включіть англійську в улюблені справи

Якщо регулярно дивитеся серіали та фільми, почніть робити це англійською з субтитрами. Полюбляєте читати — віддайте перевагу адаптованим англійським книгам. Якщо захоплені конкретною тематикою (спорт, технології, мистецтво) — дивіться освітні ролики або читайте статті англійською. А тим, кому подобається стежити за інфлюенсерами чи зірками у соціальних мережах, радимо підписатися на кілька англомовних блогерів.

Використовуйте пісні

У підлітків на другому місці після спілкування стоїть музика. Це факт. Отже, її можна використовувати для вивчення мови. Неважливо, якому жанру ви надаєте перевагу, почніть уважніше слухати текст і намагатися зрозуміти сенс того, про що співають.

Тут одразу кілька профітів:

  1. Тренуєте сприйняття на слух — і вам не буде рівних на аудіюванні у школі.
  2. Чуєте цікаві фрази та формулювання — корисно їх виписувати й потім використовувати, якщо хочете вивчити.
  3. Пісня зазвучить зовсім по-новому для вас, адже текст може виявитися не таким, як ви уявляли.

Практикуйте мову під час закордонних поїздок

Згодні, не кожен має змогу виїхати влітку на море чи в іншу країну. Але якщо вам удалося, використовуйте цей час з користю. Спробуйте знайти англомовних людей та поспілкуватися з ними. Якщо соромитеся, то постарайтесь бувати серед них, щоб слухати мову і тренувати сприйняття на слух. Це теж буде гарною практикою.

Якщо ви хочете більшого

Перераховані вище хитрощі — це прості універсальні способи, just for fun. Але якщо ви хочете вчити англійську мову серйозно, зверніть увагу на спеціальні інтенсивні курси та літні табори. У таких умовах ви не просто збережете, а й зробите потужний прорив у рівні володіння мовою за літо.

Літні курси для підлітків 13-17 років проводить і Кембриджський освітній центр. Навчання проходить онлайн, у невеликих групах з однолітками, тому спілкування та нові знайомства гарантовані. Завдяки сучасним цікавим методикам, сертифікованим викладачам та захопливим урокам досягається головна мета курсу: «Новий рівень англійської — за літо».

Літній експрес-курс англійської або ж розмовний курс на літо — обирати вам! Після такого навчання зможете сміливо складати іспит восени, якщо захочете.

Читайте докладніше тут: «Англійська для підлітків та школярів» і мерщій записуйтеся!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси