З яким рівнем англійської можна готуватися до IELTS і TOEFL?

З яким рівнем англійської можна готуватися до IELTS і TOEFL?

Іспити TOEFL та IELTS ознайомлення зі структурою іспиту, типами завдань, технік та стратегій. Сертифікати TOEFL та IELTS використовують для вступу до закордонного вишу, для імміграції, працевлаштування, а також використовують для підтвердження рівня.

Ви можете запитати: «Чому таке формулювання питання? Невже до іспиту не підготується будь-хто?». Наша відповідь: «Ні». Якщо йдеться про успішне проходження тестування, як IELTS або TOEFL, без певного попереднього знання мови добре підготуватися не вдасться.

У цьому матеріалі ви дізнаєтеся, чому це так і яким має бути мінімальний рівень для продуктивної підготовки до цих іспитів. Також наприкінці ми дамо декілька порад щодо підготовки до тесту.

Чому важливо володіти англійською перед початком підготовки?

Розглянемо особливості міжнародних тестів, щоб відповісти на це питання.

По-перше, їхня спільна головна риса — це жорсткий таймінг і типова структура. Тобто, на кожен блок ви маєте конкретну та суворо визначену кількість хвилин, при цьому види та формати завдань у тестах залишаються незмінними з року в рік.

Тобто, з одного боку, це перевага: ви заздалегідь знатимете, що вас чекає на іспиті, зможете під час підготовки виконувати типові вправи, тренуватися правильно розпоряджатися своїм часом, щоб все встигнути.

З іншого боку, якщо у вас недостатній загальний рівень англійської, вас це стопоритиме і відволікатиме. Адже у завданнях ви зіткнетеся з невідомими словами, вам потрібно буде сприймати на слух діалоги та монологи, говорити у блоці Speaking та писати есе у блоці Writing.

Добре володіти цими навичками на початкових етапах А1-А2 просто неможливо. Отже, продуктивної підготовки просто не вдасться.

Яким має бути мінімальний рівень?

Тести самі по собі відповідають на це питання, адже в них не передбачені сертифікати за початкові рівні А1-А2. Ви можете отримати підтвердження володіння рівнем В1 якщо наберете мінімальний прохідний бал; результат нижче за прохідний не буде зарахований зовсім.

Отже, щоб отримати хоч якийсь сертифікат, вам потрібен рівень мінімум В1.

Як визначити свій рівень?

Найпростіший спосіб пройти кілька різних безкоштовних тестів. Можна також пошукати конкретно IELTS або TOEFL: такі є у вільному доступі. Але ми радимо здати саме кілька різних, 3-4, щоб побачити більш правдивий результат.

Їхній єдиний мінус у тому, що ви не зможете перевірити свої навички говоріння та письма. Тести в Інтернеті чудово перевіряють ваше сприйняття мови на слух, читання, словниковий запас та рівень володіння граматикою. Теж корисно, але повної картини не дає. Адже ви можете бути гуру в цьому і зрештою, не скласти іспит, заваливши Speaking або Writing.

Варіант для просунутих — це зареєструватися на повноцінний пробний іспит IELTS або TOEFL. Так, він платний, але ви отримаєте об'єктивну оцінку вашого рівня, при цьому спробуєте на практиці, як проходитиме справжній іспит.

Якщо ви не готові витрачати зайві гроші, ловіть загальний опис навичок рівня В1, який дають розробники міжнародної шкали CEFR. Це чекліст для вас. Якщо можете це робити, значить, ви досягли В1:

  • читаєте адаптовану літературу відповідного рівня. Як перевірити? Вводите в пошуковій системі «книги англійською, рівень В1» і намагаєтеся читати те, що вас зацікавило. Розумієте про що пише автор? Якщо не знаєте окремих слів, це не страшно. Головне — щоб був зрозумілий зміст описаного та контекст;
  • розмовляєте на повсякденні теми. Наприклад, можете розповісти про себе, власний рівень освіти, обговорити фільм чи книгу, подискутувати про хобі, поділитися планами, мріями, обґрунтувати свою думку. Звичайно, ви робитимете це повільно, підбираючи слова, але ви можете це робити конструктивно, доносячи правильні смисли й дотримуючись логіки своїх висловлювань. Ви також можете підтримувати розмову, ставлячи запитання;
  • пишете ділові листи чи невеликі есе. Ви можете не знати всіх тонкощів, але ви розумієте, як правильно викладати свої думки, як дотримуватися офіційного чи неофіційного стилю спілкування;
  • розумієте на слух неквапливу, чітку промову. Якщо ви спілкуєтесь з англомовними, слухаєте новини або дивитеся навчальні ролики від носіїв і розумієте більш як 60% сказаного, у вас є рівень В1;
  • володієте словниковим запасом обсягом 2500-3000 слів. Звичайно, це не можуть бути рандомні слова. Вони повинні бути пов'язані з тими темами, якими ви володієте: професія, освіта, зовнішність, характер, подорожі, стосунки, будинок, їжа, одяг, лайфстайл. Можете переглянути повний список в Інтернеті;
  • знайомі з певними граматичними конструктами та правилами. Сюди належать теми Passive Voice, Gerund, часи групи Perfect.

Перевірили себе? Є рівень В1? Якщо ні, продовжуйте займатися та підвищувати свій рівень. Якщо так, то читайте статтю далі.

Як підготуватись, якщо володію мовою на необхідному рівні?

Після відповіді на запитання «Чи можу я готуватися?» логічно випливає «А як це робити?».

Загалом, є два основних шляхи: готуватися самостійно або вдатися до професійної допомоги.

Самостійна підготовка

Відразу хочемо розвіяти рожеві мрії, які у вас можуть бути щодо іспитів IELTS та TOEFL. Це дуже вимогливі та складні іспити, тому наївно думати, що підготуватися можна швидко та легко. Ні, так не вийде. Якщо ви вибираєте самостійну підготовку, починайте заздалегідь та налаштуйтеся на дисципліновану, систематичну роботу.

Вам також доведеться:

  • самостійно продумати план навчання;
  • підібрати відповідні посібники та матеріали для підготовки;
  • знайти свої слабкі точки та попрацювати над ними;
  • знайти того, з ким зможете тренувати своє говоріння — і краще, щоб це був саме репетитор, а не просто носій, адже вам потрібно тренувати правильну вимову, акцент та академічну мову, а не вчити сленг та модні фразочки.

Як бачите, є багато підводних каменів, за які можна запнутись і в результаті не підготуватися досить успішно. Подумайте, чи варто заощаджувати гроші заради цього?

Підготовка з викладачем

Тут є різні варіанти: індивідуальні заняття, групові, проходження курсу чи інтенсиву. Вибирайте що вам ближче за ціною та форматом. Індивідуальні більш ефективні та персоналізовані, але й коштують дорожче. Групи дешевші, але найчастіше набирають людей різних рівнів, тому досягти конкретної мети на них досить складно.

Курси — це оптимальний інструмент у співвідношенні ціни та ефективності. Вони мають чіткі терміни, конкретну мету для всіх учасників та гарантії отримання результату, адже навчальна програма заточена під певне завдання.

Якщо плануєте проходити курс для підготовки до IELTS або TOEFL, вибирайте серед перевірених та досвідчених шкіл та платформ. Наприклад, Grade Education Centre вже 13 років проводить підготовку до всіх основних іспитів з англійської мови.

Плануєте здавати TOEFL? Ось що говорять про підготовку до нього викладачі центру: «Ключ до успіху у здачі TOEFL — систематична практика. Тому ми включили в курс матеріали для підготовки від найкращих світових видавництв (Longman, ETS Official Guide, Cambridge, Kaplan, Cracking the TOEFL iBT та ін.), а також реальні приклади тестів».

Читайте про курс «Підготовка до екзамену TOEFL» та записуйтесь на попереднє безкоштовне тестування. Найближча група стартує вже 7 червня, тож встигніть записатися.

Ваша мета — сертифікат IELTS? Викладачі курсу про навчальні матеріали розповідають: «Під час підготовки ми використовуємо власний підручник, складений найкращими спеціалістами, що містить найактуальніші матеріали для підготовки, та заснований на багаторічному досвіді роботи у цій сфері». Більше інформації про курс тут: «Підготовка до іспиту IELTS»


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси