ТОП-10 порад як покращити вашу розмовну англійську

ТОП-10 порад як покращити вашу розмовну англійську

Знати мову та розмовляти нею — дві різні речі. І велика кількість студентів розуміє це з власного досвіду, коли вивчаючи слова, граматику, читаючи та виконуючи письмові завдання, врешті-решт не може заговорити. Тоді наступні поради вам знадобляться!

Ми не гарантуємо, що тренування буде легким, а результат ви побачите вже завтра. Проте візьміть 3-4 поради та слідуйте їм хоча б протягом місяця. Тоді можете бути впевнені: однозначно покращите свої вміння у говорінні англійською! 

Побудуйте міцний фундамент

Часто у подібних публікаціях першим і найголовнішим вказують безпосередню практику говоріння. Так, вона дійсно важлива, однак, радимо перед цим підготувати свій мозок та організм до спілкування новою мовою.

Фундамент, який ми маємо на увазі, складається з двох частин: достатньо великий словниковий запас та правильна вимова. Звичайно, вам не варто гнатися за ідеалом та намагатися говорити like-native на рівні А2. Але базові слова та їх вимову вам слід засвоїти.

Практикуйте якомога більше й частіше

Наступні 7 порад будуть направлені на те, щоб зробити вашу практику більш ефективною. А зараз хочемо сказати кілька слів на користь регулярної, тобто щоденної практики.

Наш мозок є одночасно розумним та лінивим органом. Він кожного дня опрацьовує терабайти інформації: аналізує, згадує, запам’ятовує і так далі. Але хоч його потужність велика, вона не безкінечна. Тому він намагається не робити зайвого, зокрема — не витрачати сили на запам’ятовування непотрібного.

Тож, якщо ви не користуєтеся англійською регулярно, ваш мозок вважає ці навички говоріння зайвими, і відповідно не користується ними серйозно. Це стосується не лише мови, а є загальним принципом роботи мозку. 

Пам’ятайте про нього, коли знову відкладатимете заняття на завтра. Чим частіше ви це робитимете, тим важче вам буде навчатися, й тим довше ви будете йти до поставленої мети.

Використовуйте різні техніки та формати

Під форматами ми маємо на увазі монолог, діалог, спілкування у групі, виступ перед аудиторією. Звичайно, останній під силу не кожному, але і його варто колись спробувати. 

Якщо ви занадто соромитеся, почніть з розмови із собою, наприклад, стоячи перед дзеркалом. Також можете практикуватися з викладачем. Це психологічно легше, ніж говорити зі звичайними друзями. Коли відчуєте, що готові, переходьте до спілкування з англомовними співбесідниками та відвідування розмовних клубів.

Щодо технік, ось кілька з найбільш популярних та дієвих:

  • Speech Shadowing — коли слухаєте мову носія, намагайтеся відтворити її якомога детальніше. Вимова, інтонація, акцент. Так ви тренуєте сприймання на слух, привчаєте свої органи правильно артикулювати, вивчаєте нові слова й конструкції. Все у комплексі.
  • Retell a Story — якщо прочитали якусь історію або подивилися відео, перекажіть зміст самому собі або другові. Таким чином ви примусите мозок проаналізувати інформацію, використаєте почуті/прочитані фрази, і звичайно, потренуєте говоріння.
  • Self-talk — коли говорите самі з собою. Озвучуйте свої думки та наміри (“Хочу піти пообідати”, “Треба зателефонувати подрузі”, але все це англійською) або читайте вголос книги, новини, статті.
  • Think in English — так, це може бути складно спочатку. Почніть з 5 хвилин усвідомленого міркування. Намагайтеся повністю думати англійською мовою. З часом робіть це частіше та збільшуйте часові проміжки.

Обмірковуйте, що було сказано

Після будь-якого діалогу англійською корисно зробити аналіз. Подумайте, як і що ви могли б сказати інакше, де припустилися певних помилок і чому. Так ви зможете знайти слабкі місця та потренувати їх. Також це фокусує мозок на тому, що важливо, і наступного разу він вже усвідомлено обере правильний варіант, як висловитися.

Читайте та слухайте

Тренування Reading та Listening Skills надзвичайно важливе для розвитку і ваших Speaking Skills. Робіть їх регулярно, не відкладаючи на “потім”. 

Ви можете оптимізувати свої вправи, слідуючи попереднім порадам: почніть читати вголос для додаткового тренування вимови, а також переказуйте те, про що дізналися після прослуховування аудіо чи перегляду відео.

Записуйте себе на диктофон

Цю техніку варто використовувати як додатковий інструмент для аналізу. Якщо у вас немає викладача чи спеціального додатка, які підкажуть, де ви робите помилки, ви можете самостійно послухати запис та відзначити, що саме вам необхідно підтягнути. Комбінуйте цей прийом з технікою Speech Shadowing, або можете навіть вести голосовий щоденник. 

Вчіть фрази замість слів

Одразу уточнення: вчіть їх за темами й обов’язково тренуйте. Недарма всі якісні підручники з англійської мови поділені на тематичні розділи. Це також пов’язано з особливостями роботи мозку та, власне, самим життям. Адже його можна поділити на окремі сегменти залежно від того, що ми робимо, чим цікавимося та де перебуваємо.

Наприклад, ви розмовляєте з друзями про кіно, і тут вам знадобляться фрази “комедія з елементами драми”, “актор мав каскадера”, “успішний реліз”, “вийшов у кінопрокат” тощо. А ось ви потрапили на співбесіду, влаштовуючись на роботу, і вам потрібен вже зовсім інший набір фраз.

Мозок складається з нейронних зв’язків, які поєднують різні фрагменти наших спогадів, думок, що створюють асоціації. Коли ви потрапляєте у певні обставини, мозок звертається до відповідних нейронів, намагаючись розв'язати питання. Тобто, використовує попередній досвід. Таким чином, чим більше нейронів він знайде, чим міцнішими будуть зв’язки між ними, і йому буде простіше.

Ось чому важливо ретельно вивчати тему за темою та регулярно повторювати пройдений матеріал.

Готуйте шпаргалки

Коли ви знаєте, що попереду ситуація або вправа, де вам потрібно буде спілкуватися на певну тему, зробіть cheat sheets, виписавши туди кілька корисних слів та фраз. 

По-перше, це не дасть вам розгубитися та дозволить мати змогу підтримати діалог. По-друге, так ви зможете тренувати новий матеріал. Немає нічого страшного у тому, що ви заглянете у шпаргалку. Завжди можна пояснити, що ви навчаєтесь, ніхто вас за це не засудить і не стане насміхатися. Навіть навпаки!

Вчіться природній мові

Коли ви слухаєте native speakers, звертайте увагу на такі моменти, як скорочення, сленг, ідіоми, які вони вживають, а також інтонацію, ритм та наголоси. Це все важливі елементи, які роблять мову живою. Тому, якщо ви не хочете розмовляти, ніби робот, засвоюйте їх та використовуйте у своєму мовленні.

Розважайтесь і насолоджуйтесь

Немає нічого гіршого, ніж робити те, що не подобається. Тому створіть такі умови, щоб тренування говоріння вам подобалося та не викликало занадто багато стресу. Використовуйте техніки й формати, які спонукають вас лише трохи вийти зі своєї зони комфорту, але не занурюють з головою у крижану воду.

Нехай вам буде весело. Так, це реально! Вчитися та отримувати задоволення — це нормально. Облиште стереотип з сидінням за партою і нескінченним зазубрюванням за шкільною партою. 

Якщо важко самостійно продумати й організувати ефективний та цікавий процес навчання, ви можете звернутися за допомогою до професійних викладачів або записатися на курс від досвідченої школи англійської мови. 

А також, якщо ви планували навчитися писати формальні та неформальні листи партнерам із бізнесу, й освоїти ефективне спілкування із партнерами та клієнтами, можете сміливо звертатися до Першого Кембриджського освітнього центру. Займаючись тричі на тиждень, лише за 2 місяці ви 100% відшліфуєте свої skills. Дізнатися більше про курси та записатися у найближчу групу можна тут.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ