Як подолати сором за свою англійську та почати вільно розмовляти?

Майже кожен студент, який вивчає англійську, хоча б раз відчував сором’язливість та навіть сором за свій рівень володіння мовою. Найцікавіше те, що всі час від часу роблять помилки, навіть носії мови!

Однак, не у кожного є страх цих помилок, не кожен боїться бути висміяним чи потрапити у незручне становище.

Якщо ви часто відчуваєте сором, не можете спокійно та відкрито спілкуватися через певні страхи чи переживання, почніть використовувати хоча б деякі з наших порад. Так, не слід сподіватися, що вже завтра сором й страх минуть. Погодьтесь, доволі складна проблема — наш психологічний стан?! І все ж, з часом вам точно стане легше, і ви з подивом зрозумієте, як насправді добре вмієте говорити англійською.

Помиляйтеся заради прогресу

Основний страх, що супроводжує більшість студентів та всіх, хто пізнає ази іноземної мови — це страх помилок. Як то кажуть, рідне болото хоч і болото, але своє, стабільне. Якщо ж намагатися залишити цю зону комфорту, то ще й невідомо, чим все закінчиться.

Адже раніше вийти з печери могло означати навіть загибель від щелепи хижака. Часи змінилися, а от наша підсвідомість з інстинктом самозбереження залишилася. І з нею треба вміти налагоджувати відносини так, щоб мати змогу розвиватися та залишати “болото”, якщо відчуваєте таку потребу.

Почати можна з переосмислення значення помилки. Її часто сприймають як початок кінця, перебільшуючи вплив на подальше життя. Але це не причина, що обумовлює майбутнє, а наслідок ваших попередніх дій. Вона сталася через неточні або неправильні actions, в результаті — людина не отримує бажаного результату.

Тобто, треба змістити фокус уваги на процес, який відбувся до моменту виникнення помилки. Проаналізуйте, чому вона сталася та які дії до неї призвели. Насправді мозок робить такий аналіз після кожної помилки, але часто неусвідомлено. Ваша задача — вивести цей процес на свідомий рівень, щоб замість страху з’явився інтерес.

Помилки — це сходинки у вашому навчанні. Помилилися → проаналізували → виправили свій план дій → перевірили його ефективність → піднялись на ще один щабель розвитку. Саме так слід сприймати помилки, як свої, так і чужі.

Не зациклюйтеся на вимові

Говорити з гарним акцентом, чітко артикулюючи — те, чого слід прагнути. Але якщо ви ще недостатньо вільно та спокійно спілкуєтесь англійською, вам не варто занадто концентруватися на вимові. 

Причина ось у чому. Pronunciation — дуже складна навичка, і звісно, ви будете припускатися помилок, що може слугувати фактором стримування вашого прогресу. Тим паче найкраще її тренувати з носієм мови, а з ним може бути складно спілкуватися, якщо ви на рівні Beginner. 

Тому краще зосередьтеся на лексиці та граматиці, щоб у першу чергу ваша мова була граматично правильною та багатоманітною.

Розмовляйте з самим собою

Важко говорити з іншими? Поспілкуйтеся із собою чи з домашнім улюбленцем. Можете просто озвучувати власні думки й наміри, або взяти конкретну тему та почати розмірковувати. Жодних правил тут немає, але від нас рекомендація: записуйте себе на диктофон і потім переслуховуйте. Спочатку може бути незвично чути власний голос, але до цього швидко звикаєш. 

Навіщо це робити? 

У процесі говоріння ви повністю зосереджуєтеся на тому, які слова промовити та в якій послідовности. Коли ви будете переслуховувати записи, ваш мозок сконцентрується на них і почне усвідомлювати: “Та це я говорю!”. Таким чином, ви відчуєте себе більш впевнено, і настане момент, коли ви зможете заговорити з носієм англійської вільно та навіть з власної ініціативи.

Перепитуйте, якщо не зрозуміли

Це нормально іноді не розуміти співбесідника. Причому ви навіть можете говорити однією мовою, але вкладати різний сенс в одні й ті ж самі слова. Тож абсолютно нормально не розуміти чужу мову. І будьте певні, жоден адекватний англієць не стане висміювати вас чи думати, що ви неук. Адже ви вчитеся, тим паче його рідній мові. Навпаки, це викликає повагу, особливо у тих, хто також мав досвід вивчення іноземної мови та знає, як це буває складно.

Тому, не соромтеся перепитувати. Попросіть повторити сказане чи перефразувати, або навіть говорити повільніше. У цьому вам допоможуть наступні фрази:

  • Sorry, I didn’t get that. Could you repeat, please? Вибачте, я не зрозумів, що ви сказали. Ви можете повторити, будь ласка?
  • I can’t catch that. Can you say it in other words? Не можу зрозуміти. Можеш сказати іншими словами?
  • Explain, please, what do you mean? Поясни, будь ласка, що ти маєш на увазі?
  • It's hard for me to understand what you're saying. Can you speak slower, please? Мені складно зрозуміти, що ти говориш. Можеш говорити повільніше, будь ласка?

Авжеж, не забувайте бути ввічливими — це те, чого від вас очікують незнайомці, і що, звісно, продемонструє вашу вихованість та культуру.

Повторюйте, якщо не зрозуміли вас

Може бути й навпаки: ви щось сказали, але співбесідник не зміг зрозуміти, що ви мали на увазі. Причини можуть бути абсолютно різні: у вимові, побудові речення, неправильному застосуванні слів. Якщо ви почули у відповідь щось на кшталт фраз вище, подумайте, як можна сказати іншими словами те, що ви говорили до цього.

Не слід одразу соромитися і думати, що все пропало. Це звичайні моменти комунікації, вони не викличуть у вашого співбесідника якихось негативних вражень. Навпаки, його бажання зрозуміти вас вказує на зацікавленість у діалозі. Тож, keep going!

Говоріть повільніше

Це дасть вашому мозку більше часу на розмірковування та правильний підбір слів і граматичних конструкцій. Не слід квапитися, пам’ятайте про народну мудрість і не лізьте поперед батька в пекло. Звичайно, хочеться підтримувати потік бесіди, не робити пауз, не втрачати темп. Але ви вчитеся, і для вас важливішою є якість сказаного, аніж кількість.

Тренуйте сприймання мови на слух

Розмова — це не лише про навичку говоріння, але також і про вміння слухати співбесідника. Тому не нехтуйте вправами для розвитку Listening skills. Це також буде поліпшувати вашу власну вимову, адже ви будете чути взірці того, як слід вимовляти слова і будувати речення.

Практикуйтесь якомога більше

Щоденна практика дасть цінні плоди, до того ж досить скоро. Адже досвід — це те, що породжує майстерність. Жодна теорія правильної артикуляції чи години перегляду фільмів в оригіналі не навчать вас говорити. Тому подбайте про достатню практику Speaking skills.

Ми вже згадали про “метод інтровертів” — говорити з самим собою. Є також інші варіанти:

  • участь у розмовних клубах — можна зустріти не просто співбесідників, але й майбутніх друзів;
  • індивідуальні заняття з викладачем — зможете розвивати не тільки навичку говоріння, але й повністю вдосконалювати своє володіння англійською;
  • заняття у групах на мовних курсах — поєднання двох попередніх форматів, коли є і група однодумців, і педагог, і конкретний план навчання.

Перший Кембриджський освітній центр проводить якраз групові заняття. Наприклад, на курсі “Загальна англійська” ви не тільки покращите свої розмовні навички, але й попрацюєте над граматикою, вдосконалите сприймання на слух, розширите словниковий запас. Усе це — під наглядом сертифікованих педагогів з цікавими темами занять (саме вашій віковій групі) та регулярними прогрес-тестами для відстежування вашого розвитку.

Тисніть тут та дізнайтеся дати старту наступних потоків. Можливо, вільне місце чекає саме на вас?


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Мовні курси Онлайн курси