Кар'єра у форматі перезавантаження

Кар'єра у форматі перезавантаження

Що сьогодні потрібно робити для розвитку кар'єри, незважаючи на обставини та фактори, на які не має змоги вплинути? Чому слід приділити увагу у першу чергу? Чому потрібно діяти та як, задля результату?

Ми вчимося та рухаємось вперед, прагнучи кращого майбутнього. Сьогодні це трохи складніше ніж зазвичай, але не менш важливо - планувати свою кар'єру, мова про це. Пропоную поговорити про це більше детально, задля повного розуміння важливих речей та вчасних дій.

Ми чуємо відусіль - не має роботи, не має можливостей, не має ще чогось.Розберімо кілька складових працевлаштування та зрозуміємо, що саме потрібно робити задля отримання очікуваного результату.

Ключове - очікуваного.

Та для початку визначимо кілька питань, які нам допоможуть дійти до цілі.

Питання:

  1. Що я можу, у чому моя цінність, чим я відрізнюся від інших?
  2. Що я хочу? Яка посада, яка компанія, який графік та заробіток?
  3. Що пропонує ринок? Кого шукають? Кому віддають перевагу?

Тепер налийте собі чаю, та поміркуйте над цими питаннями. Визначте що вам зрозуміло, а що поки викликає більше питань.

Це зробити обов'язково, тоді можемо рухатися далі.До цих питань ми повернемося згодом.

Формування трудової кар'єри здійснюється з урахуванням таких основних її етапів протягом життя людини:

  • Підготовчий етап (до 25 років). Цей етап передбачає отримання людиною середньої чи вищої освіти, професії.
  • Етап становлення (25—ЗО років). На цьому етапі працівник освоює обрану професію, набуває необхідних навичок, досвіду, формується кваліфікація, виникає потреба у незалежності, турбота про добробут.
  • Етап просування (30—45 років). Цей етап характеризується процесом росту кваліфікації, просуванням по службі, зростанням потреби в самоствердженні, досягненні вищого статусу та більшої незалежності.
  • Етап збереження (45—60 років). Для цього етапу характерне закріплення здобутих результатів, досягнення найвищого рівня кваліфікації, знань, умінь, досвіду, майстерності, можливість підйому на нові службові сходинки та найповнішого творчого самовираження.
  • Завершальний етап (60—65 років). На цьому етапі відбувається пошук заміни, передача знань, умінь молоді, підготовка до виходу на пенсію.
  • Пенсійний етап (після 65 років). Кар'єра працівника в цій організації завершена, однак з'являються можливості для самореалізації в інших сферах людського життя.Вплив змін на суспільство привів до суттєвих змін майже у кожному.

Так, наприклад до 25 людина може стати відомим блогером, ІТ фахівцем або власником бізнесу, та закріпитися у своєму фінансовому положенні.

Другий приклад, реалізація для людей віком 40+ вже є складною, тому що швидкість змін вимагає відповідати їм. І тут є одна задача - відповідати змінам, розвиватися та навчатися.

Навчатися можливо як у своїй галузі та напрямку, так і в сумісних та протилежних. Для цього іноді замало бажання, треба якісно визначитись куди рухатись та що для цього потрібно.

Тут у нагоді може статися:

  • аналіз ринку, своїх бажань та можливостей - це можна зробити самостійно;
  • кар'єрна консультація, де фахівець допоможе зорієнтуватися у пошуку та необхідних ресурсах;
  • інформація від "друга" Інтернету, але тут важливо не розгубитися, та вчасно визначитися з якісною інформацією (її дуже багато на будь-яку тему і розгубитися дуже просто);
  • тестування, яке покаже збіг бажань та особливостей характеру.

Тепер про ваші відповіді на питання на початку статі.

  • 70 % приймають ситуацію на віру, та опускають руки коли чують про складність ринку праці - це те що вже суттєво знижує результат;
  • 60% шукають щось схоже, що вже було, не кидаючи виклик, тому що це вихід з зони комфорту;
  • 50% знецінюють себе що до співбесіди та потом звикаючи до думки "Нічого не вийде", обмежують позитивні думки працювати на результат.Усе це ні як не допомагає, а лише обмежує можливості та працюють проти результату.

Досить про помилки чи взагалі негатив.Поговоримо про те, що треба зробити, щоб усе вийшло.

ТОП-5 порад задля якісного працевлаштування (повертаємось до питання, з якими ми працювали на початку):

  1. згадати усі свої "вмію, можу, є досвід, робила та працювала". Не треба писати якось так, бо це не дасть ніякого результату. Не треба залишати без уваги будь-який досвід, він ваш і це має бути у резюме.
  2. прописати та якісно визначити - що саме ми шукаємо. Не загальному роботу або гроші, ні. У мети має бути конкретика, яка базується на хочу та можу, тоді вона працює на вас;
  3. визначити напрям, та ретельно продивиться, чого саме очікує роботодавець, чого саме не вистачає на ринку, які тренди та нові рішення та все інше. Для чого? Це потрібно для того, щоб відповідати цим очікуванням. Якщо ні, то тоді шукати місце, де це можливо здобути та за який час;
  4. коли перші три пункти опрацьовані, то тоді переходимо до тих хто шукає, або допомагає у пошуку. Нам важливо не просити про роботу, а розраховувати на партнерські перемови. Ви обираєте та вас обирають.
  5. це підготовка до зустрічі з роботодавцем.

Слова "співбесіда" тут не має навмисно. Ми про вибір партнера, тільки тоді обидві сторони отримають бажане.

Ця стаття  початок серії  на цю тему, на тему професійної орієнтації, пошуку себе та кар'єрного визначення. Наступного разу ми поговоримо про конкретні нові напрямки які сьогодні у тренді і які можливості вони не суть.

А поки відкривайте свої резюме та вивчайте, шукайте що вам до вподоби, будемо працювати далі.

Про що ми будемо говорити в першу чергу: кар'єрні можливості для людей віком 40+;які нові професії можливо опанувати швидко;як зробити своє резюме інформативним та лаконічним;як підготуватися до співбесіди, визначити цілі та свої бажання;чого чекає роботодавець;як провести само презентацію якісного, і не перетворити її на сповідь.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Профорієнтація Психологія, саморозвиток