Як підготувати підлітка до дорослого життя?

Які знання потрібні змалечку? Чому розмови на тему грошей необхідні вже з 12 років та як фінансова грамотність допоможе підлітку? Чи достатньо власного досвіду для убезпечення дитини? Відповіді на ці питання у статті.

Є практичні речі, які знадобляться кожному, незалежно від професії: і IT-фахівцю, і художнику, і вчителю, і блогеру. Навчальні програми багатьох закладів виховують академічних теоретиків, замість того, щоб дати життєвоважливі вміння: планувати бюджет, робити заощадження, створювати додаткові джерела доходу, відбивати махінації ласих до чужого майна ще на підльоті.

Сучасні підлітки з високою ймовірністю зіткнуться з тими ж проблемами, що й їхні батьки: випустяться зі шкіл, універів та зрозуміють, що теоретичні знання не працюють. Хтось адаптується, а комусь буде важко порахувати комуналку, прописати soft skills у резюме, відстояти свої права споживача та припинити жити у борг. 

Достатня кількість грошей на рахунку, вміння розподіляти й відкладати дає відчуття безпеки за сьогодення і майбутнє. Розуміння цінності заробленого убереже підлітка від пастки шахрайських схем — ставок, азартних ігор, яких зараз повно у соцмережах. Навчати цим речам потрібно власним прикладом. 


Відповідальний дорослий скоріш за все вже завів карту Junior у своєму банку та контролює витрати підлітка. Але чи це дієво, якщо дитина не має навичок правильного поводження із грошима? Погані фінансові звички формуються швидше за корисні: витрати на солодощі та розваги виглядають більш привабливо, аніж заощадження. Як заохотити дитину до відповідальності?

  • Розмови про гроші

Радянська спадщина зробила тему грошей табуйованою: не можна про них говорити, тим більш хотіти мати їх багато. Настав час зламати стереотипи та відкрито розказати підлітку, чим саме ви займаєтеся на роботі та за що отримуєте платню. Будуйте взаємозв’язок між знаннями, працею та фінансовою винагородою.

  • Фінансові ігри

«Дорослі» 12-17-річні пани та панянки нервують, коли їх намагаються чомусь навчити, мовляв, самі з вусами. Проте вони легко залучаються до тематичних ігор. У такого заходу має бути грамотний модератор, щоб спрямовувати думки і дії дитини у вірному напрямку. У подібних активностях виявляються лідерські здібності, тренуються навички спілкування — ті самі soft skills.

  • Самостійні рішення

Створюйте ситуації, в яких дитина має приймати дорослі рішення, обговорюйте, чому вона робить саме так, пояснюйте, які наслідки це матиме.

  • Заощадження

Розкажіть про створення «подушки безпеки» та як вона допомогла на власному прикладі. Якщо ж такої немає/не було, то покажіть, як це вплинуло на становище родини у важкий час.

  • Корисне хобі

Запропонуйте спробувати свої сили на безоплатному уроці з фінансової грамотності для підлітків. Таке проведення часу змусить дитину замислитись про своє майбутнє. 


Рано чи пізно дитина запитає про інфляцію або крипту, чи зможете ви відповісти коректно? Якщо батьки не підготують дітей до справжнього життя, то це зробить реальність. Швидкий розвиток цифрових валют, нові варіанти інвестування та сервіси кешбеку зробили багатьох дорослих фінансово розгубленими, на жаль. Якщо ви не маєте відповідей на фінансові питання підлітка, звертайтесь по допомогу до спеціалізованих курсів. В решті-решт, малий сам розкаже вам про крипту та придбає омріяний телефон на власні кошти.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Бізнес школа для дітей та підлітків