Як розмовляти англійською без акценту?

Як розмовляти англійською без акценту?

6 перевірених технік, бонусні вправи та корисні ресурси, які допоможуть вам розмовляти як native speaker. Скористайтесь хоча б двома порадами, і ви будете шоковані бездоганним результатом!

Для того, аби добре говорити англійською, потрібно не лише вивчати слова та граматичні правила. Важливо також правильно звучати, в ідеалі — як корінний житель Мангеттену чи Центрального Лондона. Принаймні, так вважає чимало людей. Позбутись набридливого акценту цілком реально, якщо запастись терпінням та проявити наполегливість. Ви готові? 

Вивчайте звуки правильно

Проблема акценту турбує 99% студентів, які вивчають англійську мову. Проте найбільше труднощів виникає у самоучок або у тих, хто неправильно завчив основні звуки ще зі школи. Отож, зараз ваша задача — перевірити наскільки вірно ви орієнтуєтесь у фонетиці англійської мови. Якщо ви досі не бачите різницю між звуками /ɪ/ та /i:/, а як вимовляється /ǝ/ та /æ/ — для вас взагалі загадка, тоді варто повернутись до самого початку. 

Знайдіть в інтернеті фонетичну карту, або встановіть додаток Phonemic Chart чи LearnEnglish Sounds Right. Слухайте, як звучать різні звуки та повторюйте їх правильно. Під час вивчення нових англійських слів не лінуйтесь зазирнути в онлайн-словники, наприклад Cambridge Dictionary або Macmillan Dictionary, та слухайте британський і американський варіанти вимови.

Копіюйте носіїв мови

Не соромтесь наслідувати улюблених кіноакторів, співаків чи блогерів. Якщо ви хочете говорити як носій мови, то вам потрібно копіювати їхню вимову і робити це регулярно. Наступного разу, коли ви переглядатимете фільм англійською, слухатимете хіти улюбленого гурту або ввімкнете цікавий для себе подкаст, намагайтесь зосередитись не на значенні слів, а на їхньому звучанні. Оберіть фрази, які вам найбільше сподобались, та повторіть їх з тією ж інтонацією, темпом та манерою, що в оригіналі. Візьміть собі за звичку наслідувати носіїв мови якнайчастіше і результат не змусить себе довго чекати.

Записуйте свою мову

Ще одна дієва порада — записувати аудіо. Читайте книги вголос, розповідайте про свій день або переказуйте сюжет серіалу — головне робіть це англійською і з диктофоном. Переслухайте запис і занотуйте, які саме слова чи фрази звучать не так, як повинні. Проговоріть їх кілька разів, поки не будете задоволені результатом. Подібним чином можна повторювати цілі діалоги з фільмів або читати реп англійською мовою, щоб надалі порівняти свою мову з вимовою кумирів.

Працюйте над зв’язним мовленням 

Ви можете з усіх сил старатись вимовляти слова чітко, але все одно звучатимете дивно і неприродно. Секрет у зв’язному мовленні, якому також варто приділити особливу увагу. Native speakers зазвичай з’єднують окремі слова так, щоб вони звучали як одне ціле. Наприклад: 

  • Речення ‘Turn off your phone’, як правило, вимовляють /tɜːn ɒf jɔːr fəʊn/.
  • Відома фраза ‘Nice to meet you’ завдяки зв’язному мовленню перетворюється на /naɪs tə miːt juː/.
  • А у випадку ‘Who is your favourite actor?’ говорять /huː ɪz jɔːr ˈfeɪvərɪt ˈæktər/.

Не ігноруйте інтонацію

Англійська — мова мелодійна, тому під час розмови голос постійно підвищується або знижується. Ця зміна називається інтонацією. Коли ви дотримуєтесь інтонації своєї рідної мови під час розмови англійською, це звучить незграбно, і ваш акцент стає ще більш помітним.

Запам’ятайте основні правила: ваш голос повинен знижуватись наприкінці речення при простих висловлюваннях та спеціальних питаннях і навпаки плавно підвищуватись коли ви ставите загальні запитання (на які можна відповісти «так» або «ні») або ж якщо хочете висловити прохання. Отож більше спостерігайте за інтонацією носіїв, аби зрозуміти всі тонкощі звучання.

Додайте більше практики

Як би банально це не звучало, але якщо ви хочете позбавитись акценту, вам потрібно практикуватися. Єдиний спосіб розмовляти англійською бездоганно — це говорити якомога більше. Спілкуйтесь з англомовними друзями, долучайтесь до різноманітних мовних заходів, і нарешті говоріть самі з собою перед дзеркалом.

А ще краще, запишіться на курси розмовної англійської. Адже одна справа — працювати над акцентом самотужки, і зовсім інша — з досвідченими викладачами та в групі з однодумцями. Саме тут ви заговорите англійською! Під час навчання ви будете постійно практикуватись розмовляти в комунікативних ситуаціях, максимально наближених до реальних. У результаті вже через 2 місяці ви зможете з легкістю підтримувати розмову на будь-яку тему. 

А ще не забувайте про speaking clubs — це фантастичний спосіб навчитися розмовляти англійською мовою у сприятливому середовищі. Ви можете покращити свою вимову, граматику та словниковий запас, спілкуючись з іншими учасниками, які поділяють ваш інтерес до мови. Крім того, ці клуби дають можливість познайомитися з людьми різного віку та інтересів, а також дізнатися щось нове про мову та культуру. Таке спілкування допоможе підвищити вашу впевненість для спілкування англійською у різних ситуаціях, а також може бути дуже веселим, оскільки ви берете участь у цікавих бесідах, граєте у мовні ігри та відвідуєте соціальні заходи з іншими учасниками. Загалом, приєднатися до англомовного клубу — чудова ідея для тих, хто хоче вдосконалити свої мовні навички, знайти нових друзів і добре провести час.

Отже, забудьте про акцент, розширюйте ваш словниковий запас, говоріть англійською вільно та легко. Авжеж, з Першим Кембриджським центром все можливо! 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси Підготовка до ЗНО/НМТ