Як не варто поводитись на співбесіді

Як не варто поводитись на співбесіді

Олена Кравцова, Head of HR Department в Aimprosoft, вирішила проаналізувати свій досвід рекрутингу та вивести помилки, які можуть стати критичними та привести до відмови кандидату.

Це стаття з нашого блогу, в якому ми пишемо про IT, програмування, тестування, менеджмент та маркетинг. 

Про те, як готуватись до співбесід, як поводитись на них та якими лайфхаками можна користуватись, вже написано доволі багато статей. Тому я вирішила проаналізувати свій власний досвід рекрутингу та оцінки кандидатів та вивести деякі речі, які можуть стати критичними та привести до відмови.

Ці поради можуть показатись банальними, але, як показує практика, подібні випадки трапляються і загалом призводять до негативного враження про кандидата.

Отже, чого не варто робити?

  • Не приділяти увагу умовам спілкування

Це одне з найбільш очевидних, але також і одне з правил, що іноді порушуються. Слід заздалегідь обрати комфортне місце для спілкування, перевірити зв’язок та відео (якщо це онлайн-формат). Одного разу у кандидата протягом всієї співбесіди були присутніми фонові шуми, що, звичайно, дуже заважало нормальному спілкуванню. Я попросила полагодити зв’язок, але краще не стало. В результаті відповіді кандидата було важко сприймати та час минув майже марно.

Крім того, за замовчуванням ваша камера має бути увімкнена.

  • Не ставити питання

Зазвичай на співбесіді рекрутер розповідає про компанію та вакансію, потім просить вас розповісти про себе (або навпаки). Та завжди пропонує задавати питання. Доволі часто у вас питають, чи чули ви щось про компанію та що саме. Коли ви питаєте, то ви демонструєте свою підготовленість до співбесіди та зацікавленість в компанії та позиції. Це означає, що ви хоча б мінімально розібрались у сфері бізнесу компанії, уявляєте собі її масштаб, основні продукти, технології (зазвичай ця інформація є наявною на сайті компанії). Можна спитати, в якому напрямку рухається компанія, на яких ринках працює і які плани стосовно розвитку на найближчий рік.

  • Намагатись видумати відповіді на питання, в яких ви не обізнані

Краще відверто відповісти, що в цієї сфері ви не маєте експертизи. Іноді вам можуть задавати кейсові питання: «Уявіть ситуацію, коли… Щоб ви робили, як виходили б з цієї ситуації?»

Тут, звичайно, можна поміркувати, але якщо занадто складно та немає досвіду, щоб спиратись на нього при відповіді, краще так і відповісти.

  • Не слідкувати за часом

Іноді хочется розказати про себе ще трохи більше, але слід тримати в голові початкове питання, що було задане, та дотримуватись таймінгу. Співбесіда є завжди запланованою зустріччю на певний час. Тому слід поважати час співрозмовника.

  • Говорити про занадто особисті речі

Якщо вас про це не питали, краще утриматись від розповідання деяких подробиць, які можуть призвести до сильних емоцій або дискусій. Мова йде про особисте життя, політичні або релігійні переконання, тобто про чутливі теми. Пам’ятаю випадок, коли кандидатка на інтерв’ю розповіла про смерть свого домашнього улюбленця. Вже не пам’ятаю, до чого це було, але мені стало дуже сумно та складно утриматись від сліз (бо вона почала плакати). Співбесіда — це про професіональні відносини, які повинні дотримуватись певних кордонів. Людина може почуватись некомфортно, бо ви не її друг та мета вашого спілкування — оцінити вас як кандидата, а вам — компанію та посаду, а не отримати підтримку чи щось таке.

  • Намагатися показатись ідеальним

Ідеалу ніде немає. Краще показати себе реального, бути відвертим. Чесність завжди підкупає та зачаровує.

  • Демонструвати відсутність мотивації

Мотивація — одна з головних речей, яку оцінюють в ході співбесіди. Тому краще заздалегідь підготовати відповіді на такі питання:

  • Чим вас зацікавила вакансія та компанія?
  • Що ви шукаєте для себе зараз, по яких критеріях обираєте нову роботу?
  • Які зони розвитку бачите в себе в професійному відношенні?
  • В якому напрямку бажаєте розвиватись, що плануєте робити для цього?
  • Якщо ви отримаєте пропозиції по роботі від двох різних компаній, що для вас стане головним при виборі?

Звучить якось не дуже, коли кандидат говорить, що не знає, у якому напрямку бачить свій розвиток та чим саме привабила вакансія. Це говорить про те, що він або не визначився, або йому все одно, де працювати, або реальні мотиви він приховує. І все це в свою чергу говорить про певну незрілість кандидата.

Навіть якщо ви вже маєте великий досвід пошуку роботи та взагалі великий професійний досвід, пам'ятайте, що до кожної нової співбесіди при прийомі на роботу необхідно заздалегідь готуватися. Також слід відмітити, що інтерв’юєра часто цікавить не лише те, що ви кажете, а й як ви це робите, яким є хід вашіх думок.

За кожним питанням стоїть не просто бажання щось дізнатися про вас, а й ваше вміння вести діалог, бути відкритим до співрозмовника, вміння доводити свою точку зору та у свою чергу вислухати іншу думку.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг IT, програмування, розробка Project management, управління проектами