IT-терміни: як розмовляти з програмістами

IT-терміни: як розмовляти з програмістами

Скільки разів з вами траплялося, що у відповідь на пропозицію «скіпануть» зустріч або «заестімейтіти» план завдань співрозмовник здивовано піднімав брову?

Таке відбувається досить часто, коли IT-фахівці або випускники курсів програмування використовують свій сленг при спілкуванні з тими, хто працює в інших сферах.

Давайте пройдемося по основним термінам, які насправді дуже легко запам'ятати, якщо провести аналогію з оригіналом їх походження — англійською.

Scrum спосіб ведення розробки, при якому зберігається ітеративний (чіткі списки завдань на короткі відрізки часу) і рівномірний розподіл відповідальності між усіма учасниками команди.

Спринт це не тільки біг спортсменів на коротку дистанцію, відомий в широких колах як sprint. У розробці це — невеликий проміжок часу (1-4 тижні), укомплектований завданнями на команду.

Реліз своєрідний «вихід у світ», release. Випуск цілого додатки або його частини (наприклад, багфикс) в продакшн-версії для кінцевого користувача або в проміжній для внутрішнього тестування. В ідеалі кожен спринт повинен закінчуватися релізом.

Продакшн кінцева версія програми або сайту, доступна пересічним користувачам (production). Простіше кажучи, те, що ми можемо знайти в Google, звантажити з Google Play або Apple Store.

IT-терміни дуже легко запам'ятати, якщо провести аналогію з оригіналом їх походження — англійською.

Стейджінг проміжна, осадочна версія сайту, викладання для тестувальників (staging). Звичайним користувачам недоступна.

Баг ні, це не жук в стандартному розумінні слова bug. За багами найчастіше стикаються тестувальники. Баг — це помилка в коді, яка ламає додаток в тих чи інших місцях. Приносить так само мало щастя, як і жук реальний.

Багфікс робота над помилками і їх виправлення (bug fix).

Деплой — перенесення розробниками свіженького коду на потрібний сервер (проміжний або продакшен), deploy. Дуже часто в кінці спринту можна почути тривожне «Задеплоіл ти свої зміни?».

Білд збірка мобільного додатка, що несе в собі останні оновлення (build). Найсвіжіші результати «будівництва».

Таска завдання (task). Наприклад, додати поле на сторінці реєстрації.

Естімейт оцінка часу або зусиль, необхідних для виконання завдання (estimate). Якщо використовуємо час, то проставляємо кількість годин, необхідних для закриття завдання. Якщо зусилля — сторі поінти.

Сторі поінти — бали, невід'ємна частина Scrum. Індивідуальна оцінка завдання розробником. Чим більше балів, тим складніше. При використанні story points основне завдання менеджера — зрозуміти, скільки всього балів команда може виконати протягом спринту.

Лінк — простіше, ніж здається. Посилання, link.

Бекенд уявіть собі машину і подивіться під капот. Backend — це і є «те, що під капотом» сайту або програми, те, що ховається за красивою картинкою, серверна частина. Така як пошук інформації, посилання форм і повідомлень, завантаження інформації та т.д.

Фронтенд та сама красива картинка, «обличчя» вашого автомобіля. Кольори, відступи, стрілочки, всякі кнопки та інша візуальна частина, доступна оку користувача.

Ну, і скіпануть означає пропустити, skip something. Головне, не переплутати з fuck up. :)

А якщо хочете дізнатися про всі терміни з перших рук, вам потрібні курси IT онлайн ;)

Примітка: а якщо ви хочете, щоб і ваша дитина була в IT, дитячі курси програмування будуть корисні!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка