Пекар

Загальна характеристика професії

Випікає хліб та хлібобулочні вироби. Замішує тісто, визначає його готовність до випічки. Укладає тісто на листи і відправляє їх у піч. Контролює процес випічки. Регулює рух пічного конвеєра. Визначає готовність виробу.

Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця

Фізична витривалість, тонка нюхова і смакова чутливість, координація рухів рук, об'ємний окомір, пам'ять на образи, спостережливість, охайність.

Медичні протипоказання

Робота не рекомендується людям із захворюваннями сердечно-судинної системи, органів дихання, опорно-рухового апарату з порушенням рухових функцій, ендокринних захворювань (цукровий діабет), шкірною алергією і екземою кистей рук, дефектами зору, хронічними інфекційними захворюваннями.

Робота за професією можлива для осіб з захворюваннями органів слуху, незначними дефектами кінцівок (укладання виробів на лотки, переміщення вагонеток з готовою продукцією та підвезення порожніх вагонеток).

Вимоги до професійної підготовки

Гарні знання з органічної хімії, знання основ мікробіології і математики. Повинен знати будову, принципи роботи та правила експлуатації печі, тістоділильної та ін. машин, способи обробки, підготовки і випічки тіста, правила техніки безпеки та виробничої санітарії, стандарти і технічні умови на всі сорти хлібобулочних виробів.

Споріднені професії

Бісквітник, кондитер, кулінар, вафельник, машиніст потокової лінії формування хлібних виробів, машиніст тістоділильних машин, тістознавець, формувальник тіста.

Дивіться також усі ЗВО/ВНЗ в Києві, коледжі в Києві, курси в Києві, репетиторів в Києві, тренінги в Києві, роботу в Києві.


Інші професії в категорії «Ресторани, харчування»